. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

Foto: MATTI YLIROTUpune.gif (67 bytes)  Vi rekommenderas att äta ett halvt kilo vegetabilier om dagen. I denna rekommendation ingår, förutom en hel del grönsaker som rotfrukter, kål, lök, sallad, fruktgrönsaker, baljväxter, färka örter och groddar, också bär, frukt och svamp. Att välja gröna alternativ kan också vara ett sätt att leva mera ekonomiskt och ekologiskt.

"Grönt är skönt" heter det och många vet att vegetarisk kost främjar hälsan. Så sträva gärna efter att få in ett halvt kilo vegetabilier i den dagliga kosten och en vegetarisk dag i veckan.

Grönsaksplättar med rödbetstzatziki
4 portioner
2 dl rivna eller strimlade morötter
2 dl rivna eller strimlade palsternackor
1 dl strimlad purjolök
2 dl grovt riven potatis
1 tsk olja eller flytande margarin
2 ägg
salt och peppar

Blanda alla grönsakerna och potatis med uppvispat ägg. Krydda med salt och peppar. Blanda väl. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja eller margarin. Klicka ut smeten i plättpanna och stek på medelvärme 2-3 minuter på varje sida Håll plättarna varma.

Servera grönsaksplättarna med rödbetstzatziki. Vill du absolut göra rätten matigare så komplettera plättarna med böckling eller annan rökt fisk.

Rödbetstzatziki
2 1/2 dl matlagningsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 stora rödbetor
svartpeppar
(salt)

Blanda i matlagningsyoghurten rivna rödbetor och vitlök. Tillsätt peppar och eventuellt lite salt. Låt stå en stund tills plättarna är klara.

Potatisrieska
satsen ger 7 mindre rieskor
3 dl potatisflingor
4 dl vatten
50 g smält smör eller margarin
1/4 tskk salt
1 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl

Värm ugnen till 225 grader. Blanda ner potatisflingorna i ljumt vatten. Tillsätt det smälta smöret eller margarinet, saltet och mjölet.

Lyft degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en längd och dela den i 7 delar. Platta ut delarna till ca 1/2 cm tjocka bröd. Stick med gaffel eller brödnagg i rieskorna och grädda i 225 grader varm ugn ca 15 minuter.

Rieskan smakar allra bäst som varm och nybakad.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes)  Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 4.3.2005 nr 2/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2005

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Fackrörelse i förvandling
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Musikens risker
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska