
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
 Vi rekommenderas att äta ett halvt
kilo vegetabilier om dagen. I denna rekommendation ingår, förutom en hel del grönsaker
som rotfrukter, kål, lök, sallad, fruktgrönsaker, baljväxter, färka örter och
groddar, också bär, frukt och svamp. Att välja gröna alternativ kan också vara ett
sätt att leva mera ekonomiskt och ekologiskt.
"Grönt är skönt" heter det och många vet att vegetarisk
kost främjar hälsan. Så sträva gärna efter att få in ett halvt kilo vegetabilier i
den dagliga kosten och en vegetarisk dag i veckan.
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki
4 portioner
2 dl rivna eller strimlade morötter
2 dl rivna eller strimlade palsternackor
1 dl strimlad purjolök
2 dl grovt riven potatis
1 tsk olja eller flytande margarin
2 ägg
salt och peppar
Blanda alla grönsakerna och potatis med uppvispat ägg. Krydda med salt och peppar.
Blanda väl. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja eller margarin. Klicka ut smeten i
plättpanna och stek på medelvärme 2-3 minuter på varje sida Håll plättarna varma.
Servera grönsaksplättarna med rödbetstzatziki. Vill du absolut göra rätten
matigare så komplettera plättarna med böckling eller annan rökt fisk.
Rödbetstzatziki
2 1/2 dl
matlagningsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 stora rödbetor
svartpeppar
(salt)
Blanda i matlagningsyoghurten rivna rödbetor och vitlök. Tillsätt peppar och
eventuellt lite salt. Låt stå en stund tills plättarna är klara.
Potatisrieska
satsen ger 7 mindre
rieskor
3 dl potatisflingor
4 dl vatten
50 g smält smör eller margarin
1/4 tskk salt
1 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
Värm ugnen till 225 grader. Blanda ner potatisflingorna i ljumt vatten. Tillsätt det
smälta smöret eller margarinet, saltet och mjölet.
Lyft degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en längd och dela den i 7 delar.
Platta ut delarna till ca 1/2 cm tjocka bröd. Stick med gaffel eller brödnagg i
rieskorna och grädda i 225 grader varm ugn ca 15 minuter.
Rieskan smakar allra bäst som varm och nybakad.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med
rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
4.3.2005 nr 2/05
|