
LUNCHLÅDAN
Det heter att när påsken är förbi blir det vår. Och
själv tycker jag att det smakar allra bäst med kalla maträtter såsom sallader och
fyllda batonger eller semlor när solen börjar värma på våren och sommaren. Småningom
växer de första nässlorna upp och med dem som krydda får brödet en pikant smak.
Nässelbrödrecept finns nedan, var så god och provbaka!
Pastasallad från Lombardiet
Portioner
6 dl kokt pasta
2 dl skivade champinjoner
2 dl svarta urkärnade oliver
1 kruka rucolasallad el. 1/2 isbergssalladshuvud
100 g körsbärstomat
1 röd paprika
50 g purjolök
Dressing:
4 msk olivolja
1 krm pepparmix
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Lägg de skurna grönsakerna och de skivade champinjonerna på ett fat.
- Blanda ingredienserna till dressingen och häll över salladen.
- Servera med färskt bröd.
Nässelbröd
eller semlor
ca 30 st
50 g jäst
1/2 dl olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
500 g vetemjöl
300 g semlemjöl
2 dl förvällda, finhackade nässlor
Bered en vanlig jäsdeg. Tillsätt nässlorna i degspadet. Låt degen jäsa övertäckt
ca 20 minuter. Dela degen i ca 30 delar och baka ut till semlor eller två runda bröd.
Låt bröden eller semlorna jäsa ca 30 minuter. Semlor gräddas i 225° ca 10 minuter och
bröd i 200° ca 30 minuter.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 30.4.2001 nr
4/01 |