. vane.jpg (302 bytes)

Anita Spring

 

ANITA SPRING
är svensk ombudsman på FFC.

Europeiska unionen är vi

Vi alla i Finland, Sverige, Danmark, Estland, Malta och i övriga 22 EU-länder är Europeiska unionen.

I diskussioner om EU får man ofta höra "vad de nu där i EU beslutar" och missnöje om vad EU-parlamentet

beslutar i Bryssel eller rättare sagt i Strasbourg.

Det är ju i Strasbourg EU-parlamentet håller plenum och fattar beslut om direktiv som sedan implementeras i EU-ländernas lagstiftning. Nu skulle jag vilja ropa: Hej hallå! Vi är ju en del av EU och med i beslutsfattandet med våra 13 meppar i EU-parlamentet och med en kommissionär i EU-kommissionen. Finland har naturligtvis också representanter i EU:s ministerråd samt vid EU-toppmötet.

Besluten som fattas i EU-parlamentet berör oss och våra dagliga liv samt arbetsliv mycket och nära. Ca 80 % av Finlands lagstiftning kommer idag från EU-direktiv — både på gott och ont. Hur kan Finland då påverka? Jo, man inlämnar en motion till EU-parlamentet precis som man här i Finland går in med en motion till riksdagen om man vill att något ärende tas upp till behandling, en lag stiftas eller en lagändring görs. En enskild EU- medborgare kan göra en framställning i en fråga som rör EU eller hör till EU:s ansvarsområden och som rör framställaren direkt. Det är en grundläggande rättighet för alla unionsmedborgare.

Jag tycker faktiskt att det är bra att Finland och 26 andra länder i Europa vill samarbeta och främja fred i vår världsdel som tidigare drabbats av många och långa krig. EU har satsat mycket på arbetskraftens, varornas och pengarnas fria rörlighet inom EU. Det har mest gynnat företagen. Jag tycker att det nu är dags att kraftigt satsa på den sociala dimensionen och sätta EU-medborgaren i fokus här. Den fria rörligheten får inte undergräva de sociala rättigheterna — inte heller arbetstagarens rättigheter då de jobbar i ett annat EU land.

Oroväckande är att nationalismen och protektionismen har lite här och var i EU-länderna börjat sticka fram i diskussioner. Man stiftar nationella lagar som strider emot gemensamt överenskomna principer. Historien har visat att nationalism och protektionism brukar leda till krig. Jag tror inte så sker men ett ekonomiskt krig är helt möjligt. Om ett dylikt uppstår lider den vanliga människan mest. På sikt förlorar alla. Också vi finländare — den största delen av Finlands export går till EU-länder.

Europeiska unionen måste ständigt utvecklas. Den stora frågan är om man skall utveckla EU till en federation, eller förbundsstat om man vill kalla det så. Det är en het potatis som ingen vill ta klar ställning till. Framtiden får visa i vilken riktning utvecklingen går. Personligen skulle jag inte ha något emot en tätare sammanslutning.

Ett exempel på EU-frågor från senaste veckans plenum: kommissionen informerade om att den kommer att lägga ett förslag om skatt på finansiella transaktioner.

Det är bra att komma ihåg att våra 13 meppar i EU-parlamentet främst representerar sina partisammanslutningar, inte sitt hemland. De största partisammanslutningarna är EPP (höger), S&D (vänster) och ALDE (liberaler).

Nästa EU-val hålls år 2014! Kom ihåg att rösta!

Löntagaren 25.10.2011 nr 5/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)