LUNCHLÅDAN
Pasta är gott både till vardag och fest. .Många
pastarätter är dessutom rena snabbmaten. Den pastarätt som jag nedan presenterar blir
klar på 20 min eller 10 min om såsen är klar i förväg.
Koka pastan strax före servering då
är den som godast.
Pasta med
laxsås
4 portioner
250 g pasta; spiral- eller bandpasta
Sås:
300 g
wokgrönsaksblandning
12 vitlöksklyftor
1/2 finhackad lök
250 g färsk- eller marinerad regnbågslax i strimlor
3 msk olja
2 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 msk sojasås
citronpeppar
gräslök eller citronmeliss
riven parmesanost
Koka pastan enligt anvisningarna på
förpackningen. Fräs pressad vitlök, lök, fiskstrimlor och grönsaker i olja. Tillsätt
buljong, grädde och kryddor. Avsmaka såsen. Servera till pastan riven parmesamost och
färskt bröd som tillbehör.
En portion kokt pasta innehåller ca
220 kcal eller 925 kJ. En portion av såsen innehåller ca 180 kcal eller 755 kJ.
Desserttips
Till sist ett dessert tips: Se efter i frysen om du har djupfrysta äppelklyftor
liggande som väntar på att bli använda. Många av oss frös in av den goda
äppelskörden och har saligen glömt att använda den. Baka av äppelklyftorna en
äppelpaj till dessert eller blanda ner dem i fruktsalladen.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 5.3.2001 nr
2/01 |