. vane.jpg (302 bytes)
 


EN VÄRMANDE SOPPA mättar bra i vinterkylan. Den här purésoppan är lättlagad och god men innehåller bara ett fåtal ingredienser. Potatis hör till våra baslivsmedel inte minst för dess mångsidighet. Potatisen ska vara av mjölig sort, d.v.s. en sort med hög stärkelsehalt. I dagens soppa gifter sig den milda potatisen med fänkålens skärpa på ett smakligt sätt. Extra karaktär ger en klick örtsås. Det går bra att byta ut persiljan mot basilika eller koriander. Nötterna kan ersättas med mandel eller solrosfrön, men då ändras också smaken. Lite krossade nötter ger också trevligt tuggmotstånd!

Genom små tillbehör förvandlar du snabbt soppan till festmat. Strimlad kallrökt lax, rökt renstek eller pocherat ägg gör sig bra då du serverar soppan som förrätt.

Flera tips & recept hittar du på www.martha.fi och du får gärna följa mig på bloggen, lissu.marthabloggen.fi. Du kan också gilla Marthaförbundet på Facebook!

 

Len potatissoppa med fänkål

Len potatissoppa med fänkål. Foto: Patrik Lindström800 g mjölig potatis (Rosamunda, Van Gogh)
1 fänkål (ca 250 g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
2 msk rybsolja
ca 7 dl vatten
1–2 dl grädde

Örtsås:
1 kruka persilja
½ dl nötter (pistage, valnöt eller cashew)
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt

 

Skala potatis, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Skiva fänkålen tunt. Hetta upp en skvätt matolja i vid kastrull. Fräs potatis, lök och vitlök en stund utan att de tar färg. Tillsätt fänkålen. Häll över vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Tillsätt buljongtärning. Låt koka tills allt är mjukt, ca ½ timme.

Gör under tiden örtsåsen genom att mixa alla ingredienser med stavmixer. Smaka av med en nypa salt.

Mixa soppan med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av. Servera med en klick örtsås.

 

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR

 

Löntagaren 14.2.2012 nr 1/12

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)