. vane.jpg (302 bytes)
 

Aktieinnehav är tidens melodi
— också inom det ryska facket

Borta är de sovjetiska femårsplanerna, pjatiletkorna som de kallades, borta är stahanoviterna som utgjorde elittrupperna bland arbetets hjältar, borta är arbetsbrigaderna och den socialistiska planhushållningen är ett avslutat kapitel. Ja borta sedan tjugo år är hela Sovjetunionen. Nu är det aktieköp och privat äganderätt som gäller. Innehav av aktier, fri företagsamhet, kunnande och konkurrenskraft i en allt mer globaliserad ekonomi är tidens melodi.

 Nya vindar i Ryssland

SOM EN SPEGELBILD av Rysslands moderna historia fungerar Leningradskij metallitjeskij zavod (LMZ), Leningrads metallfabrik i S:t Petersburg, som tillverkar turbiner för kraftverk och kraftstationer. Grundad år 1857 vid stranden av Nevaflodens stora krök i mitt i S:t Petersburg finns fabriken fortfarande kvar på sin ursprungliga plats.

Förutsättningarna har förändrats för det ryska facket, konstaterar Vitalij Artiuhin.  Foto: Henrik HeleniusPå parkettplats i centrum för omvälvningarna i Rysslands historia befinner sig metallfacket Rosprofmasj grundat för 105 år sedan i efterdyningarna av de landsomfattande strejkrörelser som skakade Tsar-Ryssland efter det ryska-japanska kriget.

Hur ser metallfacket på dagens historiska processer som så ofta förbryllar västerlänningar? Vitalij Artiuhin kan ge ett svar. Han är i övre medelåldern, han har på nära håll sett de stora förändringarna i sitt hemland och han är ordförande för Rosprofmasj-fackavdelningen vid Leningradskij metallitjeskij zavod med femtusen arbetstagare.

Fabriken ägs idag till 70 procent av Alexej Mordasjov som är Rysslands rikaste man, 25 procent ägs av Siemens och tre procent av olika småföretag. Metallfackavdelningen innehar 0,1 procent av företagets aktier.

– Vi har alltså en verklig rysk rikeman som huvudaktionär. Men det är inget problem för oss. Det finns inget kallt krig mellan honom och facket. Det råder tvärtom en anda av socialt partnerskap. Fast Mordasjov är så rik förstår han hur det är att vara vanlig arbetare och han är mycket välvilligt inställd till sin arbetstagares strävanden, säger Artiuhin.

Också fackets roll som aktionär ställer nya krav som inte fanns i gamla Sovjetunionen.

– För fackavdelningen gäller det att sköta sitt aktieinnehav så väl som möjligt. Därför beslöt man sälja 50 procent av aktierna. Priset var 250 000 rubler (6 250 euro)och med de pengarna köptes aktier i olika investeringsfonder. Intressant nog så användes en del av pengarna också för en strejkfond, säger Artiuhin.

Så i händelse av strejk så strejkar alltså facket med eget investerat kapital!

FÖRETAGARANDA KRÄVS av facket i dag. Artiuhin påminner om att det i Sovjetunionen var staten som gav pengar till facket.

– Men numera är det vi själva som måste skaffa fram pengar i bästa företagaranda vilket i Ryssland är någonting helt nytt. Facket måste lära sig göra kloka och lönsamma investeringar. Vi måste helt enkelt leva så här för annars har vi inga pengar förutom medlemsavgiften som är en procent av lönen, framhåller Artiuhin.

I det forna Sovjetunionen var alla arbetstagare tvungna att tillhöra ett fackförbund. I dag är medlemskapet frivilligt.

– Det gäller därför för facket att vara så attraktivt att alla arbetstagare vill ansluta sig. En särskild målgrupp är ungdomen som inte automatiskt går med. De unga vill inte ha propagandabroschyrer utan modern reklam där vi berättar om vår verksamhet. För en del äldre har det varit svårt att frigöra sig från Sovjettidens belastningar. Ungdomen har inte samma barriärer och anpassar sig lättare till förändringarna.

– Från fackets sida berättar vi om de rättigheter och förmåner som medlemskapet erbjuder. Det mest centrala är givetvis kollektivavtalet som ger klara bestämmelser och spelregler för relationerna på arbetsmarknaden mellan arbetstagare och arbetsgivare. Vid behov ger facket också juridisk hjälp.

Artiuhin anser att man lyckats eftersom cirka 80 procent av arbetstagarna på hans arbetsplats är fackligt organiserade.

FACKFÖRENINGSRÖRELSEN är partipolitiskt obunden idagens Ryssland. I Sovjetunionen var facket en del av den kommunistiska parti- och statsapparaten.

Artiuhin påminner om att de politiska partierna i Ryssland — kanske kommunistpartiet undantaget —saknar ideologiska program.

