. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Atypiska lönerna aldrig lika stora

pune.gif (67 bytes)  De atypiska anställningsförhållandena har kommit för att stanna. För arbetsgivaren medför de besparingar och flexibilitet, för arbetstagarna osäkerhet och problem med utkomsten.

Det finns över 300 000 människor i vårt land som arbetar på något sätt atypiskt. En tredjedel av dem är i kommunens tjänst, det gäller främst social- och hälsovården och skolväsendet. Av de kommunala löntagarna är en fjärdedel anställd på viss tid. Enligt en arbetskraftsundersökning år 2000 svarade över hälften av dem som arbetade i hälsovårdsbranschen att de är vikarier, i socialbranschen 40 procent och i undervisningssektorn 30 procent.

Specialforskare Merja Kauhanen. Foto: HELI SAARELAEn visstidsanställd är i allmänhet ung och kvinna. Av dem som är under 25 år har s.g.s. varannan jobb på viss tid. Här medräknas de studerande som förvärvsarbetar och också deras sommararbete.

– Att jobba bara en viss tid är givetvis ett naturligt sätt att gå in i arbetslivet, säger specialforskare Merja Kauhanen på Löntagarnas forskningsanstalt. Hon har nyligen blivit klar med en undersökning om atypiska arbetsförhållanden och de utkomstrisker som är förknippade med dem.

För i synnerhet kvinnor kan de tidsbundna anställningarna pågå under en lång tid.

Kvinnojobb tillfälliga?

– För männens del gäller det att visstidsanställningarnas andel minskar klart när de fyller 30. För kvinnor förblir andelen klart högre. De är dubbelt så vanliga som bland män i samma ålder, berättar Kauhanen.

Delvis kan detta förklaras med att kvinnor ofta vikarierar andra kvinnor, d.v.s. vid moderskaps-, föräldra- eller vårdledigheter. Rädslan för de kostnader dessa ledigheter medför hindrar arbetsgivaren från att ge unga kvinnor fast anställning.

En bidragande faktor är också att det är i den kvinnodominerade offentliga sektorn de flesta atypiska jobben finns.

Den offentliga sektorns anställningspraxis förklarar också varför de atypiska jobben utförs i huvudsak av personer med utbildning på andra stadiet men också av akademiskt utbildade. Dessa har ändå större möjligheter att få förnyade arbetskontrakt eller fast anställning medan de atypiska arbetare som har bara grundutbildning lättare blir arbetslösa efter avslutad snuttanställning.

Karriärstegen börjar inte med snutt

Inom den offentliga sektorn ligger de visstidsanställdas löner närmare de fastanställdas än inom den privata sektorn. Men den totala förtjänsten blir mindre om det inte finns arbete hela tiden. Inga tjänstetillägg samlas under tiden mellan snuttarna. I t.ex. undervisningsbranschen utgör tilläggen hela 17 procent av helhetslönen.

I den privata sektorn ligger visstidsarbetarnas löner klarare under de fastanställdas.

– Här borde man undersöka noggrannare om detta beror på personliga egenskaper eller på skillnader i arbetsuppgifterna, säger Kauhanen som själv lutar åt den sistnämnda orsaken.

– De som har tidsbundna anställningar blir också utan sådana förmåner som har att göra med anställningens längd.

Det är ytterst knapphändigt utrett i vårt land hur de tidsbundna anställningarna påverkar löneutvecklingen och karriären. Man kan dock anta att de visstidsanställda inte står särskilt starkt i de lönesystem som bygger på arbetsvärdering och att de inte heller avancerar särdeles lätt.

Förtjänstnivån sänks också av att visstidsjobben oftare än normalt är deltidsanställningar.

Svagare socialskydd

I slutet av förra decenniet förbättrades de atypiska arbetarnas rätt till semester, pensionsskydd, sjuklön och rätt till arbetspension. Men de osammanhängande anställningarna och den lägre förtjänstnivån avspeglas direkt på arbetslöshets- och socialskyddet.

Den största risken när det gäller den visstidsanställdas utkomst är att hon blir arbetslös när anställningen är över. När man blir arbetslös är det viktigt om man har chans att få inkomstrelaterad dagpenning. Villkoret för den är att man hör till en arbetslöshetskassa och uppfyller arbetsvillkoret. Här är det ofta svårt för en snuttjobbare att uppfylla villkoren, och då kommer det behovsprövade arbetsmarknadsstödet i fråga och ofta också utkomststöd.

Också om man har rätt till inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning har det betydelse hur man definierar snuttarbetarens fasta inkomstnivå, när perioden i arbetslivet också har omfattat tider utan inkomst. Samma problemhärva går sedan igen när det gäller pensionsskyddet, moderskapspenning och sjukdagpeng. En snuttarbetare kanske inte borde bli sjuk …

När man räknar samman hela potten går snuttarbetaren ut som förlorare.

HEIKKI LEHTINEN

Löntagaren 4.4.2003 nr 3/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)