. vane.jpg (302 bytes)
utrikes.jpg (2720 bytes)

Fackledare på brasiliansk dödslista

Tvångsarbete på avsides gårdar

pune.gif (67 bytes)  Den 21 november kom Wellington de Jesus Silva till José "Dezinho" Dutra da Costa i staden Rondon de Pará. Han knackade inte på.

Gästen sköt genast två skott mot da Costa. Den urstarke Dezinho lyckades trots sina skador fatta mördaren i ett hårt brottningsgrepp. Jesus Silva tömde sin revolver och den mest kände fackföreningsledaren i Rondonregionen dog klockan 20.15 ovanpå sin 20-årige mördare, som han hade tvingat ner på rygg.

Dezinho var den senaste av de aktivister i facket och de jordlösas rörelse som under de senaste tio åren har blivit mördade i de sydliga delarna av delstaten Pará. De lokala förespråkarna för de mänskliga rättigheterna beskyller storgodsägarna i området för en konspiration som går ut på att systematiskt döda organisationsledare.

Lantarbetarna på regionens väldiga kreaturslägenheter har trots sina arbetsgivares våldsamma motstånd lyckats organisera sig som lokalavdelningar av lantbruksarbetarförbundet i Pará, som genom nationella lantarbetarfederationen GONTAG också är medlemmar av landsorganisationen CUT. Finlands fackförbunds solidaritetscentral SASK överväger som bäst ett samarbetsprojekt som syftar till att stärka lantarbetarförbundet i Santarem, en lugnare trakt i delstaten Pará.

I de nordliga brasilianska delstaterna har också ursprungsfolket i Amazonas — samlare, småbrukare och fiskare — i lantarbetarförbundet funnit en organisationskanal och försvarare, trots att rörelsens lokala ledare på flera orter är trakasserade med ständiga mordhot.

Föga anade storgodsägaren Darly Alvares i delstaten Acre vilken internationell proteststorm han skulle väcka när han den 22 december 1988 sände sin son att mörda Chico Mendes, ordföranden för lantarbetaravdelningen i den avlägsna staden Xapur. De västliga medierna, som oroar sig för regnskogens öde, gjorde den mördade lantarbetarledaren till den förste ekomartyren.

Morden på lantarbetarledare i Acre slutade i och med Chicos död, men tolv år senare fortsätter våldet i all tysthet mot lantarbetare som vill ansluta sig till facket. Detta sker på andra sidan av Amazonas på landsbygden i delstaterna Pará och Rondoni, där regnskogen har huggits till en jättelik betesmark för storgodsägarnas nöt.

Trots att Darly Alvares och hans son fortfarande sitter av ett långt straff i ett specialfängelse i den brasilianska huvudstaden — säkerställda av den internationella sensationen — är största delen av morden på förkämparna för lantarbetarnas rättigheter fortfarande ouppklarade.

Amnesty International uppger att dom har avkunnats i bara tre av 200 fall av mord på lantarbetare i Pará 1986—1996, och de tre dömda är redan frigivna i förtid.

– Det råder inget tvivel om att mordet på Dezinho är en del av en systematisk plan på att eliminera lantarbetarnas och de jordlösas rörelse i södra Pará genom att lönnmörda dess nyckelledare. Det är allmänt känt i området vilka lantarbetarledare det är som står på dödslistan och vilka de femton storgodsägare är som står bakom morden, hävdar José Batista Afonso, områdeskoordinator för Brasiliens kristliga jordkommission CPT på sitt anspråkslösa kontor vid en avsides gränd i södra Parás huvudstad Maraba.

– Vi har under de senaste fyra åren gått ut med upprepade offentliga varningar om att Dezinhos och tiotals andra lantarbetarledares liv var i fara. Trots våra krav har myndigheterna inte gjort något för att skydda de hotade, säger advokat Carlos Cuedes på människorättsföreningen i Maraba.

Bakgrunden till morden är den ojämna jordfördelningen i Brasilien. En procent av de brasilianska jordägarna äger 44 procent av hela den odlingsbara jorden. Av gårdarna i Pará är 88 procent storgods.

I de sydliga delarna av delstaten Pará är jordkonflikten särskilt tillspetsad. I hopp om en bättre framtid har miljoner fattiga under de senaste årtiondena strömmat från slummarna i södra Brasiliens jättelika storstäder till randen av regnskogen i Amazonas. Den brasilianska förbundsstatens regering understödde ännu på tröskeln till 90-talet systematiskt "överloppsbefolkningens" migration från de södra delarna av landet för "kolonisering" av norra Amazonas.

Under de senaste femton åren har tre miljoner flyttat ut enbart till delstaten Pará. De jordlösa fattiga har kolliderat med det traditionella storgodsägaretablissemanget i norra Brasilien. Storgodsägarna är ovilliga att dela sina väldiga jordegendomar. Kalhyggena i regnskogen i Amazonas ger timmer och nya betesmarker, nya storgods uppstår och jordägandet koncentreras ytterligare.

