. vane.jpg (302 bytes)
reportage.jpg (3166 bytes)

Autonom vision — tåg som gått?

pune.gif (67 bytes)  Sociologen och samhällsdebattören Thomas Rosenberg i Lovisa är en av dem som med intresse följt med Finlandssvensk framtid. Han har tidigare i olika sammanhang förespråkat större autonomi som en möjlighet för Svenskfinland och känner sig därför 'andligen delaktig' i uppkomsten av folkrörelsen.

- Det handlar om en bygdernas protest mot centrum, kopplad till språksituationen. Det finns ett genuint missnöje med hur de etablerade finlandssvenska institutionerna sköter politiken, säger han.

Bland annat handlar det om Folktingets befogenheter och valsätt.

- Jag har länge hävdat att Folktinget borde bli ett folkvalt finlandssvenskt parlament.

I Rosenbergs vision skulle Svenskfinland ta ett långt kliv mot självstyre och kulturell autonomi. Han kan tänka sig att man bryter ut bitar ur statsbudgeten och låter finlandssvenskarna själva bestämma över hur pengarna disponeras.

- Skolorna, daghemmen, hälsovården och kulturen är sektorer där autonoma lösningar gott kunde fungera.

Svenska enklaver, dvs geografiskt avgränsade områden, tror Rosenberg inte på men han tycker att de svensk- och tvåspråkiga kommunernas status bättre borde tryggas lagstiftningsvägen så att finsk inflyttning inte kunde hota svenskans ställning.

- Då kunde finlandssvenskarna som motprestation ge upp kravet på obligatorisk svenskundervisning i alla finska skolor, den sk tvångssvenskan, som upplevs som onödig i helt finska trakter. Finnar som flyttar till svenska eller tvåspråkiga kommuner skulle vara medvetna om villkoren och få finna sig i dem — och vice versa.

Tåget har nog gått för de autonoma modellernas vidkommande, menar Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet och en av föredragshållarna vid framtidsrörelsens kommande stormöte.

- Åtminstone för Nylands del är det så. I Österbotten, där det svenska området är mer enhetligt, kunde man kanske göra något för att stärka näringslivet i Svenskbygdern.

Närmast kunde det kanske ske inom ramen för landskapsförbundet.

Folktinget ställning, tror Sundberg, kunde stärkas vad gäller intressebevakning i t ex språkfrågan, men går man i för att ge tinget direkt makt i ekonomiska frågor och resursfördelning blir balansgången till riksdagen nog svår.

Han påminner om att frågan om finlandssvensk autonomi diskuterats förr.

- Frågan fördes fram redan efter första världskriget när Ålandsfrågan avgjordes. Då föresvävade väl närmast nån schweizisk modell med kantoner. Men den finlandssvenska styrande klassen inom näringslivet ville inte ha den, man hade större nationella intressen. På 40-talet diskuterades igen förslaget om Korsholms län. Den diskussionen kunde nog ha resulterat i något om finlandssvenskarna varit eniga, men så var inte fallet.

- Men idag kan jag inte så någon realism i självstyrelsetankarna, säger Jan Sundberg.

HANS JERN

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)