– Inom Putins parti Enade Ryssland finns en dumamedlem (parlamentsledamot)som heter Andrej Isajev och tillhör vårt förbund Rosprofmasj. På lokal nivå, till exempel i städer som Nizjnij Novgorod, Omsk och Tomsk finns förbundsmedlemmar som är med i Sergej Mironovs parti Rättvisa Ryssland. Också Zhironovskis liberaldemokrater och kommunistpartiet har sina sympatisörer bland våra medlemmar.

– Medellönen för en metallarbetare vid LMZ ligger på eller 46 000 rubler (1 150 euro) i månaden. Alla betalar samma 13 procent i skatt.

Men Artiuhin är bekymrad över de stigande levnadskostnaderna i S:t Petersburg.

– Det är visserligen billigare att bo här än i Moskva . Men bostadspriserna och hyrorna har stigit kraftigt i S:t Petersburg. Dessutom har det blivit mycket svårt att få en egen bostad. En vanlig arbetarlön vill inte räcka till varken bostadsköp eller ens hyra.

Inför framtiden är Vitalij Artiuhin optimist.

– LMZ har fyra huvudkonkurrenterer. Nämligen Siemens, General Electrics, ABB och Alsom. Tack vare bra produkter och kunnig arbetskraft klarar sig LMZ bra i konkurrensen. Tio procent av världens alla turbiner komer från LMZ. Turbinerna finns överallt på alla kontinenter utom Australien och Antarktis. Speciellt viktiga länder är USA, Kina, Indien, Vietnam och Kanada.

VITALIJ ARTIUHIN har också en hälsning till Finland.

– Med Åbo metallarbetarfackavdelning nr 49 har vår fackavdelning länge haft utbyte och nyvalde riksdagsmannen Jyrki Yrttiaho känner jag mycket väl. Jag tror att vi inom loppet av sju till tio år vid LMZ-fabriken når upp till samma lönenivå som en metallarbetare i Västeuropa. Vi har mycket jobb och behöver mera arbetstagare. Kanske vi eventuellt en dag rentav kan erbjuda finländska arbetstagare nya arbetsmöjligheter här i S:t Petersburg.

TEXT OCH FOTO HENRIK HELENIUS

 

Nya vindar i Ryssland

FÖR DEN SOM I LIKHET MED MIG inte på nästan tjugo år intervjuat fackföreningsfolk i S:t Petersburg är de synpunkter som Vitalij Artiuhin framför mycket mer än bara rutinmässiga svar. I maj 1992 gjorde jag flera reportage med fackligt aktiva i S:t Petersburg. Bara några månader tidigare hade Sovjetunionen fallit samman och mina ryska värdar visste inte vilket ben de skulle stå på. Man talade då ännu om socialistiska arbetsbrigader och visade stolt upp sitt Dvorets Profsojuza, fackföreningspalatset som var ett gammalt adelsslott mitt i centrum som Lenin i tiderna gett facket som gåva!

Allt detta känns idag på ljusårs avstånd. I motsats till Sovjepropagandans nidbilder och elaka karikatyrer av rika kapitalister i frackar och höga hattar rökande tjocka cigarrer beskriver Artiuhin samarbetet med huvudaktionären — som är en av de rikaste i Ryssland — som socialt partnerskap och ömsesidigt förtroende. Också metallfackavdelningen har blivit en aktör på aktiemarknaden.

I Sovjetunionen var fackföreningsrörelsen kommunistpartiets förlängda arm och del av den kommunistiska statsapparaten. I dagens fack finns många olika åsikter. Intressant nog tycks metallfacket ha ett visst inflytande inom Putins parti.

AV TRADITION HAR VISSA av det finländska Metallarbetarförbundets fackavdelningar i årtionden upprätthållit regelbundna kontakter till sina broderorganisationer i Sovjetunionen och senare även Ryssland. Politiskt har avdelningarna ofta varit starkt vänsterinriktade och kommunistdominerade. Det samma gäller riksdagsman Jyrki Yrttiaho med bakgrund i Metallförbundet som i nyligen var med om att bilda en ny tvåmannariksdagsgrupp längst till vänster.

Det ligger ingenting illa i att man "utvecklar och fördjupar relationerna" med vår östra granne som det hette i den officiella liturgin då Kekkonen var president. Men med tanke på de nya starkt marknadsekonomiskt orienterade strömningar som nu tycks blomstra inom det ryska facket kunde det faktiskt vara värt att fler fackliga organisationer med andra politiska kulörer skulle ta sig en avstickare i österled för att odla nyttiga förbindelser. Det är aldrig för sent och kan till och med på sikt vara lönsamt.

HENRIK HELENIUS

Löntagaren 25.10.2011 nr 5/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 5/2011

-> Till första sidan LÖN nr 5/2011

runu.gif (924 bytes) På jobbet
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Strejk
runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner

runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Världen

Aktieinnehav är tidens melodi – också inom det ryska facket

runu.gif (924 bytes) Språklåda