
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Det känns alltid som en enklare uppgift att lätta upp kosten på sommaren. Då
erbjuder grillsäsongen möjligheter att grilla fettsnåla livsmedel såsom grönsaker,
fisk, kyckling och magert kött. Sallad i någon form är ett måste så gott som alla
dagar under sommaren, det liksom bara hör till. Det andra som för mig är ett måste är
sommarens bär i olika delikatesser. Sommarens första blåbär i form av blåbärspaj
eller kaka är en given succé på kaffebordet. Njut av semestern och varva den med
god och lätt mat och motion i lämplig utsträckning.
Fruktig
broilersallad
4 portioner
1 kruka isbergssallad
400 g vattenmelon
1/2 karambola
500 g grillad kyckling eller
300 g färska kycklingstrimlor
2 msk pinjefrön
citronmeliss till dekoration
Sås
1 msk solrosolja
1 tsk citronsaft
svartpeppar, salt
Bryn de färska kycklingstrimlorna i lite olja och badda dem mjuka på svag värme ca
10 minuter. Grillad kyckling skärs i mindre bitar. Finfördela salladen och skär
vattenmelonen i tärningar. Lägg salladsingredienserna i en skål. Dekorera med
pinjefrön, karambola och citronmeliss.
Servera färskt bröd till salladen.
Blåbärskaka
Botten:
200 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl gräddmjölk
Fyllning:
1 l blåbär
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl strö- eller farinsocker
Smuldeg:
100 g smör eller margarin
1 ¼ dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
Vispa margarin och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt
ägget i smeten och rör om väl. Rör ner mjölblandningen växelvis med gräddmjölken.
Lägg smeten i en långpanna, mjöla händerna och fördela smeten över hela pannan.
Blanda samman bär, potatismjöl och socker. Blanda samman alla ingredienser till
smuldegen och toppa ihop den med fingrarna. Häll bären över smeten och strö över
smuldegen.
Grädda kakan i 200 grader 3035 minuter. Servera kakan med mjuk glass eller
vaniljsås.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
2.7.2004 nr 6/04 |