. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

pune.gif (67 bytes)  Under sommaren tänder vi grillen otaliga gånger och ställer till grillfest. Men många av oss dukar också upp till sommarbuffé i skärgården eller i trädgården.Vi har redan våra tidigare favoriter som är goda och välbeprövade till buffén men jag tänkte tipsa om ett alternativ till den på klassiskt vis gravade laxen.

Foto: MATTI YLIROTUDen citrusgravade laxen är snabb att grava och god som variation till den klassiskt gravade laxen. Vad beträffar desserten fortsätter vi på bärlinjen. Trollkrämen lever verkligen upp till sitt namn, det känns faktiskt som att trolla ihop någonting av väldigt få och enkla ingredienser. Och slutresultatet är en underbart god dessert. Smaka och njut !

Limegravad lax
400 g färsk lax eller sik
saften från 2 limefrukter
4 msk olja
1 tsk fint salt
rosépeppar

Till dekoration:
basilika
rosépeppar

Skär fiskköttet i tunna skivor och lägg dem på ett vackert fat med kant. Pressa saften av limefrukten och häll den över fiskskivorna. Använd så mycket saft att den täcker skivorna. Strö över rosépeppar och salt. Lägg på ett tefat så att fisken hålls nere i saften. Låt fisken stå minst 3 timmar i kylskåpet. Den normala laxrosafärgen ljusnar och får en blek nyans.

Häll oljan över och dekorera. Servera fisken med kokt nypotatis, kokta äggklyftor, färskt bröd och sallad.

Förutom saften av lime kan du alternativt använda citron eller grapefrukt.

Trollkräm
3 dl bär, gärna sura såsom lingon, tranbär, svarta eller röda vinbär
1 dl pudersocker
1 msk vanillinsocker
1 äggvita

Börja med att spara några bär till dekoration. Lägg bär, pudersocker, vanillinsocker och äggvita i en rymlig skål och vispa på högsta effekt ca 10 minuter. Alternativt kan du köra mixen i en hushållsassistent med knivinsatsen.

När trollkrämen är klar ser den nästan ut som en glassorbet. Skeda upp krämen i portionsskålar eller glas och servera den med vaniljsås.

Trollkräm är en god snabb och enkel dessert att tillreda. Och är du så lyckligt lottad att du har bär i frysen blir desserten dessutom förmånlig.

FLER LUNCHLÅDOR
runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 27.6.2003 nr 6/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 6/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Rena vattnet
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Ungdomen o jobbet
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska