. vane.jpg (302 bytes)

utrikes.jpg (2720 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Uppdrag i öst

John Monks
vill satsa på Östeuropa

pune.gif (67 bytes)  John Monks, 58, som blir Europas fackliga ledare i slutet av maj, säger att hans stora mål, i själva verket ett personligt "måste", är att kunna hjälpa sina östeuropeiska bröder och systrar att bygga egna fackförbund. Här behövs det både pengar och annan hjälp och han önskar att EFS är inne på samma linje som han.

Emilio Gabaglio lämnar sitt uppdrag efter 12 år som generalsekreterare för EFS till John Monks. Foto: HILKKA JUKARAINENJohn Monks, brittisk fackledare som i tiderna utbildade sig i ekonomisk historia, torde väljas till ny generalsekreterare för Europas fackliga samorganisation EFS vid kongressen i maj. Sina internationella sporrar har han skaffat inom Fria fackföreningsinternatio-
nalen FFI och EFS. Monks valdes till generalsekreterare för brittiska TUC 1993.

– Och när vi talar om Europa så frågar jag bara: vilken annan fackledare från väst har tillbringat sommaren i Utsjoki, såsom jag och min familj gjorde förra sommaren, frågar Finlandsvännen Monks retoriskt.

-> http://www.etuc.org/en/Kritisk mot USA

En annan utmaning för EFS blivande generalsekreterare blir att leda EU-länderna i strid mot USA:s konservativa projekt, som under de senaste tjugo åren har satt spår i ekonomin och nu börjar få också aggressiva militära former. Det brittiska facket motsatte sig ett krig mot Irak som inte hade FN:s mandat.

– USA har inte alltid fel men EU är en stor ekonomisk maktfaktor som borde få hålla fast åtminstone vid sin egen mera utvecklade samhällsmodell. Att bevara den s.k. europeiska modellen är också ett av EFS:s centrala mål, förklarar Monks.

Han värdesätter högt den nordiska välfärdsmodellen som han givetvis betraktar ur sitt eget perspektiv.

– Vi beundrar organisationsgraden i Norden och den nordiska inkomstpolitiken. Men visst finns det utvecklade välfärdsstater också annorstädes i dag; Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike. Det är bara vi här i Storbritannien som har amerikaniserats de senaste decennierna och därför hamnat på efterkälken, sörjer Monks.

Olika åsikter om grundrättigheterna

EFS viktigaste krav på EU:s framtidsdebatt är att få arbetarnas grundrättigheter inskrivna i det nya grundfördraget. Monks är orolig för hur det går med de allmäneuropeiska fackliga rättigheterna.

– Vi får nog med de mänskliga rättigheterna men arbetarnas övernationella strejkrättighet är en hårdare nöt. Jag skäms att medge det men min egen regering motsätter sig det, liksom Italiens och Spaniens regeringar. De vill alla frånta EFS rätten att organisera övernationella strejker, de menar att strejkrätten bör förbli nationell.

– Det är egentligen mest svenskarna som driver frågan om rätten att organisera övernationella strejk, de andra gömmer sig bakom Tony Blairs rygg, hävdar Monks.

Inga murar runt Europa

Den blivande generalsekreteraren är inte särskilt orolig över arbetskraftens fria rörlighet i och med expansionen österut. Han menar att det inte finns något problem här.

– På bygget ett par hundra meter härifrån är en stor del av jobbarna östeuropéer, inte bara från kandidatländerna utan från Ryssland och Ukraina. Det är vanligt i byggnads- och restaurangbranscherna överallt i London. De här arbetarna utför ett viktigt arbete; de ersätter bl.a. irländarna som inte längre vill lämna sitt eget allt mer välmående land.

Monks menar att gästarbetarna är viktiga i Europa redan för att den egna befolkningen blir allt äldre.

– Vi förde samma diskussion redan när det fattiga Spanien sökte medlemskap i EU. Sedermera har EU fört Spanien och Portugal närmare varandra. Det har varit en förmån för EU att få idka handel med ett allt rikare Spanien.

– I inga händelser får vi bygga en fästning runt Västeuropa, vi kan bara hälsa invandrarna välkomna och försöka organisera dem fackligt. Men de fördomar socialismen lämnade efter sig kommer inte att göra det lätt, suckar Monks.

En försiktig general

John Monks har avancerat lugnt och stadigt i den fackliga organisationsvärlden. Ännu i början av 1990-talet beskyllde skandalpressen facket för att vara en "kommenderande, gapande dinosaurier". Den lugne Monks från staden Manschester gav facket ett nytt ansikte.

Monks gillar musik och bänkidrott, som manchesterbo är han givetvis fotbollsfan. Monks är också en ivrig vandrare vilket syns i hans pojkaktiga utseende.

EEVA LENNON
London
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 2.5.2003 nr 4/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Gränslös gräns
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Dieselgaser
runu.gif (924 bytes) Utrikes

John Monks vill satsa på Östeuropa

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska