. vane.jpg (302 bytes)
ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Olikhet en resurs

Mosaik fortsättning på projektet Jämlik arbetsgemenskap

pune.gif (67 bytes)  Mosaik kallas det nya projekt som skall främja jämlikheten i arbetsgemenskapen. Projektets målsättning är att skapa en arbetsgemenskap där arbetstagarna får vara olika och olikheterna ses som en resurs. Mosaik har som grundfilosofi att jämlikheten inte är ett isolerat fenomen utan en hörnsten för en bra arbetsplats och ett konkurrenskraftigt företag.

Mosaik är en fortsättning på projektet Jämlik arbetsgemenskap som startade i och med inpo 1998. Vid arbetsmarknadsorganisationernas rundabordsdiskussioner om jämlikhet kom man överens om att projektet skulle få en fortsättning. Projektet pågår till slutet av år 2004.

– I Mosaik tolkar man jämlikhet som något mer än jämställdhet mellan könen, som något som gäller alla människor, exempelvis av olika ålder eller med olika etnisk bakgrund. Fokus ligger fortsättningsvis på jämlikheten mellan könen. I Finland har arbetsmarknaden delats extremt kraftigt mellan kvinnors yrken och mäns yrken, säger FFC:s jämlikhetssekreterare Marja Erkkilä. Hon verkar som ordförande för projektets styrelse.

Målet en ny kultur

I Mosaikprojektet deltar nio arbetssamfund. En del av dessa deltog redan i projektet Jämlik arbetsgemenskap. Mosaik syftar till att, förutom att vidga begreppet jämlikhet, också främja ledningens förmåga att beakta arbetstagarnas olikhet och att gå från ord till handling när det gäller arbetsplatsernas jämlikhetsplaner. En viktig roll spelar lärandet och här använder man sig av ett inlärningsnät som fungerar över Intranet. Nätet fungerar som ett debattforum och en plats där man kan testa sina idéer och funktionsmodeller.

Marja Erkkiläs önskan är att man vid projektets slut finner åtminstone fröet till en kulturförändring i de arbetsgemenskaper som deltar i projektet.

– Om det sker kan vi tala om en djup förändring. Normalsituationen är ju att det på arbetsplatserna finns ett starkt tryck på att vara lika. Olikheten är svår att fördra, för att inte tala om att dra nytta av.

Arbetsplatserna sporras till förändring bl.a. med hjälp av s.k. förändringstränare och förmansutbildning.

– Vi hoppas att utbildningen till förändringstränare lockar flera personer på varje arbetsplats. Idén är att man på arbetsplatserna tillsammans funderar över vilka som borde delta i utbildningen. Utbildningen passar t.ex. väl för förtroendemännen, säger Marja Erkkilä.

Hon betonar att projektets röda tråd är att respektera arbetsgemenskapernas önskemål. Åtgärderna skräddarsys så att de svarar mot de behov som finns på respektive arbetsplats.

Jämlikheten mäts

En del av Mosaikprojektet går ut på att undersöka sambandet mellan företagets konkurrenskraft, arbetstagarnas välmåga och respekten för olikheter. I samband med undersökningen utvecklas kriterier för hur jämlikhet och respekten för olikhet kan förverkligas på arbetsplatsen. Målet är att kriterierna skall kunna användas som ett redskap för att mäta jämlikheten på arbetsplatserna. Vid projektets slut undersöker man om välmågan och produktiviteten har ökat på de arbetsplatser som är med i projektet.

Med i Mosaik är Enermet, Fazer Choklad, Meteorologiska institutet, Jämsä stad, tidningen Keskisuomalainen, MTV3, Stora Ensos fabriker i Imatra, Nylands Förbund och Yleisradio. De här arbetsplatserna har sammanlagt 8 833 anställda, knappt hälften av dem är kvinnor. De anställdas genomsnittsålder är 45 år.

Pirjo Pajunen
Översättning: ASTRID NIKULA

Mera om jämlikhet (på finska) på webbadressen:
www.sak.fi/tasa-arvo

Om lika lön

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är alltid aktuella. FFC har gjort ett litet häfte (på finska), där man dryftar orsakerna till lönegapet och ger basinformation om arbetstagarens rättigheter. I häftet ges också tips på hur man kan utreda hur rättvist lönesystemet är på arbetsplatsen, och vägledning för situationer där man misstänker lönediskriminering p.g.a. kön.

Häftet Ansioiden mukaan — palkkaa työstä vai tittelistä
kan beställas av Leena Häänikäinen,
tel. 09-7721 344,
e-post: leena.hannikainen@sak.fi

 Löntagaren FFC-Nytt 15.2.2002

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)