
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
 Påsken är avklarad med alla sina delikatesser och
vardagen har fortsatt. Och så småningom får vi packa matsäcken eller picknickkorgen
och bege oss ut på långa vårliga utflykter och duka upp i naturen. Dagens tips till
utflyktsmat är wrappers med fräscha röror som smakar härligt i det fria. Enkla att
laga och praktiska att ta med.
Runt mitten av maj firar vi en nationell gurkvecka. Då kan du passa på att variera
din traditionella gurksallad med några pikanta kryddor och uppleva någonting helt nytt i
smakväg.
Wrappers
med olika fyllning
4 portioner
4 mjuka runda eller rektangulära tunnbröd
strimlad sallad
10 hackade oliver
Fyllning 1:
200 g rökt fisk, t.ex. böckling eller annan rökt fisk
1 hackad rödlök
2 dl matlagningsyoghurt eller lätt crème fraiche
1/21 vitlöksklyfta
1 tsk curry
Skär fisken i mindre bitar och blanda med lök, curry, vitlök och matlagningsyoghurt.
Bred ut röran på tunnbröden. Lägg på sallad och oliver. Rulla ihop och slå in i
smörpapper.
Fyllning 2:
1 hackad liten gul paprika
1 finskuren tomat
1/2 hackad rödlök
250 g grynost
1/4 tsk salt
2 msk färsk finklippt basilika
Blanda ihop ingredienserna till röran. Bred ut röran på tunnbröden och lägg sallad
och oliver på. Rulla ihop och slå in i smörpapper.
Gurksallad,
sommargurka
1 grön gurka
Kryddlag:
2 msk matättika
3/4 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
1/5 tsk chilipulver
2 msk finklippt körvel
Skär eller hyvla gurkan i skivor. Blanda alla ingredienser till kryddlagen och häll
den över gurkskivorna. Strö över finklippt körvel.
Fräsch
äppeltårta med ingefära
150 g smält margarin
eller smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk ingefära
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Fyllning:
3 äpplen i tunna skivor
1 tsk ingefära
2 msk farinsocker
3 msk flytande honung
50 g mandelflarn
1 1/2 dl smuldeg från bottnen
Blanda vetemjöl, socker och ingefära i en skål och rör i det smälta matfettet. Tag
undan i en skål 1 1/2 dl av smuldegen. Rör ner i den återstående degen äggen ett i
sänder. Blanda därefter i mjölk och bakpulver. Bred ut degen i en pajform med en
diameter på ca 26 cm och rada därefter på äppelklyftorna. Strö farinsocker och
ingefära över äppelklyftorna. Ringla över honungen, strö över mandelflarnen och till
sist smuldegen. Grädda tårtan i 200 grader ca 20 minuter.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad,
äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
8.4.2005 nr 3/05
|