
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Vegetabilier, dvs grönsaker, bär, frukt och svamp innehåller rikligt med
spårämnen, t.ex. kalium, kalcium, magnesium och mangan. Ät mycket och olika frukter,
bär och grönsaker då blir intaget av alla skyddsnäringsämnen högt.
Flera studier och forskningsresultat har visat att god tillgång på vitamin K, bidrar
till både högre bentäthet och sänkt risk för benbrott. Vitamin K är ett vitamin som
framförallt finns i livsmedel från växtriket. Gröna bladgrönsaker är de viktigaste
källorna. Bland de livsmedel som har högt K-vitamin värde kan nämnas broccoli,
brysselkål, grönkål, huvudsallad, spenat och vitkål.
Plocka, tillred, ät och
njut av höstens skörd!
Broccolisoppa
4 port.
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
50 g rotselleri
500 g broccoli
1 potatis
1 1/2 l grönsaksbuljong
salt, vitpeppar
50 g färsk svamp eller
20 st skalade räkor
Skala och hacka löken. Skär upp purjolöken på längden, skölj och strimla den.
Skala och tärna rotsellerin. Dela broccolin i mindre buketter. Koka upp buljongen och
låt allt koka 1020 minuter tills alla ingredienser är nätt och jämnt mjuka. Mixa
grönsakerna. Koka upp och avsmaka soppan. Fräs svampen lätt.
Servera soppan toppad med svamp eller räkor. Servera gott bröd, gärna hälsosamt
rågbröd till soppan.
Hallonsmoothie
2 port.
4 dl hallon
1 1/2 dl osmaksatt yoghurt
1½ dl lättmjölk
(12 msk florsocker)
Häll mjölk, osmaksatt yoghurt och hallon i en skål och mixa ca 23 minuter med
stavmix eller hushållsassistent. Dekorera med några hallon.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
3.9.2004 nr 7/04
|