
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Vi har
nyligen firat vår nationella lökvecka, närmare bestämt sista veckan i januari. Du kan
använda lök i matlagning och bakning såsom krydda eller ingrediens i olika maträtter,
både som rå eller upphettad.
Det kversetin och allisin som finns i lökväxterna är de mest
effektiva flavonoiderna som finns i vita vegetabilier. Man vet att de bekämpar virus- och
bakterieattacker och att de fungerar som antioxidanter. En matsked hackad lök i maten ger
kroppens dagliga kversetinbehov. Om du inte tycker om lök får du kversetin också ur
bl.a. äpplen. Lök och rotfrukter förvandlar du lätt till läckra, färggranna och
förmånliga rätter.
Hemma förvarar du rotsakerna bäst i kylskåpet inlindade i plast. Löken förvaras
på en luftig helst sval plats.
Selleribiff med
svampfräs
4 portioner
600 g rotselleri
1 tsk salt per liter vatten
1 ägg
1 dl skorpmjöl
3 msk margarin eller smör
Svampfräs:
2 dl skogs- eller odlad svamp
ca 10 cm purjolök i skivor
2 msk olja
färsk timjan eller körvel
salt, svartpeppar
Skivad förvälld palsternacka kan tillagas på samma sätt.
Skala sellerin och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i
saltat vatten ca 5 minuter. Låt skivorna rinna av väl. Vänd dem först i uppvispat ägg
och därefter i skorpmjöl. Bryn en del av fettet i en stekpanna, stek några skivor åt
gången på ganska svag värme tills de fått vacker färg. De får inte stekas för
länge.
Fräs svamp och purjo lätt i olja och krydda med lite salt, peppar och örter. Servera
svampfräs, rödbetssallad och potatismos till selleribiffen.
Vårvintern är den bästa citrusfrukttiden så varva inhemska bär med citrusfrukter
som dessert eller mellanmål.
Ugnsbakad
potatis med broccoli-örtfyllning
4 portioner
4 stora potatisar
Broccoli-örtfyllning:
250 g broccoli
50 g purjolök
4 vitlöksklyftor
3 msk färskost smaksatt med örter
färsk timjan och basilika
vatten
salt, svartpeppar
Värm ugnen till 225 grader. Picka de jämnstora tvättade potatisarna med en
trästicka. Skär ett kryss i potatisen på den platta sidan och lägg dem i en ugnsfast
form. Ugnsbaka potatisen 4575 minuter beroende på storlek.
Koka den fint skurna broccolin, löken och vitlöken i lättsaltat vatten. Häll av
kokvattnet och mixa grönsakerna. Blanda i färskosten och örterna.
Ugnsbakad
lök
4 portioner
4 gula lökar
1 msk olja
1/4 tsk timjan
salt
Värm ugnen till 225 grader. Ställ de skalade lökarna bredvid potatisen.
Gräddningstiden är ungefär densamma beroende på lökarnas storlek. Känn efter med en
provsticka när de känns mjuka.
Apelsindessert
4 portioner
4 apelsiner
hackad handel
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl apelsinjuice
(2 msk cointreau vid festligare tillfällen)
några matskedar hackad mandel
Skala apelsinerna och skär dem i skivor, dela eventuellt skivorna till halvmånar om
det är stora apelsiner. Lägg dem på ett djupt fat eller i en vid skål.
Koka vatten och socker till en simmig lag. Häll i apelsinjuicen, när lagen svalnat.
Häll den avsvalnade lagen över apelsinerna och dekorera med hackad mandel.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
4.2.2005 nr 1/05
|