
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
 Septembermånad kallas
traditionellt skördemånad. Men vi lever i övrigt också i en underbar tid av året då
vi får njuta av höstens digra skörd av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Det är
lätt att samlas kring olika maträtter tillredda av skördetidens håvor, både från
skog och mark.
Det andra viktiga kriteriet är att maten blir klar rätt snabbt då man kommer hem
från jobbet och att det blir en rejäl sats så det finns lite kvar till följande dags
lunchlåda.
Jag ger den här gången tips om en god och snabblagad wok och underbart goda
ugnsäpplen. Båda värda att pröva på!
Snabb
wok med savoykål
4 portioner
500 g gris yttrefilè
2 msk olja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 röd lök
ca 1/2 huvud savoykål
1 tsk kummin
1 äpple
1 dl äppeljuice
2 msk sojasås
1 msk farinsocker
1 1/2 msk färsk mejram
Strimla köttet och bryn det i olja i en wok- eller stekpanna med höga kanter. Krydda
med salt och peppar. Skala och klyfta löken. Skär bort den grova nerven och strimla
kålen fint. Tillsätt lök, kål och kummin i woken och fräs allting tills det mjuknar.
Tärna äpple, tillsätt det och äppeljuice. Smaka av med sojasås och farinsocker.
Blanda till sist ner hackad färsk mejram.
Ugnsäpplen
med rosmarin
4 portioner
4 äpplen
30 g rumstempererat smör
3/4 tsk finhackad färsk rosmarin
rivet skal av en tvättad apelsin
1 dl pressad apelsinsaft
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta äpplena och kärna ur dem med äppelborr. Rispa
försiktigt skalet runt om i spiral med en kniv så skrynklar det sig inte i ugnen. Ställ
äpplena i en smord ugnsform. Rör ihop smör, farinsocker, rosmarin och apelsinskal. Fyll
hålen i äpplena med blandningen.
Häll över pressad apelsinsaft och grädda i ugnen tills de känns mjuka (ca 35 min).
Servera med vaniljglass eller -sås.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 5.9.2003 nr
7/03
|