. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Anita Spring. Foto: PATRIK LINDSTRÖM

 

ANITA SPRING

Tack för era insatser —
flera än väntat röstade

pune.gif (67 bytes)  De flesta fackaktiva inom FFC-förbunden deltog på ett eller annat vis i valarbetet på arbetsplatserna, i fackavdelningarna, i olika valarrangemang o.s.v. Detta arbete ledde till ett uppsving i röstningsprocenten — inte märkvärdigt stort, men det viktiga är att trenden vände. Ett stort tack till alla som deltog i arbetet och också till alla som utnyttjade sin rätt och plikt att rösta.

Då denna kolumn skrivs förhandlingarna om sammansättningen av den nya regeringen. Det är lika spännande som valvakan på valsöndagskvällen. Blir det en rödmylle- eller regnbågeregering, en borgerlig eller något annat. Det beror ju naturligtvis på vilka planer partierna har för regeringsprogrammet 2003—2007. FFC:s målsättningar för regeringsprogrammet baserar sig på de målsättningarna som slogs fast i oktober 2002: Finlands modell — resultat genom förtroende och samarbete.

ball.gif (145 bytes)  ball.gif (145 bytes)  ball.gif (145 bytes) 

Programmet för kunskapslyftet inleds

Kunskapslyftprogrammet 2003—2007är ett resultat av den parlamentariska arbetsgrupp för vuxenutbildning som undervisningsministeriet tillsatte på uppdrag av riksdagen i mars 2001. Det femåriga programmet har som mål att förbättra möjligheterna för personer med låg utbildning att höja sin utbildningsnivå och stanna längre i arbetslivet samt stöda deras karriärutveckling.

Programmet är ett viktigt projekt där FFC kommer att delta aktivt. FFC:s åsikt är att man med hjälp av programmet bör förebygga en ny strukturarbetslöshet, förbättra arbetstagarens chanser att klara sig då arbetslivet ändras, befrämja arbetstagarens ork i arbetet, utveckla jämlikhet i utbildningen. Mindre än 30 procent av FFC-förbundens medlemmar har fått utbildning under det senaste året, medeltalet bland den vuxna befolkningen är 50 procent.

Ett gott samarbete mellan arbetsplatser och läroinrättningar är en förutsättning för att programmet skall lyckas. Behoven från arbetsplatsen skall på ett naturligt sätt påverka på programmet. Man bör sträva efter att arbetstagaren kan delta i utbildningen, på samma villkor som personalutbildning, så ofta som möjligt (d.v.s. med lön då undervisningen sker under arbetstid).

FFC vill aktivera arbetsgemenskaper att utveckla sitt kunnande. FFC planerar också utbildning för förtroendemännen så de kan fungera som kontaktpersoner, uppmuntrare och informatörer då det gäller information om studierna.

Löntagaren 4.4.2003 nr 3/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)