. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Vi har nyligen firat vår nationella lökvecka, närmare bestämt sista veckan i januari. Du kan använda lök i matlagning och bakning såsom krydda eller ingrediens i olika maträtter, både som rå eller upphettad.

Det kversetin och allisin som finns i lökväxterna är de mest effektiva flavonoiderna som finns i vita vegetabilier. Man vet att de bekämpar virus- och bakterieattacker och att de fungerar som antioxidanter. En matsked hackad lök i maten ger kroppens dagliga kversetinbehov. Om du inte tycker om lök får du kversetin också ur bl.a. äpplen. Lök och rotfrukter förvandlar du lätt till läckra, färggranna och förmånliga rätter.

Hemma förvarar du rotsakerna bäst i kylskåpet inlindade i plast. Löken förvaras på en luftig helst sval plats.

Foto: MATTI YLIROTUSelleribiff med svampfräs
4 portioner
600 g rotselleri
1 tsk salt per liter vatten
1 ägg
1 dl skorpmjöl
3 msk margarin eller smör

Svampfräs:
2 dl skogs- eller odlad svamp
ca 10 cm purjolök i skivor
2 msk olja
färsk timjan eller körvel
salt, svartpeppar

Skivad förvälld palsternacka kan tillagas på samma sätt.

Skala sellerin och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten ca 5 minuter. Låt skivorna rinna av väl. Vänd dem först i uppvispat ägg och därefter i skorpmjöl. Bryn en del av fettet i en stekpanna, stek några skivor åt gången på ganska svag värme tills de fått vacker färg. De får inte stekas för länge.

Fräs svamp och purjo lätt i olja och krydda med lite salt, peppar och örter. Servera svampfräs, rödbetssallad och potatismos till selleribiffen.

Vårvintern är den bästa citrusfrukttiden så varva inhemska bär med citrusfrukter som dessert eller mellanmål.

Ugnsbakad potatis med broccoli-örtfyllning
4 portioner
4 stora potatisar
Broccoli-örtfyllning:
250 g broccoli
50 g purjolök
4 vitlöksklyftor
3 msk färskost smaksatt med örter
färsk timjan och basilika
vatten
salt, svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Picka de jämnstora tvättade potatisarna med en trästicka. Skär ett kryss i potatisen på den platta sidan och lägg dem i en ugnsfast form. Ugnsbaka potatisen 45–75 minuter beroende på storlek.

Koka den fint skurna broccolin, löken och vitlöken i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mixa grönsakerna. Blanda i färskosten och örterna.

Ugnsbakad lök
4 portioner
4 gula lökar
1 msk olja
1/4 tsk timjan
salt

Värm ugnen till 225 grader. Ställ de skalade lökarna bredvid potatisen. Gräddningstiden är ungefär densamma beroende på lökarnas storlek. Känn efter med en provsticka när de känns mjuka.

Apelsindessert
4 portioner
4 apelsiner
hackad handel
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl apelsinjuice
(2 msk cointreau vid festligare tillfällen)
några matskedar hackad mandel

Skala apelsinerna och skär dem i skivor, dela eventuellt skivorna till halvmånar om det är stora apelsiner. Lägg dem på ett djupt fat eller i en vid skål.

Koka vatten och socker till en simmig lag. Häll i apelsinjuicen, när lagen svalnat. Häll den avsvalnade lagen över apelsinerna och dekorera med hackad mandel.

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes)  Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 4.2.2005 nr 1/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)