PÅ RESTAURANGER och på exempelvis
snabbmatställen betalar många alltjämt kontant. Men hur många av oss lägger märke
till om summan vi betalar verkligen slås in i kassan? Vi kommer inte heller alltid ihåg
att be om kvitto.
Sirpa Leppäkangas på Servicefacket
PAM önskar att kunderna vore mer på alerten. Det är viktigt för att komma åt den
gråa ekonomin som florerar inom branschen.
Det räcker dock inte enbart med att kunderna är alerta. Det behövs också
kraftfullare åtgärder och på senare år har flera arbetsgrupper funderat på sådana.
Den senaste arbetsgruppen, i vilken också Leppäkangas var medlem, överlämnade sitt
förslag till arbets- och näringsministeriet i januari. Vissa av arbetsgruppens förslag
har tagits in i regeringens program för bekämpning av grå ekonomi.
Sirpa Leppäkangas lyfter fram användningen av typgodkända kassaapparater och
skyldigheten att ge kvitto som några av de främsta åtgärderna för att förhindra
försäljning som inte bokförs vid bekämpningen av svart ekonomin inom hotell- och
restaurangbranschen. Skyldigheten att ge kvitto förhindrar försäljning som inte
registreras i kassan eller bokföringen.
Den ekonomiska gråzonen inom hotell- och restaurangbranschen är vanligtvis
försäljning som inte bokförs, olaglig alkoholförsäljning och kringgående av skatter
och socialavgifter. Arbetstagarnas löner betalas i sin helhet eller delvis svart eller
så är lönen lägre än vad kollektivavtalet säger.
PROBLEMET MED SVARTLÖNER kan man komma åt genom
bättre arbetstidsbokföring och genom att man börjar använda personalliggare enligt
svensk modell. Allt arbete ska skrivas in i personalliggaren, också arbete som utförs av
utomstående arbetskraft såsom underleverantörer eller inhyrda arbetstagare.
Svartlöner betalas vanligen kontant. Ett sätt att bekämpa den grå ekonomin vore att
ändra arbetsavtalslagen så att lönen alltid måste betalas på konto. Detta föreslogs
redan tidigare av en arbetsgrupp som utrett bekämpningen av grå ekonomi och ekonomisk
brottslighet inom hotell- och restaurangbranschen och byggbranschen.
Ett annat sätt som enligt Sirpa Leppäkangas mening kunde ta skruv vore att
betalningen av för låga löner skulle vara straffbart.
– Inom restaurangbranschen är det vanligare än inom andra PAM-branscher att
personalen är underbetald eller att kollektivavtalet inte följs.
PÅ SENARE ÅR HAR DET UPPSTÅTT hundratals
företag som olagligt säljer alkohol, enligt arbets- och näringsministeriets
arbetsgrupp. Om företagen låter bli att ansöka om utskänkningstillstånd och inte
heller lämnar in anmälan om livsmedelslokal lyckas de dra sig undan
myndigheternas kontroll.
Sådana här "privata klubbar" kringgår restaurangernas öppettider och
andra bestämmelser som gäller för restauranger. En del av dem säljer alkohol som
smugglats in från Estland.
Arbetsgruppen anser att det i alkohollagstiftningen tydligare än hittills ska
fastslås att alkohol för utskänkning endast får köpas med tillståndsnummer,
informationen om inköpen ska arkiveras och när de personer som ansvarar för
alkoholinköp byts ut ska detta alltid meddelas myndigheterna.
TEXT PIRJO PAJUNEN
ÖVERSÄTTNING CHRISTINA TALLBERG
FOTO EMMI KALLIO