
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

Vi har bakom oss
två stora mathelger påsk och första maj. Nu när vardagen igen stundar är mitt
förslag att vi tar en titt i frysen och tillreder något lämpligt av det som fortfarande
finns kvar efter vintern.
Själv hade jag svamp och bär i frysen. En av mina favoriträtter med svamp är
svampgratinerade rotsaker, t.ex. palsternacka, jordärtskocka eller som jag nedan bjuder
på rotselleri den där gången.
OSTGRATINERAD
ROTSELLERI
4 portioner
150-200 g rotselleri per person eller andra rotsaker
Till kokning:
0,5 krm salt per 1 dl vatten
SVAMPSTUVNING
3 dl djupfryst svamp,
trattkantarell eller annan god svamp
eller 200 g färska svampar från butiken
50 g purjolök
2 msk margarin, olja eller smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska, grönsaksspad, mjölk, grädde
11,5 dl riven lagrad ost, t.ex. emmental
salt, peppar
0,5 krm muskotnöt eller paprikapulver
Tina upp svampen och skär purjon i
tunna skivor. Fräs svampen och purjon var för sig i fettet tills all vätska kokat in.
Strö mjölet över svampen och rör om. Späd med grönsaksspad, mjölk och grädde lite
i taget. Koka upp under omrörning och koka såsen 1015 minuter. Smaka av med salt
och kryddor.
Lägg de väl avrunna rotselleriskivorna i en ugnssäker form och häll över
svampstuvningen. Strö över den rivna osten och gratinera enligt nedanstående anvisning.
Med varma grönsaker: Gratinera rätten i övre delen av ugnen, 1015 minuter i
250 grader tills ytan fått fin färg.
Med kalla grönsaker och kall sås: Gratinera rätten i mitten av ugnen 2025 min
i 225 grader tills rätten är genomhet och ytan har fått färg.
Servera gratängen med bröd och en grön sallad.
BÄR I
GELÉ
1,5 dl bär per
person, gärna olika sorter
0,5 l utblandad saft
1,5 dl gelésocker
Häll de djupfrysta bären i en
portionsskål eller glasskål. Koka upp saften och rör ner gelésockret, rör tills det
smält. Häll saftgelén över de djupfrysta bären. Ställ in bärgelén i kylskåpet
för att stelna.
Dekorera bärgelén med vispgrädde för ett festligare tillfälle.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 2.5.2003 nr
4/03
|