
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Under sommaren tänder vi grillen otaliga gånger
och ställer till grillfest. Men många av oss dukar också upp till sommarbuffé i
skärgården eller i trädgården.Vi har redan våra tidigare favoriter som är goda och
välbeprövade till buffén men jag tänkte tipsa om ett alternativ till den på klassiskt
vis gravade laxen.
Den citrusgravade laxen är snabb att grava och
god som variation till den klassiskt gravade laxen. Vad beträffar desserten fortsätter
vi på bärlinjen. Trollkrämen lever verkligen upp till sitt namn, det känns faktiskt
som att trolla ihop någonting av väldigt få och enkla ingredienser. Och slutresultatet
är en underbart god dessert. Smaka och njut !
Limegravad
lax
400 g färsk lax eller
sik
saften från 2 limefrukter
4 msk olja
1 tsk fint salt
rosépeppar
Till dekoration:
basilika
rosépeppar
Skär fiskköttet i tunna skivor och lägg dem på ett vackert fat med kant. Pressa
saften av limefrukten och häll den över fiskskivorna. Använd så mycket saft att den
täcker skivorna. Strö över rosépeppar och salt. Lägg på ett tefat så att fisken
hålls nere i saften. Låt fisken stå minst 3 timmar i kylskåpet. Den normala
laxrosafärgen ljusnar och får en blek nyans.
Häll oljan över och dekorera. Servera fisken med kokt nypotatis, kokta äggklyftor,
färskt bröd och sallad.
Förutom saften av lime kan du alternativt använda citron eller grapefrukt.
Trollkräm
3 dl bär, gärna sura
såsom lingon, tranbär, svarta eller röda vinbär
1 dl pudersocker
1 msk vanillinsocker
1 äggvita
Börja med att spara några bär till dekoration. Lägg bär, pudersocker,
vanillinsocker och äggvita i en rymlig skål och vispa på högsta effekt ca 10 minuter.
Alternativt kan du köra mixen i en hushållsassistent med knivinsatsen.
När trollkrämen är klar ser den nästan ut som en glassorbet. Skeda upp krämen i
portionsskålar eller glas och servera den med vaniljsås.
Trollkräm är en god snabb och enkel dessert att tillreda. Och är du så lyckligt
lottad att du har bär i frysen blir desserten dessutom förmånlig.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 27.6.2003 nr
6/03
|