. vane.jpg (302 bytes)
ffc-kongress.jpg (3540 bytes)

"Arbete skapar välfärd"

Sysselsättningsgraden upp till över 70

FFC vill ha 200 000 nya jobb på fem år

pune.gif (67 bytes)  Finland bör under de fem närmaste åren öka antalet sysselsatta till 2,5 miljoner och sysselsättningsgraden till över 70 procent, sägs det i det samhällspolitiska aktionsprogram som ska föreläggas FFC:s kongress. Samtidigt meddelar organisationen att den fortsätter sin kamp mot arbetslösheten med full sysselsättning som mål.

För närvarande finns det 2,35 miljoner arbetande i landet och sysselsättningsgraden har stigit från 60 procent under depressionsåren till 67. I år väntas nettoantalet jobb öka med inte fullt 50 000. Den potentiella arbetskraften i Finland uppskattas till ca 2,8 miljoner.

När det handlar om att förbättra sysselsättningen bör de inhemska arbetslösa prioriteras, anser FFC. Den strukturella arbetslösheten i Finland blir bara värre hela tiden. För att bemästra den krävs en aktiv arbetskraftspolitik med stark finansiering.

Den finländska arbetslösheten bör tacklas också när EU utvecklas, säger FFC. Det här betyder enligt organisationen att arbetskraft från de nya medlemsländerna inte kan röra sig fritt över gränserna, utan flyttningsrörelsen bör regleras med övergångstider. FFC är också missnöjt med den övervakning av arbetsvillkoren som bedrivs av arbetarskyddsdistrikten och kräver mer resurser och befogenheter för distrikten.

För att sysselsättningsgraden ska stiga måste den starka ekonomiska tillväxten fortsätta. Enligt FFC får tillväxten gärna vara i snitt 3,5 procent åtminstone till mitten av detta århundrade. De närmaste utsikterna för EU ger grunder för denna optimism, men regressionen i USA ses som ett hot.

I det avtalspolitiska dokumentet, som organisationen ännu inte har lagt sista handen vid, förutspås 2,5 procent bli den genomsnittliga tillväxten under detta årtionde förutsatt att den omgivande världen förblir ungefär som den är. Med detta tempo skulle sysselsättningen förbättras med några tiotusental under de följande fem åren för att därefter stagnera.

Om tillväxten under innevarande decennium inte överskrider 1,5 procent sjunker sysselsättningen.

Betala skulder, rätta till beskattningen

Inom finanspolitiken går FFC med på att åtminstone hälften av det strukturella överskottet i samhällsekonomin, som nu utgör 4-5 procent, anslås till amortering av statens skulder. Om staten fortsätter att sälja sin egendom är det klokt att använda största delen av intäkterna till samma ändamål.

I sina skattepolitiska ställningstaganden förordar FFC fortfarande måttliga lättnader i arbetsbeskattningen, men inte så att välfärdstjänsterna äventyras.

Eftersom kapitalinkomstens andel av nationalprodukten ökar på bekostnad av lönerna bör nästa regering enligt FFC ändra bolagsskattekompensationen och ompröva beskattningen av dividendinkomster. Samtidigt bör arbets- och kapitalskatterna närmas till varandra. Detta kan uppnås genom höjd samfundsbeskattning.

Momsen på personalmåltiderna vill FFC sänka till 17 procent, men organisationen varnar för att tumma på mervärdesskatten eftersom dess avkastning under de närmaste åren minskar med miljarder genom att EU harmoniserar beskattningen av bl.a. tobak och sprit. Sitt evighetskrav på skogsbeskattning upprepar FFC också i detta papper.

Kärnkraft främst

I kapitlen i programutkastet om miljö och energi tar FFC kärnkraften med som en del av hela energipolitiken. Av miljöhänsyn och för att följa Kyotoavtalet bör kärnkraften prioriteras som en del av en integrerad energiuppgörelse, heter det. Under de kommande 15 åren behövs det enligt organisationen 4 000 megawatt ny energi.

På kongressen för fem år sedan var kärnkraften en av de frågor som väckte den hetsigaste debatten och detsamma är att vänta också denna gång. Förra gången var också Vuotosbassängen aktuell.

På det hela taget lovas det i papperen att facket framgent tar en ren miljö och en hållbar utveckling på allvar. För att få föroreningarna i schack och skapa möjligheter för kommande generationers liv bör produktionen och all samhällsverksamhet baseras på principen om hållbar utveckling. Favorisera miljövänlig teknologi, spara energi och råämnen och övergå till förnyelsebara resurser och återanvändning, heter det i programmet.

Efterskänk fattigas skulder

Det internationella fackliga samarbetet och folkens ömsesidiga beroende ökar enligt FFC betydligt under de närmaste åren. Europafacket är den viktigaste internationella kanalen. FFC förutspår att euron ytterligare ökar trycket liksom också möjligheterna till avtalsarbete på Europanivå.

EU:s sociala och politiska dimension bör enligt FFC stärkas drastiskt. En öppen diskussion, som engagerar de vanliga medborgarna, bör fås till stånd om Unionens framtid och beslutsfattandet i Unionen bör förtydligas. Regler för rent spel bör införas i världshandeln, men inte genom att skrota ner handelsorganisationen WTO utan genom att utveckla dess verksamhet. Över en miljard medborgare på jordklotet lever vid svältgränsen. Dessa människor bör ges existensmöjligheter genom strykning av de fattigaste ländernas skulder, kräver FFC.

24/7-modellen här

Sina detaljerade mål för arbetslivet och avtalspolitiken definierar FFC i ett avtalsdokument som slipas i förbunden till mitten av denna månad. Arbetets värld teknologiseras och globaliseras, noterar fackcentralen.

FFC-medlemmarna tampas fortfarande med allt mer styckade och monotona arbeten.

I fråga om arbetstidsflexibilitet har man enligt papperet redan överskridit toleransgränsen, vilket kommer till synes i sämre personalhälsa och sämre arbetarskydd. Dagsarbete utförs numera av bara hälften av de FFC-anslutna och obekväma arbetstider blir allt allmännare för både kvinnor och män. Samhället fungerar enligt den s.k. 24/7-modellen dvs allt hetsigare, dygnet runt och veckan ut.

För att lindra trycket på arbetsplatserna föreslår FFC att lokala avtal utvidgas så att det också kommer att gälla arbetets organisation, arbetenas innehåll, arbetsarrangemangen, utbildningen i arbetet och arbetstiderna. Men det är ett villkor att förtroendemannasystem upprättas på alla arbetsplatser.

Facket går in för heltidsarbete åt alla arbetstagare, bestående anställningar och spelregler för hur arbetskraften används.

FFC-kvinnornas ställning på arbetsmarknaden, som oavbrutet försvagas, bör förbättras genom utveckling av arbetssamfunden. Också i intressebevakningen bör större vikt fästas på könsbetingade verkningar.

I socialskyddet anmäler sig FFC som anhängare av det nuvarande systemet. Organisationen förkastar bas- eller medborgarlönmodellerna som alltför dyra.

Eero Kosonen

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

back till FFC-kongressens första sidan

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2001

till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Invandring
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Notiset & statistik
runu.gif (924 bytes) FFC-kongressen

FFC vill ha 200000 nya jobb på 5 år

runu.gif (924 bytes) Arbetarskydd
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) Röster i facket
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska