. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Arbetarskyddet eftersatt ombord

Slitsamt sjöjobb straffar sig

runu.gif (924 bytes)  Förtroendemän är inga stålmän
runu.gif (924 bytes) 
Sjömännens arbetshälsa oroar

pune.gif (67 bytes)  Arbetarskyddet ombord på fartygen haltar. På land finns det i dag upplysta arbetsgivare som satsar på arbetarskyddet och nått goda resultat. Men var håller de hus till sjöss, frågar Jorma Luoma, mångårig arbetarskyddsfullmäktig och kock ombord på Viking Lines M/S Amorella.

– Fartygssäkerhet satsas det nog på, det kräver de internationella reglerna. Men inte på arbetarskyddet, säger Luoma och pekar på problem i stöd- och rörelseorganen, tätt följda av psykiska problem, som fått ansökningarna om invalidpensioner att starkt öka — liksom avslagen. Därtill ökar arbetstakten medan personalen blir äldre.

Bättre fysisk kondition ger bättre ork. Möjligheterna till motion är begränsade med korta hamntider men på Amorellas bildäck hinner Heikki Kovanen och Jorma Luoma, i målet, med lite innebandy. Foto: REBERT SEGERProblemen lyfte Luoma fram på Sjömans-Unionens kongress i maj. Att något är på tok visar att bland manskapet beviljades männen i snitt invalidpension då de var 50 år 8 månader, kvinnorna vid 53 år 5 månader.

– Att jobba ombord är som att befinna sig i en konservburk. Miljön är annorlunda, personkemin ställs ofta på sin spets. Mår man psykiskt dåligt kommer fysiska krämpor som ett brev på posten. Klimatet är hårdare och råare ombord, påpekar Luoma.

Dessutom frotteras personalen ständigt med andra ombord. Manskapet bor i tvåmanshytter och folk är i princip ensamma endast på wc.

– Förmännen bör få bättre social kompetens, likaså sjukskötarna ombord så de kan sätta fingret på problem i tid och försöka hitta en lösning. En utomstående, arbetspsykolog eller kurator skulle vara till god hjälp. Vi ombord kan ha svårt att vara neutrala om arbetskamraterna ryker ihop.

Samarbete om problem och mål

Luoma efterlyser ett samarbete mellan arbetstagare och arbetsgivare kring ett målinriktat arbete för att ringa in problem och mål. Och varför inte en centralkommitté för arbetarskyddet ombord på de sex finskflaggade fartygen.

– Sjöfarten är hård business i dag. Även om vår arbetsgivare kanske bryr sig tycks arbetarskyddet ligga långt nere på listan. Det kunde inkluderas i linjeorganisationen ombord. Nu samlas vi fyra gånger i året till möten som inte leder någonvart.

Arbetstagarna borde också få reell möjlighet att påverka verksamhetsplanen för företagshälsovården, något som lagen påbjuder.

På eget initiativ har Amorella upprättat en statistik över arbetsolyckor Ombord handlar det oftast om lindriga olyckor, typ vrickning, halkolyckor och skärsår. De flesta olyckor sker under fritiden i land.

Men riskerna ökar också ombord om arbetsmiljön inte blir bättre.

– Antalet arbetstagare bör dimensioneras rätt i relation till arbetsmängden. Kanalen till VD och styrelseordförande bör fås upp så vi vet hur arbetarskyddet prioriteras och nödiga åtgärder vidtas.

Också anställda som går på deltidspension eller invalidpension på deltid skulle gynnas av att arbetets innehåll sågs över.

– I dag är vi alla nummer med produktionsmål, inte människor. Och arbetstakten skärps hela tiden, säger Luoma som anser att också arbetarskyddets högsta ledning på riksnivå borde höra väckarklockan som varnar för alltför hög belastning i människors arbetshistoria. Och agera. Deklarationer räcker inte.

– Ge arbetarskyddsdistrikten mer resurser för övervakning innan det är för sent. Vem ger människorna hälsan tillbaka?

INGEGERD EKSTRAND

 

Förtroendemän är inga stålmänlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Wasa Queen. Festival. Fennia. Tre fartyg som blev liktydiga med samarbetsförhandlingar för Silja Lines förra huvudförtroendeman Terttu Katila, 60.

– Förtroendemän till sjöss lämnas helt ensamma. Här finns en rum för skärpning, säger Terttu Katila som varit förtroendeman i cirka 30 år, både för Metall och Sjömans-Unionen. Foto: PATRIK LINDSTRÖMHårda samarbetsförhandlingar kopplade med självpåtagen 24 timmars beredskap för Sjömans-Unionens medlemmar och medfödd samvetsgrannhet ledde till att huvudförtroendemannen fick diagnosen "utbränd" vid årsskiftet 1999–2000.

Efter 300 dagars sjukledighet, otroliga svängar i långdansen kring sjukskrivningen — med bl.a. krav på att hon uppvisade intyg på att hon inte utgjorde någon risk ombord — kom Terttu Katila igen. Dock icke längre som huvudförtroendeman men till sitt ordinarie jobb som hyttvärdinna ombord på Finnjet där hon jobbat sedan 1986.

Finnjet bytte rutt i sommar. Samma gjorde Terttu Katila. Hon är nu hyttvärdinna på Silja Europa som kör mellan Åbo och Stockholm.

