
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Sommaren är då äntligen
här och visst har vi väntat på den. För mig är semestern en tid då jag hinner prova
nya matrecpt och experimentera i köket. Det finns ett stort antal olika baljväxter i
handeln och många mänskor använder dem rätt lite i vardagsmaten. Det är främst
torkade ärter som vi är storkonsumenter av i vår traditionella ärtsoppa. Vanliga
torkade bönor är mung-, kidney-, svarta- och sojabönorför att bara nämna några av de
vanligaste. Till baljväxterna hör alla typer av ärter och bönor. Baljväxter är
proteinrikare än andra grönsaker. Baljväxter innehåller också rikligt med B-gruppens
vitaminer samt en del mineralämnen som t.ex järn och kalcium. Kasta dig fördomsfritt in
i djungeln av baljväxter och smaka på olika sorter i soppor, sallader och fyllningar av
olika slag. Följ användningsföreskrifterna på respektive förpackning.
Lycka till och skön sommar!
Solveig
En lätt och god sommarlunch, varsågod!
Bönsallad
4 portioner
5 dl Fava,- kidney-, black-eye eller Borlotti bönor
1 dl svarta kärnfria oliver
1 finhackad rödlök
1/2 finhackad röd chili
ca 1l lätt packad rucola
200 g Chèvre ost
Dressing:
2 krossade vitlöksklyftor
rivet skal och saft ur 2 lime
1 1/2 dl olivolja
en nypa salt och svartpeppar av var sort
- Koka bönorna enligt anvisningarna på påsen. Koka Borlotti bönorna 1520 minuter
i lättsaltat vatten och låt dem svalna.
- Hacka löken fint. Pressa vitlöken. Riv och pressa limen. Hacka chilin.
- Blanda ihop dressingen i en salladsskål och häll i bönorna.
- Blanda i löken, oliverna, osten och rucolan. Salta och peppra.
- Servera fullkornsbröd till salladen.
Till salladen på bilden har använts Borlotti bönor.
Vårlig rabarberkaka
1 rund pajform, ca 24 cm
125 g margarin
3/4 dl socker
1 ägg
3/4 tsk kardemumma
1 1/2 dl jästbrödsmjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl mald mandel
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 1/2 l rabarber
2 dl matlagningsyoghurt, gräddfil eller crême fraiche
1 ägg
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
- Rör margarinet och sockret vitt och pösigt. Tillsätt ägget och rör väl.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner mjölblandningen i smeten. Bred ut smeten i
en pajform.
- Skär rabarbern i mycket tunna skivor och fördela dem över smeten.
- Häll yoghurten i en skål och tillsätt ägg, socker samt vaniljsocker. Rör om
försiktigt.
- Häll yoghurtblandningen över rabarbern och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
- Kakan är god till eftermiddagskaffet eller som dessert.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 3.6.2005 nr 5/05
|