. vane.jpg (302 bytes)
Fler anser att fackligt medlemskap
är nödvändigt

DET ÄR NÖDVÄNDIGT för löntagarna att höra till facket, anser de flesta finländarna enligt en färsk undersökning. Av dem som svarade på enkäten sa 92 procent att det är mycket eller rätt nödvändigt att höra till facket. För två år sedan var 88 procent av den här åsikten. Finländare inom alla yrkesgrupper, även företagare, anser att fackligt medlemskap är nödvändigt.

De främsta orsakerna att höra till facket är fortfarande arbetslöshetsskyddet samt löne- och anställningsskyddet. Många anser också att en fördel med facket är att det stora medlemsantalet gör det lättare att driva medlemmarnas intressen. Den allmänna trygghetskänslan som medlemskapet ger är enligt många en annan orsak att höra till facket.

– Alla de viktigaste orsakerna att höra till facket handlar på ett eller annat sätt om att minska otryggheten som löntagarna känner. Man ser fackförbunden som ett slags samhälleliga "försäkringsbolag" i en föränderlig, hektisk värld, säger Juhani Pehkonen vid TNS Gallup som har gjort undersökningen på uppdrag av löntagarcentralorganisationerna FFC, STTK och Akava.

För undersökningen intervjuade TNS Gallup tusen finländare i mars.

CENTRALISERADE eller branschvisa uppgörelser om löner och andra avtalsfrågor får större stöd nu än tidigare. 37 procent av FFC:arna anser att man ska avtala lokalt, medan endast 28 procent av dem som hör till STTK och 24 procent av dem som hör till Akava gör det. Stödet för lokalt avtalande har minskat med tolv procentenheter sedan den senaste undersökningen.

Ramavtalet som arbetsmarknadsparterna undertecknade får ett gott eller nöjaktigt betyg. 43 procent anser att avtalet är bra för arbetsgivarna, 40 procent att det är bra för konkurrenskraften, 39 procent att det är för löntagarna och 38 procent att det är bra för sysselsättningsläget. Anmärkningsvärt är att få anser att avtalet överhuvudtaget har dåliga sidor.

Stödet för arbetsrelaterad invandring har ökat. Hälften av dem som svarade på enkäten är beredda att låta alla dem som vill flytta till Finland för att jobba göra det. Hälften anser också att Finland behöver invandrare för att förhindra arbetskraftsbrist inom 10–15 år. En majoritet vill ändå att Finland klart begränsningar utlänningarnas möjligheter att flytta hit.

 

Löntagaren 25.4.2012

hava500.jpg (350 bytes)

-> Till första sidan Löntagaren

marne.gif (45 bytes)