. vane.jpg (302 bytes)
ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Lauri Ihalainen:
Företagen vinner
på familjevänlighet

lt-vilkku.gif (219 bytes) Jere Suikki trivdes som hemmapappa

Lauri Ihalainenpune.gif (67 bytes)  Ordförande Lauri Ihalainen tror inte att arbetsplatsernas atmosfär och statiska arbetsarrangemang i tillräcklig utsträckning kan sporra männen att utnyttja rätten till föräldraledighet.

– Pappornas möjlighet att utnyttja familjeledigheterna måste förbättras. Förlängningen av pappaledigheten är ett viktigt steg och sporrar fäderna att bruka sin rätt, sa Ihalainen i ett tal när arbetsmarknadsorganisationerna inledde kampanjen Time out för familjen.

Ihalainen betonade alla småbarnspappors rätt till en s.k. pappamånad. Familjernas valfrihet måste respekteras, modellen bör anpassas till olika slags familjer och olika livssituationer.

Ihalainen menade att familjevänlighet kan bli ett trumfkort när företag skall rekrytera anställda i framtiden. På sådana arbetsplatser sporras fäderna att ta ut familjeledigheter och delta i vården av sjuka barn, och familjernas behov beaktas i arbetstidsarrangemangen.

Ihalainen talade också varmt för att förbättra föräldrarnas möjlighet till partiell vårdledighet i samband med barnens skolgång. Den modell som idag på vissa villkor ger en förälder rätt vara partiellt vårdledig under en halv termin, då barnet börjar skolan, borde enligt Ihalainen utvecklas till att bli ett verkligt alternativ. Det borde också gälla tills barnet fyller tio år.

– I bästa fall skulle barnens vårddag förkortas i vardera ändan. Vardera föräldern borde ges möjligheter att satsa på sina barn och ändå samtidigt vara med i arbetslivet.

Kommunala arbetsmarknadsverkets chef Jouni Ekuri betonade att det är viktigt också för arbetsgivaren att arbete och familjeliv jämkas samman bättre.

– Det resulterar i mera hängivna arbetstagare, förbättrar välmågan i arbetet och ökar produktiviteten.

Ekuri höll med Ihalainen om att familjevänlighet kan bli en konkurrensfördel för företagen.

Avdelningschef Risto Alanko vid TT efterlyste för sin del flexibla arbetstidslösningar som beaktar både företagets och de anställdas behov.

 

 

lt-ylos.jpg (843 bytes)Jere Suikki trivdes som hemmapappa

Jere Suikki. Foto: PEKKA SALONEN

 

 

pune.gif (67 bytes)  Plåtsmed Jere Suikki hör till de drygt två procent fäder som stannar hemma för att sköta sina barn. Jere Suikki skötte sin son hemma i tio månader. Barnets mor återvände till sitt jobb när barnet var sex månader gammalt.

För Jere var det en självklarhet att bli hemma. Det hade paret beslutat redan innan barnet föddes. Betydligt svårare var det för barnets mor som drabbades av samvetskval när hon började jobba igen.

Jere arbetar i en mansdominerad bransch, på Kværner Masa Yards varv i Helsingfors. Arbetsledningen blev ganska överraskad över Jeres besked att han tar ut föräldraledighet, men accepterade det utan omsvep. Inte heller arbetskamraterna ordade så mycket om saken, utan tyckte tvärtom att Jeres lösning var bra.

Pappa klarar allt

Jere Suikki medger att hemmavardagen med barnet bjöd på överraskningar. Det var inte alls så lätt som han hade trott.

– Jag hade föreställt mig att jag skulle leka med pojken och se på sport i teve mellan varven.

Det blev just inget "mellan varven". Hustrun tog för givet att Jere också skulle städa, byka och göra andra hushållsjobb hemma.

– Det stod med en gång klart hur pass hård kvinnorollen är, och jag började förstå hemmamammornas villkor, summerar Jere.

Jere säger att tiden hemma med barnet var "härlig": han kunde följa med barnets utveckling på ett helt annat sätt än om han hade jobbat. Det följde också andra goda saker av tiden som hemmapappa. T.ex. arbetsfördelningen hemma är nu mera jämlik än tidigare, säger Jere. Han tror också att tröskeln för att bli hemma och sköta ett sjukt barn blev lägre.

Hemmapappa eller ej handlar inte bara om attityder menar Jere Suikki.

– De ekonomiska realiteterna har betydelse. Min fru har bättre lön än jag.

Pirjo Pajunen

Löntagaren FFC-Nytt 15.4.2002

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)