. vane.jpg (302 bytes)
utrikes.jpg (2720 bytes)

Dansk forskare har jämfört åtta länder:

Finland sköter
sina inkomstöverföringar utmärkt

pune.gif (67 bytes)  Pensionärernas och barnfamiljernas inkomstöverföringar sköts mycket väl i Finland, pensionärerna och småbarnsföräldrarna i Finland har med andra ord goda inkomster i jämförelse med andra länder och ställt i relation till landets generella inkomstnivå. Däremot har de långtidsarbetslösa det lite sämre i Finland än i till exempel Danmark.

Det konstaterar den danska forskaren, filosofie doktor Hans Hansen, som sitter på Social Forsknings Instituttet i Köpenhamn och fördjupar sig i statistik från OECD. Han har jämfört åtta länder, utöver Finland och Danmark är Sverige, Tyskland, Österrike, Holland, Storbritannien och som enda land utanför EU Kanada med i undersökningarna.

Stora skillnader

En allmän uppfattning är, att de nordiska länderna sköter sin välfärd rätt likartat, alltså att den så kallade nordiska modellen är homogen. Hansen konstaterar att det visserligen är riktigt att Finland följer den nordiska modellen, men att de tre nordiska länder han studerar också uppvisar skillnader och drag från de två andra välfärdsmodeller han laborerar med, den kontinentaleuropeiska och den anglosaxiska. Den danska modellen har tydliga drag av det anglosaxiska systemet medan Finland och Sverige har lånat vissa karakteristika från den kontinentala modellen.

- Danmark lutar mera åt det anglosaxiska hållet, som baserar sig på Beveridges ekonomiska system, medan Finland och Sverige har tydliga drag av det kontinentala Bismark-systemet, säger Hansen, men konstaterar samtidigt att det finns fler likheter än olikheter mellan de nordiska länderna.

Det kontinentala Bismark-systemet baserar sig på en försäkringsbetonad modell, det vill säga att ju mera en löntagare får i lön, desto mera betalar han i sociala avgifter och desto mera får han i ersättning när han blir arbetslös eller går i pension när den tiden kommer. Beveridge är mera solidaritetsbetonad, den tidigare inkomsten spelar inte så stor roll för vad en arbetslös, pensionär eller föräldraledig får av inkomstöverföringar. Att det danska systemet påminner mera om det senare beror på att man i Danmark har ett mycket lågt maximitak för inkomstöverföringar, man kan med andra ord inte få mer än en viss summa i pension eller ersättning hur mycket man än har tjänat.

Finland unikt

När det gäller tak för inkomstöverföringar är Finland unikt bland de åtta länderna, eftersom taket helt saknas - i alla andra finns det, även om det kan ligga rätt högt. Visserligen får man ett inkomstrelaterat utkomststöd eller en inkomstrelaterad pension också i Danmark, men i Danmark ligger taket vid ungefär 12.000 danska kronor (10.000 finska mark), om man inte har tecknat en privat försäkring, och också då påför beskattningen vissa restriktioner. Också i Sverige har man ett tak, men det är högre, och i Finland saknas taket alltså helt.

- Dessutom baserar sig pensionen, arbetslöshetsersättningen eller ersättningen under föräldraledighet i Danmark också på antalet arbetsår på arbetsmarknaden, inte bara på vad man har tjänat, så egentligen är det inte enbart fråga om inkomstrelaterade överföringar, berättar Hansen.

Barnfamiljer sköts väl

Hansen berömmer det sätt Finland behandlar sina barnfamiljer på. Föräldraledigheten är betydligt längre än i Danmark, och inkomstöverföringarna under ledigheten är bättre.

Hansen har i sina jämförelser använt sig av så kallad APW-lön, där 100 enheter motsvarar landets medellön, 150 enheter en och en halv gång medellönen, och så vidare. Denna APW-lön har han ställt i proportion till barnbidragen, och kunnat konstatera att också de är höga i Finland, högre än i något annat av de jämförda länderna med vissa undantag för Österrike. Som ett exempel kan vi ta en familj med tre små barn, på 1,3 och 6 år, med små inkomster, sammanlagt bara 100 APW-enheter - det innebär med andra ord att den ena föräldern är arbetslös, eftersom de tillsammans kommer upp på bara en medellön. Barnbidragen höjer i Finland denna familjs inkomster med hela 25,3 procent, den totala inkomsten blir alltså 125,3 APW-enheter. I Danmark är motsvarande tal 18,7 procent och i Sverige 21 procent (se tabell 1).

En liknande APW-jämförelse för pensionerna visar en unik kurva för Finlands del, eftersom praktiskt taget alla som har arbetat får en lika stor procentuell andel av den lön de hade innan de gick i pension som nettopensionsutbetalning. Som exempel kan vi ta en ensamstående person som tjänat 75 APW-enheter, alltså inte kommit upp på medellönen - denna person får som netto 68,9 procent av sin tidigare inkomst i lön, en person som tjänat hela 200 APW-enheter får 68,6 procent. Låginkomsttagare (75 APW) får ungefär det samma i Sverige (67,8 %) och Danmark (69,8), medan en höginkomsttagare får betydligt mindre i de två grannländerna. En person som tjänat 200 APW-enheter får i Sverige 51,5 procent och i Danmark bara 32,4 procent (se tabell 2).

Hur går det ihop?

Hansen medger öppet, att hans jämförelser är förenklade, men de är fullt användbara. Han har också studerat ländernas skattetryck, och förundrar sig över att Finland med sin nuvarande skattenivå kan upprätthålla så goda inkomstöverföringar.

- Naturligtvis använder vi skatterna till mycken annan samhällsservice också, som daghem, skolor, åldringsvård och sjukvård, men också på dessa områden sköter Finland bra om sina medborgare, så jag frågar mig hur det går ihop. Åtminstone i Sverige, hos oss i Danmark, och i Tyskland, Holland och Storbritannien talar man om att reformera skatte- och pensionssystemen, även om överföringarna sköts bättre med en lägre skatt i Finland. Att norrmännen har råd med det tack vare oljan kan man förstå, men hur lyckas det i Finland, speciellt när man tänker på att finländarna går i pension mycket tidigt?

PETER HERMANSSON

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)