. vane.jpg (302 bytes)
fritid.jpg (2548 bytes)

LUNCHLÅDAN

Foto: MATTI YLIROTUpune.gif (67 bytes)  Då du har det aktuella numret av Löntagaren i din hand står påsken inom kort för dörren. Till påskmaten hör många kaloririka läckerheter som memma med grädde, pasha och lammstek med gräddig potatisgratäng.

Denna gång har jag tänkt bjuda på en vardagligare och magrare variant av påskmat, nämligen lammkött i mald form med doft av rosmarin och mynta. Tillred, smaka och njut! Ha en skön påsk!

Lammfärsrulader
4 portioner
400 g malet lammkött
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllning:
2 msk färsk mynta eller 1 tsk torkad
2 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
2 msk smör
margarin till stekning

Låt ströbrödet svälla i vattnet och grädden ca 10 minuter. Blanda den malda lammfärsen med salt och peppar. Rör ner bröd- och vätskeblandningen. Arbeta smeten tills allt är väl blandat.

Blanda kryddorna med fettet till fyllningen. Vattenskölj ett stort skärbräde eller använd ett stort stycke aluminiumfolie. Bred ut färsen i ett tjockt lager till en rektangel på brädet eller folien. Lägg kryddsmöret som en sträng längs med ena långsidan. Rulla ihop färsen som en rulltårta. Börja med att rulla in fyllningen. Skär rullen i ca 8 cm långa bitar.

Bryn fettet i en stekpanna och bryn ruladerna vackert bruna runtom. Efterstek ca 5 minuter på svag värme och utan spädning. Lyft upp ruladerna. Späd i stekpannan med lite vatten och grädde. Smaka av skyn och häll den över ruladerna. Servera med kokt broccoli och klyftpotatis i ugn.

Potatis:
Skär potatisen i klyftor. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg i potatisen. Krydda med salt och paprikapulver. Grädda potatisen i 225 grader ca 30 minuter.

Pasha
200 g smör
2 dl socker
500 g kvark
1 msk vaniljsocker
3 msk citronsaft
35 g flagad eller krossad mandel
1/2 dl russin
2 dl vispgrädde

Dekoration:
Citron- och apelsinskivor

Citronmeliss
Rör smör och socker till skum. Tillsätt kvark, vaniljsocker, citronsaft och mandelspån. Vänd till sist ner den vispade grädden. Häll blandningen i en pashaform eller kaffetratt som beklätts med förbandstyg.

Ställ pashan kallt i kylskåp. Stjälp upp pashan följande dag och dekorera med frukt och citronmeliss.

Solveig Backström
Hushållslärare

FLER LUNCHLÅDOR

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 4.3.2002 nr 2/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)