LUNCHLÅDAN
 Då du har det aktuella numret av Löntagaren i din hand
står påsken inom kort för dörren. Till påskmaten hör många kaloririka läckerheter
som memma med grädde, pasha och lammstek med gräddig potatisgratäng.
Denna gång har jag tänkt bjuda på en
vardagligare och magrare variant av påskmat, nämligen lammkött i mald form med doft av
rosmarin och mynta. Tillred, smaka och njut! Ha en skön påsk!
Lammfärsrulader
4 portioner
400 g malet lammkött
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Fyllning:
2 msk färsk mynta eller 1 tsk torkad
2 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
2 msk smör
margarin till stekning
Låt ströbrödet svälla i vattnet och grädden ca 10 minuter. Blanda den malda
lammfärsen med salt och peppar. Rör ner bröd- och vätskeblandningen. Arbeta smeten
tills allt är väl blandat.
Blanda kryddorna med fettet till fyllningen. Vattenskölj ett stort skärbräde eller
använd ett stort stycke aluminiumfolie. Bred ut färsen i ett tjockt lager till en
rektangel på brädet eller folien. Lägg kryddsmöret som en sträng längs med ena
långsidan. Rulla ihop färsen som en rulltårta. Börja med att rulla in fyllningen.
Skär rullen i ca 8 cm långa bitar.
Bryn fettet i en stekpanna och bryn ruladerna vackert bruna runtom. Efterstek ca 5
minuter på svag värme och utan spädning. Lyft upp ruladerna. Späd i stekpannan med
lite vatten och grädde. Smaka av skyn och häll den över ruladerna. Servera med kokt
broccoli och klyftpotatis i ugn.
Potatis:
Skär potatisen i klyftor. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg i potatisen. Krydda
med salt och paprikapulver. Grädda potatisen i 225 grader ca 30 minuter.
Pasha
200 g smör
2 dl socker
500 g kvark
1 msk vaniljsocker
3 msk citronsaft
35 g flagad eller krossad mandel
1/2 dl russin
2 dl vispgrädde
Dekoration:
Citron- och apelsinskivor
Citronmeliss
Rör smör och socker till
skum. Tillsätt kvark, vaniljsocker, citronsaft och mandelspån. Vänd till sist ner den
vispade grädden. Häll blandningen i en pashaform eller kaffetratt som beklätts med
förbandstyg.
Ställ pashan kallt i kylskåp. Stjälp
upp pashan följande dag och dekorera med frukt och citronmeliss.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 4.3.2002 nr 2/02 |