LUNCHLÅDAN
Våren har redan passerat och
sommaren nalkas. Många har redan flyttat ut till landet på grönbete och semestern står
för dörren. Det finns möjlighet för en del av oss att prova sin fiskelycka under
semestern och fisken skall snabbt tas om hand. För många betyder det också att
grillsäsongen har startat och det gäller att hitta variation på grillmaten.
Grillad
eller halstrad gösfilé med örtsås
Till 4 personer blandar
du 200 g creme fraiche med ca 2 dl finhackade färska örter, t ex persilja,
smörgåskrasse, basilika och gräslök. Smaksätt såsen med 1 pressad vitlöksklyfta, 1
msk flytande honung, ca 1/2 tsk salt samt en aning nymald peppar eller ca 1 tsk finhackad
spansk pepparfrukt för den som vill ha lite extra styrka.
För att komma riktigt
enkelt undan kan du köpa en burk á 200 g creme fraiche smaksatt med franska örter så
har du såsen klar.
- 700800 g gösfilé
saltas och peppras samt penslas med olja.
- Halstra i het torr
gjutjärnspanna 1 1/22 minuter på varje sida eller grilla fiskfilén 2 minuter per
sida i het grill. Servera fisken med örtsåsen, nykokt potatis, sallad, kokta
sockerärter samt citronklyftor.
Jordgubbar i olika form
allt från naturellt ätna till mera krångliga desserter hör också sommaren och
semestern till. Njut till omväxling av en läcker jordgubbskvark efter den lätta
fiskmåltiden.
Jordgubbskvark
4 personer
2 dl vispgrädde
2 dl kvark
2 dl mosade jordgubbar samt
några jordgubbar till dekoration
1/2 dl socker
1 tsk vanillinsocker
- Vispa grädden till skum
med sockret och tillsätt kvark och mosade jordgubbar.
- Blanda väl om och sätt
upp i efterrättsskålar. Dekorera med några jordgubbar.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
5.6.2001 nr 5/01 |