
EN VÄRMANDE SOPPA
mättar bra i vinterkylan. Den här purésoppan är lättlagad och god men innehåller
bara ett fåtal ingredienser. Potatis hör till våra baslivsmedel inte minst för dess
mångsidighet. Potatisen ska vara av mjölig sort, d.v.s. en sort med hög stärkelsehalt.
I dagens soppa gifter sig den milda potatisen med fänkålens skärpa på ett smakligt
sätt. Extra karaktär ger en klick örtsås. Det går bra att byta ut persiljan mot
basilika eller koriander. Nötterna kan ersättas med mandel eller solrosfrön, men då
ändras också smaken. Lite krossade nötter ger också trevligt tuggmotstånd!
Genom små tillbehör förvandlar du snabbt soppan till
festmat. Strimlad kallrökt lax, rökt renstek eller pocherat ägg gör sig bra då du
serverar soppan som förrätt.
Flera tips & recept hittar du på www.martha.fi
och du får gärna följa mig på bloggen, lissu.marthabloggen.fi. Du kan också gilla Marthaförbundet på
Facebook!
Len
potatissoppa med fänkål
800 g mjölig potatis (Rosamunda, Van Gogh)
1 fänkål (ca 250 g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
2 msk rybsolja
ca 7 dl vatten
12 dl grädde
Örtsås:
1 kruka persilja
½ dl nötter (pistage, valnöt eller cashew)
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
Skala potatis, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Skiva fänkålen tunt. Hetta upp
en skvätt matolja i vid kastrull. Fräs potatis, lök och vitlök en stund utan att de
tar färg. Tillsätt fänkålen. Häll över vatten så att det nätt och jämnt täcker
grönsakerna. Tillsätt buljongtärning. Låt koka tills allt är mjukt, ca ½ timme.
Gör under tiden örtsåsen genom att mixa alla ingredienser med stavmixer. Smaka av
med en nypa salt.
Mixa soppan med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av. Servera med en klick
örtsås.
  FLER
MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR
Löntagaren 14.2.2012 nr
1/12 |