. vane.jpg (302 bytes)
 -> Till första sidan Löntagaren

Svältlön och olaglig övertid vid elektronikfabrikerna i Kina

DET FINNS fortfarande allvarliga brister i arbetsförhållandena vid fabrikerna som tillverkar hemelektronik i Kina, rapporterar Finnwatch. Svältlöner, olagligt mycket övertid och usla arbetsförhållanden är fortfarande vanligt, trots att det har skett en förbättring sedan den senaste undersökningen år 2008.

Lönerna vid fabrikerna som bland annat tillverkar spelkonsoler, mobiltelefoner och mp3-spelare har höjts med 20–40 procent på två år, men på grund av inflationen och den låga utgångsnivån klarar arbetarna fortfarande inte av att leva på sina löner. Foxconn, som under fjolåret blev känt på grund av en självmordsvåg bland arbetarna, har höjt lönerna mest. Lönen för en arbetare som jobbat för Foxconn i mer än ett halvår är nu 230 euro i månaden, vilket är femtio procent mer än arbetarna på andra fabriker i samma område tjänar.

Foxconns svar på självmordsvågen var att minska på övertiden samt att installera skyddsnät vid arbetarnas bostäder.

OLAGLIG ÖVERTID förekommer fortfarande på alla undersökta fabriker. Enligt kinesisk lagstiftning får man inte arbeta mer än 36 övertidstimmar i månaden. Elektronikindustrin rekommenderar en gräns på 86 timmar, och också den gränsen överskrids vid två av de fyra undersökta fabrikerna. En del arbetare är tvungna att stå upp till elva timmar i sträck. Enligt arbetarna jobbar de övertid på grund av arbetsgivarnas påtryckningar, något som arbetsgivarna förnekar.

Sedan den senaste undersökningen har företagen slutat testa sina arbetstagare för hepatit B och man har avskaffat de bestraffningssystem som innebar lönesänkningar. Företagen använder inte heller i samma uträckning som tidigare unga praktikanter med avsikt att undgå att betala de sociala avgifterna.

Fackföreningsrörelsen är svag vid fabrikerna som granskades. Arbetstagarna anser att det lokala facket driver arbetsgivarens intressen och de vet i allmänhet lite om syftet med fackföreningsrörelsen. I Kina styrs facket av staten och arbetstagarna får inte utse sina representanter eller förhandla om sina arbetsförhållanden.

Finnwatch lät göra utredningen genom den Hongkongbaserade organisationen Sacom. Hundra arbetare vid fyra fabriker i provinsen Guangdong intervjuades. Arbetarna jobbade för Foxconn, Flextronics och Celestica, som alla hör till världens största underleverantörer inom elektronikbranschen.

NOKIA UPPGER i sitt svar på rapporten att dess produkter inte tillverkas vid de fabriker som undersöktes. Apple har däremot valt att inte kommentera rapporten.

Forskaren Päivi Pöyhönen vid Finnwatch konstaterar att konsumenterna och medborgarorganisationerna har makt att påverka arbetsförhållandena vid fabrikerna.

– Sedan rapporten år 2008 har hemelektroniktillverkarna utsatts för en intensiv kampanj, och den nya rapporten visar att kampanjen har haft en effekt, säger Pöyhönen.

Läs mer om rapporten på Finnwatchs webbplats (på finska)

Löntagaren 3.3.2011

 

hava500.jpg (350 bytes)

-> Till första sidan Löntagaren

marne.gif (45 bytes)