Utbrändhet som ett brev på posten

Men vi backar tillbaka till millennieskiftet och samarbetsförhandlingarna på Siljas Vasabåtar där rederiet försökte få bort de äldre och dyrare arbetstagarna.

– Vi hade avtal om senioritet så det försöket stupade. Visstidsanställda fick sluta, resten sköttes med förflyttningar fartygen emellan och pensionsarrangemang, konstaterar Katila.

Det oerhört hårda klimatet och bataljerna kring personalpolitiken tog dock hårt på huvudförtroendemannen som ensam skulle försvara Unionens medlemmar.

– Jag kände att jag inte fick det hela skött som jag ville, att ingen blev nöjd. Till slut kunde jag inte sova, jag orkade inte kontakta ens mina vänner. Läkaren konstaterade att jag var helt utbränd och jag fick yrkeskunnig hjälp.

Att komma igen efter utbrändheten gick förvånansvärt bra. Inget motstånd märktes ombord. Terttu Katila menar att hennes öppenhet hjälpte henne.

– Ju mera man talar om också svåra saker, desto bättre är det för en själv.

Deltidspension erbjöd men Terttu tackade nej då hennes år till sjöss var så få. Sjukpensionering ville hon inte heller ha då det påverkat hela pensionen framöver.

– Jag har papper på att jag är frisk, trots att ben och axlar slitits i jobbet som hyttvärdinna. Genom simning håller jag uppe min kondition, säger Terttu Katila som tidigare tävlat i skidning t.o.m. på FM-nivå.

Stöd förtroendemän till sjöss bättre

Terttu Katila har också jobbat på land. Som huvudförtroendeman för Metall blev hon, liksom den övriga personalen inklusive maken, uppsagd från ett gjuteri i Träskända. Det blev en affär för facket då företaget körde i gång på nytt efter två veckor.

Katila gick då en kurs på Kiljava, sedan jobbad hon i land tills hon 40 år gammal valde att gå en grundkurs för sjömän.

På Finnjet var Katila först fartygsförtroendeman och sedan huvudförtroendeman för Siljas då ca 1 500 FSU-medlemmar i tre perioder, fram till år 2001. Hon har också suttit i både FFC:s och Sjömans-Unionens fullmäktige samt i FSU:s styrelse.

– Som huvudförtroendeman inom Metall hade jag betydligt mera stöd. Metall har skapat sin egen organisation, lagstiftningen stöder också förtroendemännen bättre på land än till sjöss. Dessutom utgör fartyg en helt säregen arbetsmiljö, säger hon och påpekar att det inte ses med alltför blida ögon om en förtroendeman är alltför aktiv. Särskilt inte en kvinna…

Katila trivs med jobbet till sjöss, även om det är slitsamt. För henne är den sociala sidan oerhört viktig, umgänget både med passagerare och arbetskamrater.

– Andan ombord har dock tyvärr blivit sämre i takt med att fartygen blivit större och antalet visstidsanställda ökat. Snuttjobbarna gör också vårt arbete tyngre.

Som huvudförtroendeman till sjöss, i den slutna miljön, har Terttu Katila fått rycka in många gånger, också då problemen hemma hopat sig för kvinnor ombord.

– Vi kvinnor bär ofta större ansvar för hemmet. Att sköta problem på distans är inte lätt, sjökvinnor kunde gärna ha en lägre pensionsålder.

INGEGERD EKSTRAND

 

 

TrimMare för toppstyrt, anser VL och drar igång eget projektlt-ylos.jpg (843 bytes)

Sjömännens arbetshälsa oroar

pune.gif (67 bytes)  Bättre fysisk och psykisk arbetsmiljö, förebyggande hälsovård och ökad eget ansvar hos sjömännen för sin arbetshälsa är de fyra huvudpunkterna för det treåriga projektet TrimMare som Regioninstitutet för arbetshygien i Åbo startade i höstas.

Genom intervjuer och olika frågeformulär utreds arbetshälsans nuläge ombord samt behoven av utveckling. Sjömanspensionskassan har beviljat 400 000 euro för projektet.

Verksamheten ombord har däremot inte fått en enda cent.

– Viking Linje skriver i princip under målen men projektet ligger alltför långt från sjömännens vardag. TrimMare är toppstyrt, det når inte sjömännen. Vi har därför så smått startat ett eget projekt där vi vill nå den praktiska nivån, berättar Viking Lines huvudförtroendeman Christer Donner.

Några aktivister på två Vikingfartyg samlar som bäst idéer för verksamheten. Det kan handla om t.ex. livbåtsutflykter, temakvällar, idrott och förmansutbildning. I september sammanställs ett utbildningspaket. Samarbetspartner är Sjömansservicebyrån och Sjömanskyrkan

– Rederiet vill få igång den jordnära verksamheten ombord, men ingalunda tvinga de fartygsanställda till aktiviteter. Den mentala biten är den viktigare, vi har redan t.ex. konditionssalar ombord, även om också här finns utrymme för förbättringar, understryker Donner.

IE

Löntagaren 2.7.2004 nr 6/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 6/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Återvinning
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Slitsamt sjömansjobb

Slitsamt sjöjobb straffar sig

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska