VÅREN ÄR HÄR och
suget efter fräscha råvaror likaså. Ännu får vi vänta ett tag på de inhemska
primörerna. Genom att odla krasse på fönsterbräde och grodda ärter, bönor och linser
får vi ändå det där egna färska tillskottet i vår mat. Både gott och nyttigt på en
gång. Hör du till dem som hellre köper örter på kruka i snabbköpet finns det också
många fina örter att välja på. Ett roligt sätt att piffa upp maten! Pröva på att
minska saltförbrukningen, örterna ger nämligen en naturlig sälta.
Flera tips & recept hittar du på www.martha.fi
och du får gärna följa mig på bloggen, lissu.marthabloggen.fi. Du kan också gilla Marthaförbundet på
Facebook!
4 dl kokt speltkorn
2 dl kokta Belugalinser
1 färsk gurka
1 röd lök i tunna skivor
200 g romansallad
400 g rökt fisk
2 kokta ägg
körsbärstomat
Dressing för speltkornen:
3 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 dl olivolja
Krasse eller persilja
Salt&peppar
Koka speltkornen mjuka i ca 30 min- 1 timme i rikligt med lättsaltat vatten.
Speltgrynen sväller till det dubbla då de kokar. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna
till dressingen och häll den över speltgrynen, rör om. Låt stå kallt och dra 1 timme.
Koka linserna. Låt svalna. Fördela salladsingredienserna vackert på serveringsfat.
Dekorera med krasse eller ärtgroddskott.
Tips: koka gärna de svarta Belugalinserna med en skvätt sojasås för att de ska
hålla färgen.