 
LUNCHLÅDAN
Hösten närmar sig och svampsäsongen står för
dörren. Vi lever i ett land som är rikt på svamp och blotta tanken av kantarell, blek
taggsvamp och stensopp gör en sann svampvän lyrisk. Man har uppskattat att vår årliga
svampskörd under gynnsamma höstar kan uppgå till ca 1,4 miljarder kilo. Av denna
uppskattade skörd tar vi till vara endast ca 2 %. Största procenten av de svampar som
plockas är riskor därefter följer kantarell, trattkantarell, stenmurkla och stensopp.
Vicka upp hela svampen ur marken då du plockar den. Grovputsa svampen genast i skogen då
du plockar den. Det underlättar avsevärt den fortsatta rengöringen hemma. Det går bra
att äta svampars rör, taggar och lameller såsom också foten om de inte är angripna av
insekter. Svamp är bra kost. Svamp innehåller såsom grönsakerna lite energi, i
medeltal 120 kJ/100 g. I svamp finns 15 % protein och vitaminerna representeras av
B-gruppens vitaminer samt A-, D- och C-vitamin. Ett stort plus ur näringssynvinkel sett
är svampens höga fiberhalt.
Pasta med svamp-baconsås
4 portioner
6 dl förvälld skogssvamp
1 baconskiva
1 gul lök
1/2 paprika
2 dl grönsaksbuljong
2 dl lättgrädde
svartpeppar
timjan
salt
Klipp baconet i strimlor. Fräs svamp, lök och paprika med baconet. Tillsätt
grönsaksbuljong och grädde. Låt badda 10 min och smaksätt med kryddorna. Koka pastan
enligt anvisningen på förpackningen. Servera den nykokta pastan genast med svampsåsen.
Nu finns det rikligt av inhemska bär. Välj till dessert det som tilltalar dig mest,
gärna sura bär till kinuskisås.
Kinuskisåsen kokas i 15 minuter av lika delar farinsocker och grädde. Koka till
exempel 2 dl grädde och 2 dl farinsocker för 46 personer.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 3.9.2001 nr
7/01 |