
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

Det är knappt två veckor kvar till påsk och mina
tankar leder oundvikligen till påskens delikatesser kokta fyllda ägg, sill- och
lammrätter. Till dessertklassikerna hör pasha med kulitj, memma och frukttårta med
aprikos, persika eller ananas.
Traditionen att till påsk servera
pasha med kulitj har kommit med ryssarna till Karelska näset och med karelarna till det
övriga Finland. Idag har pashan intagit sin givna plats på det finländska påskbordet.
Som dryck till pashan serveras kaffe eller té smaksatt med hallonsylt.
Du kan servera fyllda ägg till påsk- eller buffébordet. Fyllningen går att variera
från en kryddstark smaksättning som i mitt recept till mildare smak.
FYLLDA ÄGG
4 hårdkokta ägg
Fyllning:
4 äggulor
1 dl crême fraiche
1/2 msk senap
några droppar tabasco
1 krm paprikapulver
Till dekoration:
1 matjessillfilé
gräslök, rädisor
Salladsbädd på fatet:
Sallatscocktail, gurkor, rädisor
Koka äggen 810 minuter. Låt
äggen svalna i kallt vatten. Skala dem och dela dem på längden. Gröp ur gulorna och
mosa dem i en skål. Blanda ned senap, paprikapulver, tabasco och crême fraiche. Avsmaka
fyllningen. Lägg fyllningen i äggvitehalvorna.
Lägg salladen till ett bo för varje ägghalva. Skär sillfilén i strimlor och
dekorera de fyllda äggen med dem. Garnera äggen med gräslök.
PÅSKPAJ MED ANANAS
Till
degen:
200 g smör eller margarin
1 dl socker
4 dl vetemjöl
11/2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 ägg
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl kvark eller crême fraiche
1 brk ananaskross med en totalvikt på 500600 g
Rör smör och socker till en mjuk och
porös smet och blanda i mjölet tillsammans med bakpulvret. Bred ut degen i en pajform
och låt den vila en stund i kylen.
Vispa upp ägget lätt och blanda det med de övriga ingredienserna och ananaskrosset.
Fyll pajskalet med blandningen och grädda pajen ca 30 minuter i 200 grader varm ugn.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 4.4.2003 nr
3/03
|