. vane.jpg (302 bytes)
arbetskydd.jpg (3430 bytes)

Asbest i var tredje byggnad

Jarmo Sarlin (till vänster) och Niko Kärkkäinen monterar bort gamla asbesträr i en tvåttstuga i ett höghus i Norra Haga. Foto: PATRIK LINDSTRÖMpune.gif (67 bytes)  Sju av tio som ringer byggjouren frågar om asbest. Det gäller rivningsprojekt, renovering av pannrum, allt från sanering av höghus och skolor till egnahemshus. Folk frågar hur t.ex. golvplattor och väggskivor ska rivas.

Det berättar arbetarskyddsinspektör Peter Johansson på Nylands arbetskraftsdistrikts filialbyrå i Borgå. Många som ringer har plötsligt stött på asbest. Asbestkartläggningen som varje fastighetsägare är skyldig att göra har visat sig vara ogjord eller bristfällig.

Asbest finns i en tredjedel av byggnadsbeståndet i Finland. Uppskattningsvis omger vi oss med 200 000 ton asbest. I de allra äldsta husen, byggda före ca 1920, finns inte asbest - om de inte reparerats senare och isolerats. Så gott som alla hus som byggts på 60-70-talen innehåller däremot asbest i någon form. Asbest kan finnas som isolering i väggar med en annan skiva utanpå, som mineritskivor i innerväggar, i golvmassa och -plattor, kring varmvattenrör etc. Misstänker man att det finns asbest kan man ta ett prov och sända in det till Institutet för arbetshygien.

- Asbesten är inte farlig så länge den är hel. Är den trasig eller spricker vid sanering sprids partiklar i luften och då finns risk för asbestexponering. Men det finns ingen orsak till panikbyte, låt asbesten sitta kvar tills det är dags för renovering, råder Johansson.

Sanering får bara utföras av asbestfirmor med tillstånd från arbetarskyddsdistrikten. Personalen bör ha skolning, rätt apparatur och skyddsutrustning. Johansson utesluter inte nya fall av asbestexponering vid sanering då övervakningsresurserna i dag är små.

Ändstation Käringmossen

Enhetliga och entydiga regler finns för rivning, t.ex. bör den som river asbest bära ansiktsmask försedd med renblåsningsmotor. Maskerna kontrolleras regelbundet.

Hur går då en rätt sanering till?

- Utrymmet där asbesten finns isoleras och luften sugs ut så det blir undertryck. Ingången byggs så att den fungerar som en tredelad sluss. De som river bär engångshalare. Det finns noggranna bestämmelser om utbildning, hälsokontroller och sån´t, berättar VD Jukka Rämö på Hesasbest.

Ibland slarvar i synnerhet radhusbolag och mindre husbolag med asbestkartläggningen. Asbest är lätt att känna igen, men kan finnas gömd i konstruktionen. Säkra ställen där asbest finns är till exempel äldre rörisoleringar.

Den bortrivna asbesten förpackas omsorgsfullt i specialförstärkta säckar och förses med fästor som anger innehållet.

- Asbest är ett problemavfall. I huvudstadsregionen förs säckarna till Käringmossens soptipp i Esbo där de grävs ned på en särskild plats. Förvaringen är säker, eftersom asbest, som är ett stenmaterial, inte strålar eller löses upp, understryker Rämö.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)