
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Höst är skördetid och då finns det mängder av
färggranna och näringsrika livsmedel att tillreda till mat. Nu är det dags att njuta av
svamp, rotfrukter, äpplen och vilt. Svampar är förutom läckra också näringsmässigt
sett bra mat. Svamp är en utmärkt D-, B- och C-vitaminkälla.
Receptet nedan heter faktiskt svampgryta,
men är du inte förtjust
i svamp så byt ut
den mot rotselleri och palsternacka. Plocka svamp, tillred,
ät och njut!
Svampgryta
4 port.
400 g skogssvamp eller odlad svamp
olja, smör eller margarin
23 morötter
68 smålökar eller 1 stor lök
300 g lever
3 msk mjöl
vatten eller buljong
salt, peppar
sojasås
en skvätt grädde
tomatklyftor och klippt persilja till garnering
Rensa, skölj och finfördela svampen. Fräs den i fett i en stekpanna. Bryn
morötterna och löken lätt. Skär levern i strimlor och bryn den.
Lägg de olika ingredienserna i en gryta eller tjockbottnad kastrull för att badda
efter att du brynt dem.
Strö till sist över mjölet i grytan, rör om, späd med buljongen. Smaksätt.
Låt grytan puttra i 15-20 min. Avrunda eventuellt grytans smak med en skvätt grädde.
Servera svampgrytan till kokt potatis.
Vill du frysa in äppelkaka, baka då på rationellt sätt en stor och snabbakad
äppelkaka i långpanna. Skär kakan i lagom stora fyrkanter, lägg i plastpåse och
stoppa i frysen. Lägg paketen glest vid infrysningen så bitarna hålls hela och snygga.
Stor äppelkaka
24 bitar
9 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
6 ägg
4 dl socker
rivet skal av 2 citroner
150 g smält, avsvalnat smör
3 dl mjölk
Fyllning:
10 äpplen
1 dl socker
2 tsk kanel
Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa
ägg och socker pösigt i en stor skål. Tillsätt citronskal, smör och mjölk. Rör
sedan ned mjölblandningen. Blanda till en slät smet. Slå smeten i långpannan. Skala
äpplena och tag ur kärnhuset. Skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en
skål, lägg i äppelklyftorna och blanda om. Stick ned äppelklyftorna i smeten i raka,
täta rader tvärsöver kakan. Grädda den i mitten av ugnen i 200 grader ca 30 minuter.
FLER LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 3.10.2003 nr
8/03
|