. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

Foto: MATTI YLIROTU

pune.gif (67 bytes)  Vi har bakom oss två stora mathelger påsk och första maj. Nu när vardagen igen stundar är mitt förslag att vi tar en titt i frysen och tillreder något lämpligt av det som fortfarande finns kvar efter vintern.

Själv hade jag svamp och bär i frysen. En av mina favoriträtter med svamp är svampgratinerade rotsaker, t.ex. palsternacka, jordärtskocka eller som jag nedan bjuder på rotselleri den där gången.

OSTGRATINERAD ROTSELLERI
4 portioner
150-200 g rotselleri per person eller andra rotsaker
Till kokning:
0,5 krm salt per 1 dl vatten

SVAMPSTUVNING
3 dl djupfryst svamp, trattkantarell eller annan god svamp
eller 200 g färska svampar från butiken
50 g purjolök
2 msk margarin, olja eller smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska, grönsaksspad, mjölk, grädde
1—1,5 dl riven lagrad ost, t.ex. emmental
salt, peppar
0,5 krm muskotnöt eller paprikapulver

Tina upp svampen och skär purjon i tunna skivor. Fräs svampen och purjon var för sig i fettet tills all vätska kokat in. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd med grönsaksspad, mjölk och grädde lite i taget. Koka upp under omrörning och koka såsen 10—15 minuter. Smaka av med salt och kryddor.

Lägg de väl avrunna rotselleriskivorna i en ugnssäker form och häll över svampstuvningen. Strö över den rivna osten och gratinera enligt nedanstående anvisning.

Med varma grönsaker: Gratinera rätten i övre delen av ugnen, 10—15 minuter i 250 grader tills ytan fått fin färg.

Med kalla grönsaker och kall sås: Gratinera rätten i mitten av ugnen 20—25 min i 225 grader tills rätten är genomhet och ytan har fått färg.

Servera gratängen med bröd och en grön sallad.

BÄR I GELÉ
1,5 dl bär per person, gärna olika sorter
0,5 l utblandad saft
1,5 dl gelésocker

Häll de djupfrysta bären i en portionsskål eller glasskål. Koka upp saften och rör ner gelésockret, rör tills det smält. Häll saftgelén över de djupfrysta bären. Ställ in bärgelén i kylskåpet för att stelna.

Dekorera bärgelén med vispgrädde för ett festligare tillfälle.

FLER LUNCHLÅDOR

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 2.5.2003 nr 4/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Gränslös gräns
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Dieselgaser
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska