 LUNCHLÅDAN
 Vi är mitt uppe i oxveckorna och ekonomiskt fördelaktig
mat lämpar sig utmärkt för mångens plånbok. Sellerisoppa med smak av parmesan är en
god och enkel purésoppa till vardags eller som förrätt till festmiddag. Soppan ger dig
136 kalorier per portion av vilka fettets andel är 4 g, kolhydrater 19 g och protein 6 g.
Sellerisoppa med
parmesan
4 portioner
4 potatisar av mjölig sort
2 gula lökar
400 g rotselleri
olja
3/4 liter svamp- eller grönskasbuljong
1 dl matlagningsgrädde
2 dl riven parmesanost
vitpeppar, körvel, (salt)
hackad gräslök
Skala och skiva potatis, lök och selleri. Fräs löken i olja i en kastrull om du vill
är inte Tillsätt potatis, selleri och buljong. Låt soppan koka 1520 min. Mosa
eller mixa grönsakerna till puré. Rör ner grädden. Smaksätt med ost, salt och peppar.
Du kan också servera osten skilt i en skål bredvid. Servera gärna soppan i en stor kopp
eller soppskål och strö över lite riven ost och hackad gräslök. Njut med gott bröd
till.
Vinbärspaj
Botten:
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
8 dl bär, röda vinbär och hallon
50 g margarin eller smör
Vispa ägg och socker till skum. Rör i vetemjölet blandat med bakpulvret. Häll
smeten i en smord pajform. Häll bären över smeten och tryck lätt in dem. Hyvla
margarinet eller smöret med en osthyvel och täck pajen med skivorna. Grädda i 175° ca 30 minuter. Servera pajen med mjuk glass eller vispad grädde
smaksatt med vanilj.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 4.2.2002 nr
1/02 |