. vane.jpg (302 bytes)
ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Finländarna förväntar sig
mångsidighet i energibeslutet

pune.gif (67 bytes)  En majoritet av finländarna förutsätter att beslutsfattarna går in för en mångsidig energilösning som inte utesluter ett enda alternativ i energiproduktionen. Enligt Finska Gallups undersökning tänker 73 procent av finländarna och ett flertal inom varje befolkningsgrupp på det här sättet. Bland partiernas anhängare är det bara inom de Gröna och Vänsterförbundet som fler än snittet, ungefär var fjärde, är redo att utesluta något produktionsalternativ helt.

Finska Gallup undersökte för FFC:s räkning medborgarnas åsikter om energiproduktionen under tiden 7—11.12.2001. På frågorna svarade inalles 1506 finländare i åldern 15—17 och från olika delar av landet.

Finländarna är överens om att Finland bör bevara en rimlig självförsörjningsgrad inom elproduktionen, dvs. att över två tredjedelar av elektriciteten i alla förhållanden skall produceras i hemlandet. Tre fjärdedelar av befolkningen ansåg att ett alltför stort beroende av energi importerad från Ryssland inte är förenligt med Finlands intressen på sikt.

Kvinnorna motsätter sig

Undersökningen visar att kärnkraften för ögonblicket har fler anhängare än motståndare. Fyrtio procent av finländarna anser att regeringen borde föreslå för riksdagen att den godkänner ansökan om byggnadstillstånd för ett nytt kärnkraftverk och att riksdagen borde godkänna ansökan. En tredjedel av befolkningen motsätter sig att ansökan godkänns medan drygt en fjärdedel inte tar ställning i frågan.

För ett nytt kärnkraftverk är i genomsnitt oftast män, människor i ledande ställning, jordbrukare, högre tjänstemän och Samlingspartiets, SDP:s och Centerns anhängare. I genomsnitt mera sällan förespråkas kärnkraften av kvinnor och framför allt de Grönas anhängare. Av kvinnorna motsätter sig 41 procent att riksdagen ger tillstånd för ett femte kärnkraftverk. Av de Grönas anhängare motsätter sig 61 procent ett tillstånd och av Vänsterförbundets anhängare 48 procent.

Inom löntagarorganisationerna är stödet för ett nytt kärnkraftverk störst hos FTFC. Av organisationens medlemmar anser 49 procent att riksdagen borde godkänna byggnadsansökan. Inom FFC är stödet 40 procent och bland Akavas medlemmar 41 procent.

Priset påverkar

Majoriteten av finländarna anser inte att elpriset i Finland är för lågt. Bara sex procent av befolkningen vore redo att betala mer för sin elektricitet.

Elpriset påverkar också opinionerna beträffande energialternativen i framtiden. De huvudsakliga energialternativen i riksdagens nationella klimatstrategi är ju utbyggd kärnkraft och ökad naturgasimport från Ryssland. Av de här alternativen stöds ett femte kärnkraftverk av 40 procent och ökad naturgasimport av 37 procent av de tillfrågade. Om emellertid ökad gasimport leder till en höjning av elpriset, vilket är att anta, ökar kärnkraftsunderstödet till 48 procent, medan naturgasunderstödet sjunker till 30 procent.

Häften av finländarna ser elpriset som en så avgörande faktor för sysselsättningen och för hushållens utgifter att fackföreningsrörelsen bör ta ställning i energifrågan. Så tänker 64 procent av FFC:s medlemmar. Bara en fjärdedel anser att energifrågorna hör energibolagen och riksdagen till, och att facket inte borde ta ställning till dem.

Tilläggsuppgifter:

  • Biträdande chef Matti Viialainen
    Tel. 09-7721 323, 040 760 6250
  • Direktör Eero Heinäluoma
    Tel. 09-7721 340, 0400 463 870

Undersökningen:
"Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta"
finns på finska på FFC:s hemsida,
runu.gif (924 bytes) www.sak.fi 

Löntagaren FFC-Nytt 18.1.2002

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)