
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Det lackar även detta år mot jul. Då du läser
detta har du säkert kommit långt med dina julförberedelser. Enligt gammal tradition
påbörjas förberedelserna redan Annadagen, den nionde december och fortsätter ända
fram till jul. Därför passar jag på att ge ett recept som du kan ha nytta och glädje
av då du våndas över små mängder rester av olika slag.
Det blir ofta lite kvar kokt lutfisk, kokt potatis och bechamelsås som blir goda att
använda i lutfiskpudding.
Desserten består av de traditionella plommonen till jul men i ny tappning som
plommonkvark.
Njut, koppla av och låt dig väl smaka av julens läckerheter!
En fridfull jul!
Lutfiskpudding
4 port.
45 dl kokt lutfisk
67 kokta potatisar
1 gul lök
Rensa lutfisken från eventuella ben, skiva potatis och lök. Bryn löken lätt. Varva
lök, lutfisk och potatis i en smord ugnssäker form. Understa och översta lagret skall
vara potatis. Häll bechamelsåsen över puddingen. Grädda puddingen i 175° varm ugn ca
30 minuter. Servera med smält smör och hackat ägg eller gröna ärter och en
grönsallad.
Vit
grundsås
(bottenredning)
Bechamelsås
Beräkna 3/41 dl färdig sås per portion
1/2 msk margarin eller smör
1/2 msk vetemjöl
11 1/4 dl mjölk
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från
värmen.
Rör i mjölet och tillsätt mjölken, allt på en gång. Till sås över 4 dl tar man
minsta vätskemängden. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Koka såsen under
omrörning 35 min. Smaksätt väl med salt och peppar.
Plommonkvarg
4 portioner
1 dl vispgrädde
1/2 burk kvarg
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 påse kärnfria plommon
1 1/2 dl äppeljuice
Till dekoration:
hela lingon
Vispa grädden till skum. Rör ner kvarg och vaniljsocker. Koka plommonen i
äppeljuicen tills de är mjuka. Finfördela dem därefter med en gaffel. Tillsätt
plommonmoset i smeten och blanda om. Dekorera med lingon.
FLER LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 12.12.2003 nr
10/03
|