. vane.jpg (302 bytes)
arbetskydd.jpg (3430 bytes)

Asbestosen tog tolv arbetskompisar

Erkki kämpar vidare

pune.gif (67 bytes)  Isbrytarens däck och sidor isolerades mot kylan. Asbestsprutorna var i full gång, dem passerade Erkki Ranta flera gånger om dagen på väg till sin arbetsplats där han hanterade plåten som skulle göra nybygget till ännu ett bevis på finländsk fartygsbyggnadskonst.

Varken de som hanterade asbestsprutorna eller de andra på varvet använde skydd på 50- och 60-talet. När munskyddet kom var det av tunt papper och konstaterades senare inte vara till någon nytta. Andra skyddsmetoder följde.

För plåtslagaren Erkki Ranta och många av hans arbetarskamrater på Wärtsiläs varv i Helsingfors var det då redan för sent. Asbestexponeringen hade skett, den ena arbetskamraten efter den andra försvann.

- Inte funderade vi mer över det utan konstaterade bara att "se kuoli", han dog. Nu har så många arbetskamrater dött att det gör ont att tänka på det. De jobbade som plåtslagare, rörarbetare, inredningsmontörer. Själv har jag försökt kämpa på så gott det går, säger Erkki lågmält.

Vi träffas en gråruggig februaridag på FFC. Metallhuset vid Hagnäs torg är välbekant för Erkki Ranta, 65. På 70-talet och en bit in på 80-talet var han huvudförtroendeman på varvet.

Till Helsingfors kom Ranta från Kuhmalahti 1957, gick i plåtslagarskola på varvet och började arbeta där. Nya isbrytare, många av dem polarisbrytare, byggdes på löpande band, och isolerades mot kylan med krokidolit, blå asbest, utblandad med vatten.

- Vad det var för ämne tänkte vi inte på utan gjorde det jobb vi ålagts. Vi arbetstagare visste inte att ämnet var farligt, att sjukdoms- och dödsfallen berodde på asbest. Först då varningar för asbest gavs utomlands, bl.a. i Sverige, vaknade vi.

Asbest förbjöds småningom också här - i nybyggen. Isbrytare och andra fartyg som kom in för reparation innehöll asbest och gör det än i dag.

Process mot arbetsgivaren

Sommaren 1983 sov sig Ranta genom semestern. Ett läkarbesök resulterade i direkt transport till HUCS där han togs in med diagnosen vatten i lungorna. I juli 1985 fick Erkki officiell bekräftelse på att han drabbats av asbestexponering som lett till pleura plack, ärrbildning i bägge lungsäckarna. 1988 gick han i olycksfallspension från jobbet som servicekarl på arktiska forskningscentret Warack.

- Andningen fungerade inte, jag fick dra ned på farten och orkade kanske gå 50 m, trappor var inte att tänka på. Hade jag inte själv vänt mig till Metall och dåvarande Lungsjukeförbundet hade jag inte fått någon rehabilitering. Astmapatienter, dem bryr man sig om, men inte om oss. Försäkringsbolagen borde stå för rehabiliteringen, det är ju i arbetslivet jag förlorat hälsan. Jag har fått lära mig att leva med sjukdomen. Mitt motto är att aldrig ge upp, säger han.

När Metall i slutet av 80-talet frågade om Ranta var villig att ställa upp i en rättsprocess gjorde han det direkt. Ranta hjälpte till att ta fram fakta, åklagaren väckte åtal mot två chefer på Wärtsiläs Helsingforsvarv. Enligt åtalet hade de i strid med arbetarskyddsförpliktelserna utsatt tretton personer för asbestexponering.

- Jag var den enda som fortfarande levde, de övriga sakägarna var anhöriga till tolv som dött. Vi tyckte vi hade bevis för att arbetsgivarna gjort sig skyldiga till försummelse, men det räckte inte för rätten. Vi fick inte ens rätt att föra ärendet vidare till Högsta domstolen. Det jag fick var en mindre engångsersättning från försäkringsbolaget, inget för sveda och värk. Anhöriga till de som dött fick inget alls.

Men Erkki Ranta tänker fortsätta att tala om asbest, kräva att frågan utreds, att asbestproblematiken tas på allvar.

- Frågan är om vårt rättsväsende agerade rätt. Varför inte föra ärendet vidare till EU-domstolen? Om så behövs är jag redo att åka dit, säger han bestämt.

Nya processer inte uteslutna

suonpera.jpg (16912 bytes)Arjo Suonperä, jurist på FFC, var den som drev processen på uppdrag av Metall. I hans arbetsrum finns ett stort skåp med handlingar. Dåvarande rådstuvurätten förkastade åtalet och kravet på skadeersättning 1989, samma gjorde hovrätten. Processen pågick fram till dess Högsta domstolen vägrade ge tillstånd att överklaga i september 2000.

- De lägsta rättsinstanserna ansåg det inte bevisat att rekommenderade maximivärden för luftföroreningar, inklusive asbest, som gavs på 1970-talet överskridits.

I slutet av processen insjuknade den ena av direktörerna i en asbestrelaterad sjukdom. Det här tog rätten med i sin motivering: det är inte troligt att någon skulle riskera sin egen hälsa. Vore det så enkelt skulle väl ingen heller köra en kollision, säger Suonperä torrt.

I Metalls fotspår drev Pappers ett halvt dussin rättegångar med krav på ersättningar. Samtliga asbestexponerade hade överlevt, men fått men. I HD blev Pappers mål prejudicerande, och det var med hänvisning till det man vägrade ge metall tillstånd att överklaga sitt domslut.

Suonperä förstår Rantas önskan att föra ärendet till EU men säger att beslutet är Metalls.

- Arbetsgivarna hoppas säkert att prejudikatet innebar slutet, men nya processer är inte uteslutna. Det svåra är den långa latenstiden, 20-30 år innan symptomen kommer. Den asbestexponerade dör ganska sent, men alltid för tidigt jämfört med de som inte exponerats. Men han är inte längre anställd, arbetsgivaren finns kanske inte kvar, det finns ingen som undersöker och inser sambandet mellan dödsorsak och asbestexponering. Asbest är användbar för den som vill bryta mot arbetarskyddet, man blir inte fast så lätt, påpekar han.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)