. vane.jpg (302 bytes)
 -> Till första sidan Löntagaren

Inget skadestånd efter kritik på Facebook

ELINA KARJALAINEN, som på Facebook kritiserade sin arbetsgivare Bijou Brigitte, har fått upprättelse av Helsingfors tingsrätt. Tingsrätten förkastade den talan som smyckesbutikskedjan Bijou Brigitte hösten 2009 väckte efter att Karjalainen på Facebook och andra webbplatser kritiserat företagets sätt att behandla sina anställda.

På Facebook grundade Karjalainen gruppen "Bijou Brigitte boikottiin" (Bojkotta Bijou Brigitte) efter att hon hört att arbetsgivaren hade sagt upp sådana anställda som tillhörde Servicefacket PAM och hade sökt hjälp av förbundet. Hon skrev också att de anställda inte fått de löner de haft rätt till – löner som Bijou Brigitte gick med på att betala strax innan rättegången.

BIJOU BRIGITTE KRÄVDE ett skadestånd på 5000 euro av Karjalainen, med motiveringen att hon hade orsakat företaget ekonomisk förlust och brutit mot bland annat arbetsavtalslagen. Karjalainen hänvisade i sitt försvar till yttrandefriheten.

Tingsrätten ansåg att Karjalainen hade brutit mot arbetsavtalslagen då hon uppmanat till bojkott, men eftersom Bijou Brigitte inte kunnat visa att skriverierna orsakat företaget ekonomisk förlust förkastades skadeståndsyrkandet. Tingsrätten konstaterade även att en arbetstagare har rätt att kritisera sin arbetsgivare och påpekade att Karjalainens kommentarer grundade sig på verkliga händelser.

Bijou Brigitte dömdes att betala Karjalainens rättegångskostnader, även om företaget motsatte sig det.

Elina Karjalainen hade på eget initiativ sagt upp sig och jobbat under uppsägningstiden då hon grundade Facebook-gruppen.

FLER FACEBOOK-FALL kommer i framtiden att i framtiden att behandlas i domstol, tror juristen Leena Löppönen vid Servicefacket PAM.

– Något tiotal medlemmar har kontaktat oss i sådana här fall, men fler fall som gått till domstol har vi inte. Jag tror ändå att vi får se mer av det i framtiden, säger Löppönen som också efterlyser större försiktighet bland allmänheten.

– Det kan vara farligt om kaffebordsdiskussionen flyttar till Facebook, där den når fler människor. Det är också lättare att bevisa vad som har sagts på internet, eftersom man lämnar ett spår efter sig.

Leena Löppönen påminner om att samma regler gäller på Facebook som annanstans.

– Arbetstagaren är skyldig att vara lojal mot arbetsgivaren även på sociala medier. En enskild kommentar på Facebook räcker ändå inte för att säga upp en arbetstagare.

EN DEL ARBETSGIVARE förbjuder eller begränsar användningen av Facebook och andra sociala medier på arbetstid.

– Man ska ändå på ett allmänt plan ha rätt att hålla kontakt med folk också på arbetstid – man måste till exempel få svara då det ringer i mobilen. Men var går gränsen för sådana här allmänna kontakter på Facebook? frågar sig Leena Löppönen.

Jonny Smeds

 

Löntagaren 24.2.2011

 

hava500.jpg (350 bytes)

-> Till första sidan Löntagaren

marne.gif (45 bytes)