. vane.jpg (302 bytes)
fritid.jpg (2548 bytes)

Egypten fick vänta i trettio år

pune.gif (67 bytes)  Det sägs att medborgarnas politiska minne varar i högst tre månader. Det samma tycks gälla också turismen. När ett kvartal hade förflutit efter terrorattackerna i New York, började telefonerna igen gå heta på Raija Sorsas skrivbord, på resebyrån vid torget i Lahtis.

Just före julen hade resebyråtjänstemannen Raija Sorsa återvänt från en veckas semester i Egypten och hon brann av iver att berätta — så resvan hon än är!

– En dröm blev sann, en dröm som har levt och vuxit i årtionden. Den går tillbaka redan till skoltiden, när jag hade lyckats läsa Waltaris Sinuhe, egyptiern. Efter det har jag slukat allt jag har kommit över om livet och kulturen i det forntida Egypten. Då jag bodde och arbetade i Tyskland var jag stamkund i det egyptologiska museet i Berlin.

– Nu fick jag äntligen med egna ögon pröva om mina länge närda drömmar motsvarade verkligheten. Men tiden tog ohjälpligt slut.

Tävling och utslagning

Sorsa har arbetat i resebranschen i över trettio år.

I början av 1970-talet fick hon en kort kommendering från Helsingfors för att lära ut huvudkontorets rutiner åt de anställda på Kalevas kontor i Lahtis.

– Den kommenderingen är jag på alltjämt. Under årens lopp har byråerna växlat och arbetsgivarna avlöst varandra. Numera kommer lönen från koncernen TIH-Finland.

– Vi har räknat ut att ansiktena byts ut på tiotalet resebyråer i Lahtis med ungefär tre års mellanrum. Senast snurrade ruletten för ett år sedan. Enda sättet att få bättre lön har varit att byta arbetsplats.

– Sällskapsresorna har ju kommit till under min tid i branschen. Ännu på 1960-talet var det närmast rederiernas damer som sysslade med researrangemang, och det förklarar mycket av lönesättningen i vår bransch.

När Sorsa började sin bana hade flygbolagen stora behov av kompetenta försäljare. Samma medvind rådde ännu följande årtionde men sedan brast det för resebranschen. Under det värsta recessionsåret 1993 minskade charterresorna med en tredjedel, från över 800 000 till 550 000. I fjol såldes 932 000 charterresor, fem procent färre än året innan.

– Branschens nuläge präglas av konkurrens och ett hårt utslagningsspel är på gång, förklarar hon.

Något av fint jobb

Sorsa kan det finländska sällskapsresandets höjder och dalgångar på sina fem fingrar. Hon har nämligen också fem års erfarenhet som lärare i branschen. Normalt handlar undervisningen om bokningssystem, turismens historia och resandets geografi.

– De unga ser fortfarande jobbet som ett drömyrke. Många aspiranter tror att arbetet i huvudsak består av att man får resa mycket. Missuppfattningen är släkt med flygvärdinnedrömmen, där arbetet i verkligheten går ut på att vara ett slags diplomservitris.

– Det mesta av jobbet på en resebyrå handlar om att sitta stadigt bakom sitt skrivbord i hemlandet och sälja resor och betjäna kunder. Det egna resandet sker i huvudsak under semestern. På arbetsgivarens bekostnad reser man för att bekanta sig med resmålen på den allra sist kvarblivna restresan, med rapporteringsskyldighet.

Det blir Egypten igen

Raija Sorsa har besökt alla kontinenter förutom Australien och Sydpolen.

Om så resan är privat eller bekostad av arbetsgivaren så brukar hon och hennes kolleger trava runt och kolla in resmålet i detalj, med sina hotell och sina strandstolar.

Så blev det också i december, när hon besökte Hurghada på den egyptiska Rödahavskusten, ett dykarnas Mecka.

– På korallöarna utanför staden kan man se klart upp till tio meters djup. Det har jag nu upplevt själv och kan intyga för mina kunder.

För sin passion, det forntida Egyptens underverk, kunde hon vika bara två av resans dagar.

– Jag gjorde en avstickare till Luxor. Det är 350 kilometer dit från Hurghada så jag hann se Karnak och andra historiska tempel i staden, men gravkamrarna i Konungarnas dal blev till största delen osedda.

– Jag får återvända dit i november med mera tid på mig. Jag måste någon gång få se också Kairo och Alexander den stores stad Alexandria vid Nildeltat, vid Medelhavets kust.

EERO KOSONEN

Löntagaren 4.2.2002 nr 1/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 1/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Du med tiden
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Dokument
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetarskydd
    Psykiskt arbetarskydd
    Kommunal
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan
Yrke - privat:
Egypten fick vänta i trettio år

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska