. vane.jpg (302 bytes)
fritid.jpg (2548 bytes)

WB01501_.gif (476 bytes)          LUNCHLÅDAN        

pune.gif (67 bytes)  Det heter att när påsken är förbi blir det vår. Och själv tycker jag att det smakar allra bäst med kalla maträtter såsom sallader och fyllda batonger eller semlor när solen börjar värma på våren och sommaren. Småningom växer de första nässlorna upp och med dem som krydda får brödet en pikant smak. Nässelbrödrecept finns nedan, var så god och provbaka!

Pastasallad från Lombardiet
Portioner
6 dl kokt pasta
2 dl skivade champinjoner
2 dl svarta urkärnade oliver
1 kruka rucolasallad el. 1/2 isbergssalladshuvud
100 g körsbärstomat
1 röd paprika
50 g purjolök

Dressing:
4 msk olivolja
1 krm pepparmix
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Lägg de skurna grönsakerna och de skivade champinjonerna på ett fat.
  3. Blanda ingredienserna till dressingen och häll över salladen.
  4. Servera med färskt bröd.

Nässelbröd eller –semlor
ca 30 st
50 g jäst
1/2 dl olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
500 g vetemjöl
300 g semlemjöl
2 dl förvällda, finhackade nässlor

Bered en vanlig jäsdeg. Tillsätt nässlorna i degspadet. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 minuter. Dela degen i ca 30 delar och baka ut till semlor eller två runda bröd. Låt bröden eller semlorna jäsa ca 30 minuter. Semlor gräddas i 225° ca 10 minuter och bröd i 200° ca 30 minuter.

Solveig Backström
Hushållslärare

FLER LUNCHLÅDOR

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 30.4.2001 nr 4/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)