Storgodsägarnas äganderätt är i många fall omtvistad. Avverkningen av regnskogarna, som ägs av förbundsstaten, har ofta varit olaglig från första början. Storgodsägarna har köpt upp små nybyggares jord för att få betesmarker och jordägobevisen är i många fall förfalskade.

Jorden som har fåtts fram genom avverkning av regnskog är näringsfattig och erosionskänslig. Efter hyggen och bränder blir den nakna jorden snart ofruktbar, och kreatursfarmarna måste ta ständigt nya områden i bruk. Jordägandet koncentreras och jorden utarmas.

För att främja en jordreform har den brasilianska förbundsstaten enligt lag rätt att köpa upp jord som används improduktivt. Men trots upprepade jordfördelningsdeklarationer av förbundsstatens regering har jordreformen inte avancerat.

– Storgodsägarna sitter inne med den politiska och juridiska makten på landsbygden. Om de inte vill sälja sina improduktiva ägor till de jordlösa är det omöjligt att omfördela jorden trots den statligt garanterade jordreformen, säger Raimundo Mornato, områdeskoordinator för lantarbetarfacket Fetacri Maraba i Pará.

Enligt Fria Fackföreningsinternationalen är arbetsförhållandena bedrövliga på många storgods i södra Pará. På vissa gods, särskilt i Rondonområdet, används fortfarande t.o.m. tvångsarbetskraft. Brasilianska lantarbetarfederationen GONTAG uppskattar att det fortfarande finns 300 lantarbetare i tvångsarbete i området.

– I en trakt där storgodsägarna är villiga att använda t.o.m. tvångsarbete tolereras varken lantarbetarorganisering eller jordfördelningskrav av jordlösa. Storgodsägarna använder systematiskt legosoldater, pistoleiros, för att terrorisera lantarbetarna till lydnad, hävdar det lokala lantarbetarfackets talesman Mornato.

Trots våldet har lantproletariatet allt ljudligare börjat göra anspråk på storgodsägarnas oanvända jord. De jordlösas massiva läger har under de senaste åren erövrat allt fler lägenheter och samtidigt gjort anspråk på jord på rättslig väg. I södra Pará har 12 000 jordlösa familjer erövrat 115 stora lägenheter. Enligt ockupanterna är jorden oanvänd eller så är jordägarnas anspråk olagliga.

Det värsta fallet av kränkning av de jordlösas mänskliga rättigheter är fortfarande ouppklarat. Militärpolis dödade i april 1996 nitton jordlösa demonstranter i Marabas grannstad Eldorado de Caracas. Inga domar har fällts i målet trots att människorättsförespråkarna har mobiliserat en internationell påtryckningskampanj för att militärpoliserna ska dömas.

Snabbare än vanligt klarnade däremot detaljerna i mordet på Dezinho da Costa, för attentatsmannen kunde inte ta sig loss ur den döde Dezinhos grepp. Grannarna tog fast pistoleiron på bar gärning och grep också hans tilltänkte flykthjälpare, som väntade med sin motorcykel.

Den som hade beställt mordet avslöjades tack vare ett sällsynt nyckelvittne, vars säkerhet garanterades av polismyndigheter från annan ort.

Décio José Barroso Nunes, ägare till fem stora gårdar, en jordegendom på över 35 000 hektar och ett stort trävarubolag hade enligt vittnet kontraherat Jesus Silva att mörda Dezinho, eftersom lantarbetarledaren hade varit med om att organisera 40 jordlösa familjers ockupation av lägenheten Tulipa Negra som Nunes innehade, olagligt, såsom Dezinho lyckades bevisa.

Pistoleiron Jesus Silva sitter för närvarande häktad i fängelset i Maraba. Jordägaren Nunes arresterades i slutet av november, men myndigheterna i Maraba frigav honom i mitten av december. Människorättsaktivisterna bekymrar sig över processens framskridande och vittnenas säkerhet.

– Eftersom det under olika förevändningar drogs ut på polisundersökningen lyckades Nunes smita ur rannsakningshäktet. Vi är rädda för att vittnena är i fara nu då Nunes är på fri fot. Det här är ett bevis till på rättskulturen i Pará: lagen är inte densamma för alla, somliga är "ostraffbara", säger José Batista Afonso på kristliga jordkommissionen i Maraba.

– Det som fattas är den politiska viljan. Beslutsfattarna i delstaten vet mycket väl vad det är fråga om i våldet på landsbygden, men genom att tiga låter de morden fortsätta, suckar människorättsjuristen Carlos Cuedes trött. Han kräver att en undersökningskommission från latinamerikanska människorättskommissionen ska komma till området. Enligt Cuedes är internationell påtryckning på den politiska ledningen i Pará det enda sättet att reda ut brotten mot de mänskliga rättigheterna och ställa de skyldiga till svars.

MIKA RÖNKKÖ
Maraba, Brasilien
Översättning BERTEL STENIUS

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)