. vane.jpg (302 bytes)

Kräv kvitto

 Svartast inom snabbmatsbranschen

PÅ RESTAURANGER och på exempelvis snabbmatställen betalar många alltjämt kontant. Men hur många av oss lägger märke till om summan vi betalar verkligen slås in i kassan? Vi kommer inte heller alltid ihåg att be om kvitto.

Sirpa Leppäkangas betonar att bekämpningen av den grå ekonomin är viktig inte bara för arbetstagarna, utan också med tanke på ärliga företag inom branschen. Foto: Emmi KallioSirpa Leppäkangas på Servicefacket PAM önskar att kunderna vore mer på alerten. Det är viktigt för att komma åt den gråa ekonomin som florerar inom branschen.

Det räcker dock inte enbart med att kunderna är alerta. Det behövs också kraftfullare åtgärder och på senare år har flera arbetsgrupper funderat på sådana. Den senaste arbetsgruppen, i vilken också Leppäkangas var medlem, överlämnade sitt förslag till arbets- och näringsministeriet i januari. Vissa av arbetsgruppens förslag har tagits in i regeringens program för bekämpning av grå ekonomi.

Sirpa Leppäkangas lyfter fram användningen av typgodkända kassaapparater och skyldigheten att ge kvitto som några av de främsta åtgärderna för att förhindra försäljning som inte bokförs vid bekämpningen av svart ekonomin inom hotell- och restaurangbranschen. Skyldigheten att ge kvitto förhindrar försäljning som inte registreras i kassan eller bokföringen.

Den ekonomiska gråzonen inom hotell- och restaurangbranschen är vanligtvis försäljning som inte bokförs, olaglig alkoholförsäljning och kringgående av skatter och socialavgifter. Arbetstagarnas löner betalas i sin helhet eller delvis svart eller så är lönen lägre än vad kollektivavtalet säger.

PROBLEMET MED SVARTLÖNER kan man komma åt genom bättre arbetstidsbokföring och genom att man börjar använda personalliggare enligt svensk modell. Allt arbete ska skrivas in i personalliggaren, också arbete som utförs av utomstående arbetskraft såsom underleverantörer eller inhyrda arbetstagare.

Svartlöner betalas vanligen kontant. Ett sätt att bekämpa den grå ekonomin vore att ändra arbetsavtalslagen så att lönen alltid måste betalas på konto. Detta föreslogs redan tidigare av en arbetsgrupp som utrett bekämpningen av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet inom hotell- och restaurangbranschen och byggbranschen.

Ett annat sätt som enligt Sirpa Leppäkangas mening kunde ta skruv vore att betalningen av för låga löner skulle vara straffbart.

– Inom restaurangbranschen är det vanligare än inom andra PAM-branscher att personalen är underbetald eller att kollektivavtalet inte följs.

PÅ SENARE ÅR HAR DET UPPSTÅTT hundratals företag som olagligt säljer alkohol, enligt arbets- och näringsministeriets arbetsgrupp. Om företagen låter bli att ansöka om utskänkningstillstånd och inte heller lämnar in anmälan om livsmedelslokal lyckas de dra sig undan myndigheternas kontroll.

Sådana här "privata klubbar" kringgår restaurangernas öppettider och andra bestämmelser som gäller för restauranger. En del av dem säljer alkohol som smugglats in från Estland.

Arbetsgruppen anser att det i alkohollagstiftningen tydligare än hittills ska fastslås att alkohol för utskänkning endast får köpas med tillståndsnummer, informationen om inköpen ska arkiveras och när de personer som ansvarar för alkoholinköp byts ut ska detta alltid meddelas myndigheterna.

 

TEXT PIRJO PAJUNEN
ÖVERSÄTTNING CHRISTINA TALLBERG
FOTO EMMI KALLIO

 

Svartast inom snabbmatsbranschen

ENLIGT EN ENKÄT som Turism- och Restaurangförbundet MaRa lät utföra år 2009 är den grå ekonomins andel av totalförsäljningen 20 procent inom snabbmaten, 10 procent av försäljningen av annan mat, kaféprodukter och öl samt 7 procent av alkoholförsäljningen. Av försäljningen av inkvarteringstjänster är den grå ekonomins andel 5 procent och 12,5 procent av försäljningen av inträdesbiljetter.

I en utredning som riksdagens revisionsutskott gjorde år 2007 uppskattades det att den grå ekonomins andel av avkastningen inom hotell- och restaurangbranschen uppgår till 8,5 procent eller cirka 400–500 miljoner euro.

 

Löntagaren 10.4.2012 nr 2/12

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)