 LUNCHLÅDAN
Morot, rotselleri, palsternacka, svartrot, rödbeta,
jordärtskocka, kålrot m.m., ja våra rotfrukter är många i antalet och goda i smaken.
Och blotta tanken på de många goda rätter man kan tillreda av dem gör mig lyrisk.
Rotfrukterna ger oss nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler.Rotfrukterna används till
soppa, gryta, biff, gratäng, rårivet, bröd och lådrätter.
Enligt statens näringsdelegations
rekommendationer rekommenderas vi att äta upp till 450 g vegetabilier per dag. I den
mängden ingår rotfrukter, grönsaker, bär och frukt. Och så till sist några goda
recept att prova på.
Rotfruktsbiff
8 st biffar
2 ägg
1 dl mjölk
1/2 dl skorpmjöl
2 dl riven morot
1 dl riven rotselleri
1 dl riven palsternacka
1 dl finhackad lök eller purjolök
1/2 dl vetemjöl
2 dl riven emmentalost
1 tsk salt
1/2 tsk körvel
olja till stekning
Vispa äggen, tillsätt mjölk och skorpmjöl. Låt blandningen svälla under tiden du
river rotfrukterna. Tillsätt de rivna rotfrukterna och den finhackade löken i
blandningen. Krydda med salt och körvel. Blanda till sist i vetemjölet och den rivna
osten. Stek tunna biffar av smeten i plättpanna på låg värme. Servera sallad och
färskt bröd till biffarna.
Fylld
paprika
4 portioner
1 paprika/person
Fyllning:
200 g tonfisk på burk
några oliver
ärter
svartpeppar
persilja
riven emmentalost
Dela paprikorna på längden, kärna ur
dem och skölj dem. Koka halvorna i lättsaltat vatten 3 min. eller ställ dem i en form i
mikron 2 min. Blanda ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i
paprikahalvorna. Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen, ca 10 min i 250 C. Om
de fyllda halvorna är kalla, gratinera 1520 min i 225 C.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 1.10.2001 nr
8/01 |