. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Foto: MATTI YLIROTU

pune.gif (67 bytes)  Det lackar även detta år mot jul. Då du läser detta har du säkert kommit långt med dina julförberedelser. Enligt gammal tradition påbörjas förberedelserna redan Annadagen, den nionde december och fortsätter ända fram till jul. Därför passar jag på att ge ett recept som du kan ha nytta och glädje av då du våndas över små mängder rester av olika slag.

Det blir ofta lite kvar kokt lutfisk, kokt potatis och bechamelsås som blir goda att använda i lutfiskpudding.

Desserten består av de traditionella plommonen till jul men i ny tappning som plommonkvark.

Njut, koppla av och låt dig väl smaka av julens läckerheter!

En fridfull jul!

Lutfiskpudding
4 port.
4–5 dl kokt lutfisk
6–7 kokta potatisar
1 gul lök

Rensa lutfisken från eventuella ben, skiva potatis och lök. Bryn löken lätt. Varva lök, lutfisk och potatis i en smord ugnssäker form. Understa och översta lagret skall vara potatis. Häll bechamelsåsen över puddingen. Grädda puddingen i 175° varm ugn ca 30 minuter. Servera med smält smör och hackat ägg eller gröna ärter och en grönsallad.

Vit grundsås
(bottenredning)
Bechamelsås
Beräkna 3/4–1 dl färdig sås per portion
1/2 msk margarin eller smör
1/2 msk vetemjöl
1–1 1/4 dl mjölk
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från värmen.

Rör i mjölet och tillsätt mjölken, allt på en gång. Till sås över 4 dl tar man minsta vätskemängden. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Koka såsen under omrörning 3–5 min. Smaksätt väl med salt och peppar.

Plommonkvarg
4 portioner
1 dl vispgrädde
1/2 burk kvarg
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 påse kärnfria plommon
1 1/2 dl äppeljuice
Till dekoration:
hela lingon

Vispa grädden till skum. Rör ner kvarg och vaniljsocker. Koka plommonen i äppeljuicen tills de är mjuka. Finfördela dem därefter med en gaffel. Tillsätt plommonmoset i smeten och blanda om. Dekorera med lingon.

 

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 12.12.2003 nr 10/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Rent i knutarna
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Kön och arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska