. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Sommaren är då äntligen här och visst har vi väntat på den. För mig är semestern en tid då jag hinner prova nya matrecpt och experimentera i köket. Det finns ett stort antal olika baljväxter i handeln och många mänskor använder dem rätt lite i vardagsmaten. Det är främst torkade ärter som vi är storkonsumenter av i vår traditionella ärtsoppa. Vanliga torkade bönor Foto: MATTI YLIROTUär mung-, kidney-, svarta- och sojabönorför att bara nämna några av de vanligaste. Till baljväxterna hör alla typer av ärter och bönor. Baljväxter är proteinrikare än andra grönsaker. Baljväxter innehåller också rikligt med B-gruppens vitaminer samt en del mineralämnen som t.ex järn och kalcium. Kasta dig fördomsfritt in i djungeln av baljväxter och smaka på olika sorter i soppor, sallader och fyllningar av olika slag. Följ användningsföreskrifterna på respektive förpackning.

Lycka till och skön sommar!
Solveig
En lätt och god sommarlunch, varsågod!

Bönsallad
4 portioner

5 dl Fava,- kidney-, black-eye eller Borlotti bönor
1 dl svarta kärnfria oliver
1 finhackad rödlök
1/2 finhackad röd chili
ca 1l lätt packad rucola
200 g Chèvre ost

Dressing:
2 krossade vitlöksklyftor
rivet skal och saft ur 2 lime
1 1/2 dl olivolja
en nypa salt och svartpeppar av var sort

  1. Koka bönorna enligt anvisningarna på påsen. Koka Borlotti bönorna 15–20 minuter i lättsaltat vatten och låt dem svalna.
  2. Hacka löken fint. Pressa vitlöken. Riv och pressa limen. Hacka chilin.
  3. Blanda ihop dressingen i en salladsskål och häll i bönorna.
  4. Blanda i löken, oliverna, osten och rucolan. Salta och peppra.
  5. Servera fullkornsbröd till salladen.

Till salladen på bilden har använts Borlotti bönor.

Vårlig rabarberkaka
1 rund pajform, ca 24 cm
125 g margarin
3/4 dl socker
1 ägg
3/4 tsk kardemumma
1 1/2 dl jästbrödsmjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl mald mandel
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
ca 1/2 l rabarber
2 dl matlagningsyoghurt, gräddfil eller crême fraiche
1 ägg
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

  1. Rör margarinet och sockret vitt och pösigt. Tillsätt ägget och rör väl.
  2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner mjölblandningen i smeten. Bred ut smeten i en pajform.
  3. Skär rabarbern i mycket tunna skivor och fördela dem över smeten.
  4. Häll yoghurten i en skål och tillsätt ägg, socker samt vaniljsocker. Rör om försiktigt.
  5. Häll yoghurtblandningen över rabarbern och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
  6. Kakan är god till eftermiddagskaffet eller som dessert.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 3.6.2005 nr 5/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)