. vane.jpg (302 bytes)
Brobyggare Johanne Holmström

JOHANNA HOLMSTRÖM
är samhällsentusiastisk författare
som ibland leker "arga tanten"

Vardagshjältar

Så befinner man sig då där man som yngre lovade att aldrig befinna sig; i snabbköpet klockan tio på morgonen med en dubbelvagn, två skrikiga ungar, håret på ända, påsar både under ögonen och i ena handen medan man med klen framgång försöker manövrera det som mest liknar en minibuss med andra handen. Blickarna som ges av förbipasserande är medlidsamma, nedlåtande eller ser rakt igenom en. Det finns inget osynligare än en sliten morsa.

Inte nog med att jag har förlorat min fritid, mitt jobb och mina intressen. Plötsligt har jag också tappat mitt namn. På babysimmet som jag gick ett helt år kände jag inte någon till namnet. Alla var bara någons mamma eller pappa. Vågade någon förstagångssimmare presentera både sig och sitt barn i presentationsrundan gjorde den stackars saten inte om misstaget. Samma sak på dagiset där jag jobbade en tid. Klart att det är begripligt. Annika kan ju vara vem som helst, men Linas mamma är just Linas mamma.

Att det är föräldrarna, och framför allt mammorna, som är vardagens hjältar är ju så självklart att det rent av har gått hål på frasen. Därför reflekterade jag aldrig över den saken, pre-baby. För mig lät det faktiskt lite överslätande, som om man skulle ha gett mammorna lite extra credit fast de inte gör något annat än bekvämt sitter hemma och passar ett barn eller två.

Men så är det inte. Det är ju alltså fråga om att jobba konstant, nästan tjugofyra timmar i dygnet, trots att man kan lida av kronisk sömnbrist i flera år. Det är att umgås med individer vilkas förstånd är allvarligt begränsat, som dessutom ska bli framtidens ingenjörer, advokater och vardagshjältar, trots att man efter dagens tjugofemte "Nej, lille Pär, vi ska inte äta tvättpulver i dag heller" har lust att ge upp och bara låta allt falla samman. En av de mest effektiva tortyrmetoderna är faktiskt att inte låta offren sova mera än korta snuttar varje natt. Mammor torde väl vara immuna mot den tortyrformen då? Och efter allt torkande, bytande, snytande, matande, städande, strykande, bakande och vakande, så ska de flesta mammor dessutom inte klaga det minsta. Helst inte be om hjälp heller. Och Gud nåde den som har ett barn i dagis samtidigt som man sitter hemma med ett annat. Barn är ju en åkomma man har skaffat sig själv, frivilligt.

Ändå är det just familjen, den som består av en pappa, en mamma och X-antal barn, som bibehåller sin popularitet i opionosmätningarna för viktiga värderingar, år efter år. Är det inte då ytterst viktigt att vi har sunda familjer? Familjer som får hjälp om de behöver? Familjer som ges möjlighet att arrangera sina dagar så att det blir lättast för dem, i stället för att man ska göra allt så svårt som möjligt?

Det är med föräldraskapet som med marknadsekonomin i övrigt. Det man gör är livsviktigt, men det ska helst skötas med så små resurser och så billigt som möjligt. Alltså ska tre personers arbete skötas av en enda mamma, varje dag. För en mamma finns det inte några arbetsfria helger eller lediga veckoslut.

Jag vågar påstå att ingen annan arbetsgrupp är lika utsatt som hemmamamman. När FPA slutar skicka kuvert är hon på den arbetande mannens nåder ifall hon har råd att fortsätta stanna hemma. Hon ska helst äta, sova och spendera så lite som möjligt, och blir hon sjuk är det nära katastrof. Och sedan, en dag, når hon pensionsåldern och får gå omkring och samla tomflaskor.

Löntagaren 25.10.2011 nr 5/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)