. vane.jpg (302 bytes)
roster.jpg (3614 bytes)

Hans-Erik Löfroth, KAT

Kronoby bävar för nästa smäll

pune.gif (67 bytes)  Minusresultat från 1997 framåt och ett ackumulerat underskott på nära nio miljoner mark per den 31.12.1999. Det är kalla fakta för den österbottniska kommunen Kronoby. Siffrorna friseras upp en aning av att det kommunala elverket visar upp ett överskott på drygt 2,6 mmk. Men såväl år 2000 som år 2001 beräknas ytterligare späda på underskottet.

Hur underskotten ska täckas bör Kronoby ha klart då budgeten görs upp för nästa år. Under åren 2002-2004 ska kommunerna täcka sina ackumulerade underskott, det krävs i en lag som trädde i kraft vid årskiftet.

Att det kärvar i ekonomin i Kronoby får inte bara kommuninvånarna utan också de kommunanställda känna av.

- Våra medlemmar känner sig osäkra på hur länge den egna arbetsplatsen finns kvar. Stressen ökar överlag och utbrändhet är inte ett okänt begrepp här heller, säger Hans-Erik Löfroth, huvudförtroendeman för Kommunsektorns fackförbund KAT.

Inom vissa sektorer är de anställda definitivt för få. Inom vårdsektorn får personalen ta ut sig till det yttersta då det t.ex. är ständig överbeläggning på ålderdomshemmet Sandbacka och Terjärv vårdcenter.

- Det är heller ingen självklarhet att vikarier hoppar in om någon anställd blir sjuk. Många deltidsanställda skulle hellre jobba heltid men för det finns inga pengar. I yttersta nödfall anställs nytt folk. Direkta uppsägningar har vi inte sett hittills men medelåldern är långt över fyrtio, och personalen minskar därför delvis på naturlig väg, säger han.

Lägst avlönade drabbas först

För ungefär fem år sedan skar Kronoby kommun ner arbetstimmarna för skolornas städ- och kökspersonal rejält, med hela 20 procent. Motiveringen löd att det råder svåra tider.

- Kommunen tar av dem som har den lägsta lönen, det är de som först råkar illa ut. Hur välövertänkt är det att skära ned här? Om arbetstiden dimensioneras så att den inte räcker till för grundlig rengöring kan det ge fler allergier bland skoleleverna , påpekar Löfroth.

Själv har han i drygt 25 år jobbat med byggnadsjobb inom den tekniska sektorn. Också här har personalen minskat. I en kommun där byggnadsbeståndet i genomsnitt är rätt gammalt behövs underhåll: tak, fönster och t.ex. rummen på ålderdomshemmen som måste renoveras med jämna mellanrum. Renoveringar görs numera mer sparsamt - också här märks den ekonomiska krisen.

Kronoby har hittills inte känt av mögelproblem i större utsträckning, undantaget Centralskolan som sanerades för några år sedan och kommunbyrån i Terjärv som helt sonika revs.

En kommun i ekonomiskt trångmål bygger sparsamt, dock satsar Kronoby just nu på en ny industrihall för ett företag som flyttar hit från Jakobstad. Fler arbetsplatser är något kommunen behöver. Arbetskraft finns, arbetslösheten ligger på 7,5 procent.

Löfroth tror det blir mycket svårt för Kronoby att få ekonomin på rätt köl. Också här ökar utgifterna t.ex. inom vården då invånarna blir både äldre och sjukare.

- Vi kommunanställda känner en oro för hur det går då kommunen måste banta ned kostnaderna. Var kommer nästa smäll? I dag kan vi bara vänta och se vad de nya fullmäktige hittar på, konstaterar Hans-Erik Löfroth med österbottniskt lugn.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2001

till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Invandring
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Notiset & statistik
runu.gif (924 bytes) FFC-kongressen
runu.gif (924 bytes) Arbetarskydd
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) Röster i facket

Kronoby bävar för nästa smäll

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska