. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Fastanställning är
lyx för snuttjobbare
med osäker vardag

pune.gif (67 bytes)  – Jag kan inte planera någonting i förväg och livet känns osäkert, säger Lisbeth Nygård.

Lisbeth Nygård. Foto: PATRIK LINDSTRÖMHon jobbar på en bensinstation, både i kassan och i köket. I restaurangbranschen har hon jobbat i sjutton år och hon är både restaurangkock och servitris till utbildningen. Nygård har försökt utbilda sig när hon inte har hittat jobb och utbildade sig till väktare under åtta månader, vilket gjorde att hon har kunnat snuttjobba som väktare då och då. Men Lisbeth Nygård tycker inte att utbildning i sig är en mirakulös lösning på arbetslösheten.

– Man kan gå hela livet i skolan, men vad är det för vits om man inte får jobb?

Varje euro räknas noga

För sex år sedan flyttade Lisbeth Nygård till Lojo. Där bor hon med sin sambo som också saknar fastanställning och har snuttjobb inom restaurangbranschen. De osäkra arbetsförhållanden gör att paret varje månad noga måste räkna ut vad de förtjänar och om de har tillräckligt för att betala hyran och maten. De dagar i månaden då paret inte jobbar får de dagpenning och paret får för tillfället bostadsstöd. De har inte råd med stora oplanerade utgifter så som resor.

– Om jag far hem till Karleby för att hälsa på mina föräldrar, säger jag nej till jobb. Arbetsgivaren godkänner att jag far hem men om jag skulle säga att jag reser till södern skulle de säga att jag inte mera behöver komma till jobbet.

Osäkra arbetstider

När Lisbeth Nygård började snuttjobba kändes det svårt för henne, eftersom hon inte visste när hon skulle få arbetsturer men så småningom vande hon sig vid systemet. Hennes chef kan ringa med en halv timmes varsel och frågar om hon kan komma på jobb men vanligen får hon mera varsel.

– Om ingen ringer kan jag dricka kaffe med vänner och det känns trevligt när jag annars jobbar dag och natt. Vännerna gnäller ibland att vi ses så sällan eftersom jag har så oregelbundna arbetstider.

Förutom i Lojo har Nygård jobbat i Karleby, Seinäjoki, Vasa och Helsingfors. Hon tycker att snuttjobb är vanligare i södra Finland och hon har många kamrater som snuttjobbar.

Kan inte planera framtiden

Lisbeth Nygård säger att fastanställning är en lyx, särskilt om man får ett jobb som motsvarar det som man är utbildad till. På arbetskraftsbyrån har hon uppmanats att göra alla slags jobb. Men om man bor i Lojo och till exempel får jobb i Helsingfors måste man räkna ut om det lönar sig. De flesta snuttjobbarna vill bli fastanställda, det tror åtminstone Lisbeth Nygård.

– Både min sambo och jag snuttjobbar och vi har lärt oss att leva med det. Men som snuttjobbare har man få möjligheter att köpa en egen bostad eller att skaffa barn.

Motarbetar snuttjobb

Lisbeth Nygård tycker att det är bra att facket jobbar mot snuttjobb.

– De som snuttjobbar pumpas slut. Vanligen går det så att när någon slutar tas ingen istället och de som blir kvar jobbar så mycket att de blir sjuklediga.

Hon har kommit bra överens med sina arbetskamrater och inte upplevt problem som snuttjobbare i förhållande till de fastanställda.

– Jag har säkert haft tur och jag har inte känt mig utanför men det varierar säkert från ställe till ställe.

Hon själv säger sig vara överlycklig om hon får en arbetstur och har den inställningen att om hon gör ett bra jobb så kanske hon får mera turer. Nygård tycker att alla borde få åtminstone ett nittio timmars avtal, men hon tror att det är en dröm som inte uppfylls på länge.

Hyrd arbetskraft, dålig service

Hon tycker inte att det är bra att arbetskraftsbyrån betalar understöd till arbetsgivaren om någon anställs. Hon tycker att arbetsgivaren bara utnyttjar systemet.

– De anställer bara människor för den tid som arbetskraftbyrån betalar, sedan får de gå och någon annan anställs i stället. Också de firmor som hyr ut arbetskraft drar nytta av snuttjobb och därför tycker jag inte att de firmorna är bra.

Hon förstår inte varför stora kedjor eller varuhus använder hyrda snuttjobbare till exempel i sina restauranger. Nygård anser att dessa arbetsgivare nog borde ha råd att anställa folk.

– Snuttjobbarna hinner just och just lära sig hur någonting fungerar när de ska bort. De pendlar mellan olika ställen och det är inte bra för servicen. Folk i Finland vill ha bra service och jag vet själv att om jag en gång fått dålig service på ett ställe åker jag inte nästa gång dit igen.

Nyvalda snuttjobbare

Till de tvåhundra nyvalda riksdagsledamöterna har Lisbeth Nygård följande hälsningar.

– Lova ingenting utan gör det bästa ni kan. Visst skulle det vara bra om de kunde få ordning på arbetsmarknaden. Många riksdagsmän tänker inte på att de också är snuttjobbare.

Lisbeth Nygård har haft tur. Hon har fått fastanställning som restaurangchef på en ny restaurang i Lojo som öppnas inom kort. Där har hon dessutom kunnat yrka på att snuttjobbarna får hyfsade avtal.

– Jag är överlycklig över att jag har fått fastanställning. Det känns som en belöning efter alla snuttjobb. Nu får jag göra det jag är utbildad till och jag kan börja planera framtiden.

KATJA RÖNKKÖ

Löntagaren 4.4.2003 nr 3/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)