goda och
näringsrika rostade grönsaker i ugnen. Dem kan du också variera beroende på vad du
råkar ha hemma i skåpet.
SAMPOMELETT
2 portioner
2 ägg
2 msk vatten
salt, svartpeppar
Vispa ihop ägg, salt och vatten med en gaffel, bara så att det blir väl blandat.
Hetta upp stekpannan, lägg i fettet och vicka lite på pannan så att botten och kanter
blir smorda. Häll i omelettsmeten som genast börjar stelna. Lyft med en gaffel så att
lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten är färdig när den stadgat sig men
fortfarande är lite krämig på ytan.
Svampstuvning:
200 g färsk svamp eller 100 g djupfryst svamp
2 msk olja
1 msk vetemjöl
1 dl svampspad
1 dl grädde eller mjölk
1 tsk soja
svartpeppar
Skär svampen i mindre bitar och fräs den i oljan. Strö mjölet över svampen och
rör om. Späd under omrörning med svampspad och grädde. Koka stuvningen på svag värme
gärna 15 minuter. Smaka av med soja och peppar.
Vik till mitten ihop omeletten och lägg svampstuvningen vid sidan.
Rostade grönsaker:
4 portioner
4 potatisar
2 gula eller röda lökar
1 morot
1 squash
1 paprika
3 msk olivolja
1 pressad vitlök
1 tsk salt
1/2 dl hackade färska örter, timjan, basilika, rosmarin
Sätt ugnen på 225 grader C. Tvätta potatisen väl, skala lök och morötter. Ansa
squash och paprika. Skär i klyftor och lägg allting på ett bakplåtspapper på en
plåt. Pressa vitlök i olivolja och pensla ingredienserna eller blanda om allting i en
plastpåse. Salta. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter. Strö över örterna.
ÅLANDS PANNKAKA
3 dl vatten
1 dl grötrisgryn
7 dl mjölk
1 dl vetemjöl
2 ägg
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
Koka upp vattnet och rör i risgrynen. När nästan allt vatten kokat in i risgrynen
häller du i mjölken och kokar grynen mjuka, ca 30 minuter. Låt risgrynsgröten kallna
något och blanda sedan i ägg, mjöl, socker och kryddor. Eventuellt behövs mera mjölk
om smeten är för tjock. Häll smeten i en smord form och grädda i 250 grader C ca 20
minuter. Servera Ålands pannkaka kall med sylt och vispgrädde eller plommonkräm.
Det går lika bra att använda överbliven mannagryns- eller risgrynsgröt som späds
ut med mjölk till tjock vällingkonsistens.