. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

pune.gif (67 bytes)  Tanken till dagens lunchlåda föddes utgånde från rester som fanns i mitt kylskåp. En aning trattkantarellstuvning från söndagens lunch och risgrynsgröt som jag nog kokade lite extra med tanke på Ålands pannkakan. Och ägg har de flesta hemma i kylskåpet, så snabbt föddes en svampomelett. För att komplettera omeletten tillredde jagFoto: MATTI YLIROTU goda och näringsrika rostade grönsaker i ugnen. Dem kan du också variera beroende på vad du råkar ha hemma i skåpet.


SAMPOMELETT
2 portioner
2 ägg
2 msk vatten
salt, svartpeppar

Vispa ihop ägg, salt och vatten med en gaffel, bara så att det blir väl blandat. Hetta upp stekpannan, lägg i fettet och vicka lite på pannan så att botten och kanter blir smorda. Häll i omelettsmeten som genast börjar stelna. Lyft med en gaffel så att lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten är färdig när den stadgat sig men fortfarande är lite krämig på ytan.

Svampstuvning:
200 g färsk svamp eller 100 g djupfryst svamp
2 msk olja
1 msk vetemjöl
1 dl svampspad
1 dl grädde eller mjölk
1 tsk soja
svartpeppar

Skär svampen i mindre bitar och fräs den i oljan. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med svampspad och grädde. Koka stuvningen på svag värme gärna 15 minuter. Smaka av med soja och peppar.

Vik till mitten ihop omeletten och lägg svampstuvningen vid sidan.

Rostade grönsaker:
4 portioner
4 potatisar
2 gula eller röda lökar
1 morot
1 squash
1 paprika
3 msk olivolja
1 pressad vitlök
1 tsk salt
1/2 dl hackade färska örter, timjan, basilika, rosmarin

Sätt ugnen på 225 grader C. Tvätta potatisen väl, skala lök och morötter. Ansa squash och paprika. Skär i klyftor och lägg allting på ett bakplåtspapper på en plåt. Pressa vitlök i olivolja och pensla ingredienserna eller blanda om allting i en plastpåse. Salta. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter. Strö över örterna.

ÅLANDS PANNKAKA
3 dl vatten
1 dl grötrisgryn
7 dl mjölk
1 dl vetemjöl
2 ägg
1/2 tsk salt
1/2 dl socker

Koka upp vattnet och rör i risgrynen. När nästan allt vatten kokat in i risgrynen häller du i mjölken och kokar grynen mjuka, ca 30 minuter. Låt risgrynsgröten kallna något och blanda sedan i ägg, mjöl, socker och kryddor. Eventuellt behövs mera mjölk om smeten är för tjock. Häll smeten i en smord form och grädda i 250 grader C ca 20 minuter. Servera Ålands pannkaka kall med sylt och vispgrädde eller plommonkräm.

Det går lika bra att använda överbliven mannagryns- eller risgrynsgröt som späds ut med mjölk till tjock vällingkonsistens.

 

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 7.11.2003 nr 9/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 9/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Kommunala jobb
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Företagshälsovården
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska