. vane.jpg (302 bytes)

Skydda din telefon!

I dag har de flesta ett antivirusprogram på sin dator. Men hur är det med de små datorerna som allt fler har i sina fickor? Det blir allt vanligare med virus- och hackerangrepp mot smarttelefoner.

SAMTIDIGT SOM DET BLEV allt vanligare att människor använde smarttelefoner under 2011 så blev det också allt vanligare med olika former av skadlig programvara riktad mot smarttelefoner och pekdatorer. Enligt det finska säkerhetsföretaget F-secure upptäcktes mer än dubbelt så mycket skadlig programvara riktad mot mobila plattformar under 2011 jämfört med 2010. En stor del av den här programvaran riktades mot den marknadsledande Android-plattformen. Enligt nätverksföretaget Junipers globala säkerhetsrapport var hela 46,7 procent av attackerna mot mobila system riktade mot Android-enheter.

Smarttelefoner är utsatta för risk på många olika sätt, men i dag handlar det oftast om att användaren själv laddat ned programvaran till telefonen. På kort tid har det här blivit det vanligaste sättet för hackare och virusmakare att sprida skadlig programvara. Det går till så att användaren själv laddar ned en applikation från telefonens applikationstjänst. Men i stället för att få ett användbart program så laddar användaren ned skadlig programvara som maskerat sig som en applikation. Det kan handla om spionprogram som stjäl uppgifter från telefonen eller så kallade trojaner som kan ställa till med olika former av skada. Ett sätt är till exempel att programmet skickar i väg automatiska sms till någon betaltjänst som trojanmakaren driver. För tillfället är det just finansiell vinst som är den största drivkraften bakom den skadliga programvaran.

ORSAKEN TILL ATT Android-plattformen är mest utsatt är att dels för att den blivit så populär, men dels också att applikationstjänsten Play (före detta Android market) är öppen. Det utförs ingen granskning av applikationerna innan de läggs upp på tjänsten. Apple och deras iPhone och iPad har därför klarat sig bättre undan skadlig programvara, eftersom applikationer som läggs upp på tjänsten App store måste gå genom en granskningsprocess. Det har på senare tid också kommit in rapporter om skadlig programvara på Apples tjänst, vilket tyder på att det finns vissa brister i granskningen.

Skydda din telefon! Foto: Staffan SmårosDet finns i dag olika former av skyddsprogram som man kan installera på sin telefon. De här ska skydda i viss mån. Men det här är ingenting som är särskilt vanligt ännu. Sen ska man också komma ihåg att ett av de största säkerhetshoten mot smarttelefonen är att den blir stulen. Det är viktigt att ha någon form av skydd påslaget så att någon okänd inte kan öppna telefonen om den hamnar i fel händer. Det finns också olika program man kan ha installerade för att försöka spåra en stulen telefon.

Som alltid när det gäller säkerhet så gäller det att använda sig av sunt förnuft. Det lönar sig att ta och fundera över hur skyddade ens egna enheter är, eftersom allt tyder på att det blir allt vanligare med attacker mot mobila plattformar.

STAFFAN SMÅROS

 

Så här kan du skydda dig

  • Installera någon form av skyddsprogram på telefonen. Dessa kostar ofta en del.
  • Det går också att installera en brandvägg på telefonen för att skydda sig mot attacker som kan komma via till exempel WiFi. Togs inte upp i artikeln men det är också en form av angrepp.
  • Var noga med lösenorden. Ha olika lösenord till olika tjänster och så vidare. Kan också vara en bra idé att kräva lösenord för att öppna telefonen.
  • Var försiktigt när du laddar ned applikationer. Läs vad andra har gett för vitsord och skrivit i kommentarerna, och ladda bara ned från trygga utgivare. Det är också bra att ta en titt på vad applikationen kräver för rättigheter. Visste du till exempel att Facebooks applikation för Android har rätt att skicka sms från din telefon?
  • Installera någon form av avstängnings- och spårningsprogram utifall din telefon blir stulen. På det här sättet kan du stänga och spåra en stulen telefon via en webbtjänst.

 

Löntagaren 10.4.2012 nr 2/12

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)