
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Vi har alla våra perioder
i livet då maträtter tilltalar oss olika mycket. Ibland längtar jag efter soppa ibland
efter lådrätter eller något annat gott. Jag har under hösten önskat mig och tillrett
maträtter av olika rotfrukter.
Men
den typ av maträtt som inte ännu ingått i min meny var en god låda eller gratäng av
rotfrukter. Rödbetorna har vuxit bra och är fina i år så det fick bli en god
rödbetsgratäng. Jag bjöd mina arbetskamrater på gratängen och de var helt ense om att
den var smaskens.
Rödbetsgratäng
4 portioner
1 dl ris-, korngryn eller helt speltvete
vatten, salt
4 medelstora råa rödbetor
100 g rotselleri
1 gul lök
12 dl matlagningsgrädde
2 dl crême fraiche
2 dl buljong
1/2 krm svartpeppar
1/2 tsk mejram
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
Lägg ris-, korngryn eller speltvete i kokande saltat vatten. Låt respektive gryn koka
enligt anvisningen på förpackningen. Riv under tiden rödbetor, selleri och lök. Blanda
grädde, crême fraiche, buljong och kryddor med de finrivna rotsakerna. Tillsätt sist de
mjuka grynen.
Grädda gratängen i smord gratängform i 200 grader tills rödbetorna känns mjuka,
1-1 1/2 timme. Servera stekt bacon, skinka eller fisk till rödbetsgratängen.
OBS! Om rödbeta kokas alltför länge mister den sin färg. Färgen finns istället i
vätskan, d.v.s kokspadet.
Smaksatt
yoghurt
2 dl naturell
yoghurt/person
1 dl jordgubbar eller andra bär
(socker efter smak)
Mixa eller mosa bären och blanda med
den naturella yoghurten och eventuellt litet socker.
Den som har mycket bär kvar i frysen
skall passa på att använda dem inte bara till desserter utan också till att smaksätta
sin yoghurt med. Genom att själv smaksätta yoghurten får du så litet socker som du
själv vill ha och dessutom din personliga smak på den.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng
och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 1.11.2002 nr
9/02
|