. vane.jpg (302 bytes)
reportage.jpg (3166 bytes)

Bygdesvensk rörelse vill slå vakt om Svenskfinlands kärnområden. Kulturell autonomi och självstyre bland visionerna.

Upp till svenskhetens försvar

pune.gif (67 bytes)  Bevarandet av de finlandssvenska kärnområdena är det högt ställda målet för den finlandssvenska samlingsrörelsen i vardande. I slutet av mars håller man stormöte för att bilda föreningen med arbetsnamnet Finlandssvensk framtid. Då samlas 150 finlandssvenska aktivister i Björkboda på Kimitoön, för att grunda den rörelse som skall trygga Svenskfinlands kulturella och språkliga status.

Entusiasmen är det inget fel på. Anhängare i tusental och goda EU-kontakter har man redan försäkrat sig om.

Natura gav gnistan

- Det hela började egentligen med kampen mot Natura-programmet. Jag blev då kontaktad av folk från bl a Korpo och Nagu. Vi höll ett möte i Pargas och konstaterade att nånting måste göras, säger Gösta von Wendt, godsägare i Björkboda.

Det är han som hittills trätt upp i offentligheten som framtidsrörelsens ledare. I början ensam, men nu sekonderad av den verksamhetsledare man engagerat; juristen och jordbrukaren Hans-Göran Rosenlund i Närpes.

Österbotten är rörelsens fasta fäste.

- Det var när österbottningarna engagerade sig som saker och ting började hända, betonar von Wendt. De har verkligen drive på där uppe.

Det hela är mycket hemligt. Det är bara von Wendt och Rosenlund som uppträder i offentligheten. Men anhängarskaran är stor och representativ bedyrar von Wendt.

Det finns en styrgrupp som kommer samman och organiserar verksamheten, men medlemmarna i den har beslutat träda fram först vid stormötet 24:e mars.

- Det blir nog en överraskning för många, myser von Wendt, alla regioner och olika politiska inriktningar är representerade. Också det finska Finland är med på ett hörn.

Orsaken till hemlighetsmakeriet förblir i dunkel.

- Några medlemmar i gruppen ville inte uppträda offentligt och då beslöt vi att inga namn ges ut.

Opolitisk rörelse

Vad är det då man vill?

Det är omsorgen om det svenska språkets ställning som förenar rörelsen. Det och ingenting annat. Det finns inga politiska eller ideologiska syften bakom. Men att det i grunden finns ett utbrett missnöje med svenska folkpartiets mjäkiga politik går inte att ta miste på. Sfp har inte tillräckligt framgångsrikt lyckats försvara vitala finlandssvenska intressen; åtminstone inte som det upplevs i bygderna. Man misstror den tvåspråkiga framtoning sfp gått in för.

- Vi vill bevara den finlandssvenska kulturen, språket, dialekterna; speciellt i kärnområdena. Vi är inte emot finsk inflyttning, men den måste ske så att den språkliga statusen bevaras. De som flyttar in till svenskbygderna måste visa förståelse för de språkliga och kulturella särdragen. De måste respektera den kultur som finns, deklarerar von Wendt.

Han sitter i samlingssalen han låtit inreda i spannmålsmagasinet på Björkboda Bruksgård — Riddarsalen, som den kallas. Kopior av gamla ägarsläkters vapensköldar pryder väggarna. En vacker kandelaber brinner på det massiva bordet. En perfekt miljö att mana fram en ödesmättad stämning kring traditioner och framtid i.

Förslaget till ny språklag finner von Wendt otillräckligt. Det innehåller inga sanktioner och man har ju sett hur det blir i praktiken med allmänna utfästelser om svensk service. Det måste tas in bestämmelser om övervakning och sanktioner.

- En hund utan tänder är ingen vakthund.

En språkombudsman kunde vara en lösning. En annan att de kommunala revisorerna ges i uppdrag att övervaka att språklagen följs.

Tvåspråkighetsstrategierna tror han inte på. Med dem lyckas man inte stå emot splittringstendenserna. Ofta leder tvåspråkiga lösningar till enspråkig verklighet.

