. vane.jpg (302 bytes)
 


Skördetiden fortsätter för fullt ute i bygderna. Man läser jämt i tidningar och hör på radion att det firas skördevecka på olika håll i Svenskfinland. Vad är bättre än det att skördefesten fortsätter!

Och dessutom ger oss alla de vegetabilier vi skördar mycket nyttigt för kropp och själ.

Vegetabilierna innehåller antioxidanter som skyddar kroppens celler mot oxidering. Dessa kan skada cellens yta, förändra dess DNA eller helt döda cellen. Oxidanter ger upphov till oxidativ stress om kroppen inte hinner ta hand om dem. Det kan leda till sjukdomar.

En kost naturligt rik på antioxidanter hjälper till att skydda kroppen mot olika sjukdomar bland annat mot cancer och infektioner av olika slag.

Bästa sättet att ta till sig antioxidanter är genom en mångsidig och färggrann kost rik på vegetabilier.

 

Foto: Patrik LindströmUpp- och nedvänd rödbetspaj
4-6 portioner

2–3 stora rödbetor
3 msk brunt socker
1½ tsk flingsalt
½ tsk svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan eller rosmarin
1 vitlöksklyfta
3 msk rypsolja
1 paket färdig smördeg
100 g getost eller salladsost
rucola

 

Koka rödbetorna nästan mjuka, 35–40 minuter. Skär rödbetorna i skivor. Strö socker i en pajform (ca 23 cm i diameter) och placera rödbetsskivorna så de täcker hela formen. Pressa vitlök och blanda med olja och klippt timjan. Ringla oljan över rödbetorna. Salta och peppra.

Kavla ut smördegsplattan och placera den över rödbetorna, jämna den i kanterna och tryck in sidorna runt rödbetorna. Grädda i 180 graders ugn i cirka 30 minuter.

Ta pajen ur ugnen och låt den svalna i ungefär 10 minuter. Stjälp upp den på ett serveringsfat (med hjälp av fatet).

Smula över getost och dekorera med rucola och lite olja.

Servera, ät och njut!

 

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR

Löntagaren 25.10.2011 nr 5/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)