. vane.jpg (302 bytes)
ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Råd bildas för Estlandssamarbetet

pune.gif (67 bytes)  Under hela den tid Estland på nytt har varit ett självständigt land har det förekommit samarbete i olika former mellan de finländska och de estniska centralorganisationerna och fackförbunden. Möjligheten att Estland inom ett par år är medlem i EU har intensifierat samarbetet och ökat behovet av att sköta intressebevakningen i praktiken. Lika viktigt håller det på att bli att lösa frågor om arbetskraftens och tjänsternas ökade rörlighet mellan våra länder.

Den konkreta intressebevakningen kräver resurser och organiserad verksamhet. Som en ny form för samarbetsrelationerna mellan Finland och Estland har man nu utrett möjligheterna att grunda ett fackligt gränsområdesråd mellan Estland och de ekonomiska områdena i södra Finland.

Gränsområdesråden har redan i decennier varit forum för det fackliga gränssamarbetet inom de länder som hör till Europas fackliga Samorganisation EFS och sedan 1993 har man bildat gränsområdesråd också för det fackliga samarbetet i Central- och Östeuropas gränsområden. Rådens uppgift är att bevaka de fackliga medlemmars intressen då de rör sig över gränsen och i högre grad betjäna arbetskraften som rör sig mellan länderna. Råden tar upp sådant som facklig organisering, löner och avtalsskydd, beskattning, socialskydd och erkännande av examina.

Fröet till gränsområdesprojektet mellan Finland och Estland såddes i praktiken då de finländska fackcentralernas ledare besökte Tallinn förra sommaren. Tillsammans med sina estniska kolleger vid EAKL och TALO beslöt de finländska ordförandena att utreda frågan i en arbetsgrupp. Arbetsgruppen har sammanträtt ett par gånger och i början av februari hölls ett gemensamt arbetsseminarium. Inbjuden föreläsare var György Károly, internationell sekreterare vid ungerska MSzOSz. Han berättade om de praktiska erfarenheterna av det fackliga gränsområdesrådet som har upprättats mellan Ungern och Österrike.

Förbunden med

Arbetsgruppen fortsätter sitt arbete med målet att kunna grunda ett gränsområdesråd redan detta år. På agendan finns bl.a. att skriva stadgar, dryfta hur verksamheten skall organiseras i praktiken och utreda hur projektet kan finansieras.

För att gränsområdesråden skall ge praktisk nytta — såväl beträffande information och intressebevakning som rent allmänt — skall verksamheten få en verkligt bred bas. Därför kopplas centralorganisationernas medlemsförbund i Finland och Estland in i planeringsskedet. Också arbetskraftsmyndigheterna och arbetsgivarna är önskvärda samarbetsparter. I Finland har de redan informerats om projektet.

EU: s utvidgning har redan nu lett till att problem i intressebevakningen inte stannar innanför landsgränserna. Varor och tjänster har redan länge rört sig fritt mellan Estland och Finland. Arbetskraftens och tjänsternas rörlighet kommer i framtiden att lyfta fram nya problem som kräver ett nytt slags samarbete. Ett brett fackligt samarbete inom ramen för ett gränsområdesråd över Finska Viken är svaret på denna utmaning. Det öppnar säkert nya möjligheter att påverka den nationella intressebevakningen i såväl Estland som Finland.

Turo Bergman
Internationell sekreterare
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren FFC-Nytt 15.2.2002

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)