
Skördetiden fortsätter för fullt ute i
bygderna. Man läser jämt i tidningar och hör på radion att det firas skördevecka på
olika håll i Svenskfinland. Vad är bättre än det att skördefesten fortsätter!
Och dessutom ger oss alla de vegetabilier vi skördar
mycket nyttigt för kropp och själ.
Vegetabilierna innehåller antioxidanter som skyddar kroppens celler mot oxidering.
Dessa kan skada cellens yta, förändra dess DNA eller helt döda cellen. Oxidanter ger
upphov till oxidativ stress om kroppen inte hinner ta hand om dem. Det kan leda till
sjukdomar.
En kost naturligt rik på antioxidanter hjälper till att skydda kroppen mot olika
sjukdomar bland annat mot cancer och infektioner av olika slag.
Bästa sättet att ta till sig antioxidanter är genom en mångsidig och färggrann
kost rik på vegetabilier.
Upp- och nedvänd rödbetspaj
4-6 portioner
23 stora rödbetor
3 msk brunt socker
1½ tsk flingsalt
½ tsk svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan eller rosmarin
1 vitlöksklyfta
3 msk rypsolja
1 paket färdig smördeg
100 g getost eller salladsost
rucola
Koka rödbetorna nästan mjuka, 3540 minuter.
Skär rödbetorna i skivor. Strö socker i en pajform (ca 23 cm i diameter) och placera
rödbetsskivorna så de täcker hela formen. Pressa vitlök och blanda med olja och klippt
timjan. Ringla oljan över rödbetorna. Salta och peppra.
Kavla ut smördegsplattan och placera den över rödbetorna, jämna
den i kanterna och tryck in sidorna runt rödbetorna. Grädda i 180 graders ugn i cirka 30
minuter.
Ta pajen ur ugnen och låt den svalna i ungefär 10 minuter. Stjälp upp den på ett
serveringsfat (med hjälp av fatet).
Smula över getost och dekorera med rucola och lite olja.
Servera, ät och njut!
  FLER
MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR
Löntagaren 25.10.2011 nr
5/11
|