Nej, finlandssvenskarna måste få mer att säga till om i egna angelägenheter. Det behövs ett lagfäst minoriteskydd för att stoppa splittringen av de finlandssvenska kärnområdena. Regionerna måste få mer att säga till om i frågor som gäller språk och kultur.

Hur detta skall utformas i praktiken har man ingen modell för ännu. Det blir rörelsens första uppgift att utarbeta konkreta modeller för utökat självstyre i Svenskfinland. Den åländska självstyrelsen kan till någon del tjäna som förebild. EU väntar man sig uppbackning av. Det finns språkliga minoriteter i de flesta EU-länder och inom EU finns stor beredskap att befrämja minoriteternas ställning.

Folkting i riksdagen

Med Folktingets nuvarande roll och valsätt är von Wendt inte alls nöjd. Han vill ha ett folkting som utses i allmänna finlandssvenska val.

– Folktinget kunde bli som en riksdag i Riksdagen, med befogenheter att besluta i gemensamma finlandssvenska angelägenheter.

Skolorna, hälso- och sjukvården, åldringsvården och kulturen är områden där autonoma lösningar kunde utarbetas.

- Varje finlandssvensk skall ha rätt till vård på sitt modersmål.

von Wendt tror orubbligt på framtidsrörelsens möjligheter.

- Vi ger oss inte. Vi kommer att göra allt för att rädda finlandssvenskheten.

Han vill inte att rörelsen han är i färd med att grunda skall bli en konkurrent till de politiska partierna. De mål Finlandssvensk framtid har är sådana som partierna borde kunna dela och man har medlemmar från alla politiska grupperingar.

Men en utmaning för främst svenska folkpartiet kan ju rörelsen ändå bli?

- Sfp vill väl också rädda finlandssvenskheten, man har bara fel metoder. Man går på i gamla hjulspår. Det är nya tider nu. Man måste våga stå upp och kämpa för sin sak.

När diskussionen flyter in på arbetsliv och ekonomi blir von Wendt försiktigare i sin framtoning. Att hävda svenskans ställning i arbetslivet blir knappast framtidsrörelsens käpphäst.

Inom arbetslivet är i regel finskan starkare. I sitt yrkesliv behöver de flesta finlandssvenskar kunskaper i finska. Men nog borde det ju vara möjligt för en enspråkigt svensk arbetare i de finlandssvenska kärnområdena att klara sig på svenska på sin arbetsplats också, tycker von Wendt. Han framhåller också att de statliga verk som bolagiseras, t ex Posten, inte får tillåtas bli enspråkigt finska.

Någon draghjälp av finlandssvenska kapitalägare tror han inte på i språkfrågan. När man gör placeringsbeslut tas inte språkpolitiska hänsyn. Då gäller bara lönsamhet och marknadstänkande.

- För finlandssvenskarnas framtid är den fattiga fiskarens insats lika viktig som bergsrådets.

HANS JERN

Gösta von Wendt kom till Dragsfjärd för 15 år sedan då han köpte Björkboda Bruksgård och slog sig ner där som jordbrukare. Gården han anor från 1730-talet. Bruket grundades av släkten Hising, senare adlad Hisinger.

von Wendt är född i Tammerfors, har varit företagare i pappersindustribranschen och i den egenskapen rört sig över hela landet, bott i bl a Vasa, Uleåborg, Helsingfors och Sverige.

- Så jag har mer än helsingforsperspektiv på tillvaron, poängterar han.

Björkboda gård har han vårdat med ömhet. Tagit väl vara på den kulturhistoriska miljöns värden och bruksortens traditioner. Restaureringen av gårdens karaktärsbyggnad pågår som bäst under museiverkets tillsyn.

Han är en handlingens man som blivit bygdens förkämpe. Det må sen gälla att starta ett byaråd, bevara bybutiken eller se till att bygden får poliser som kan svenska. Gösta ställer upp, har Björkbodaborna kunnat konstatera.

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)